Helppoja, nopeita ja ruokaisia salaatteja.
Nyt alkaa kyllästyttää pelkkä salaatti, tomaatin ja kurkun kera. Joskus olen lisännyt tähän jotain juustoja ja tonnikalaa. Mikä olisi laihislaiselle jokin kiva ruokaisa salaatti jossa ei ole montaa raaka ainetta eikä valmistukseen menisi kauaa aikaa. Sellaisia vinkkejä missä ei ole omenaa. Kiitos vinkeistänne jo etukäteen. :p
Kommentit (9)
Meillä suosikki on kinkkusalaatti; johon tulee rapeata jäävuorisalaattia, tomaattia, kinkkia, juustoa (esim Ollermanni) ja omenaa (keltaista /vihreää) sekä majoneesia. Majoneesin maustan sokerilla, valkopippurilla, etikalla (pieni loraus) ja sinapilla. jos et majoneesista tykkää, niin esim kermaviili käy ihan hyvin. Kaikki vain sekaisin ja jos aika antaa myöten, niin 1-2 tunnin imeytyminen vaan parantaa ruokaa.
Samalla idealla olen joskus tehnyt katkarapusalaattia, eli juusto ja kinkku pois ja ravut tilalle. Mahdollisesti jotain muita kasviksia käy myös. Eiköhän myös lohipohjaiset salaatit ole maistuvia. Majoneesissa sinappi pois ja mahdollisesti valkopippuri korvataan sitruunapippurilla.
Tarjoillaan patongin kanssa.
kana- fetasalaatti
2 ruukkkua rapeaa salaattia
pari tomaattia
pätkä kurkkua
purkki pieniä ananaspaloja
purkki fetakuutioita
hunajamarinoituja kanasuikaleita
(sweet chili kastiketta)
Eipä muuta kuin kanat ruskistetaan, salaatti revitään, tomaatit, kurkut pienitään, purkit avataan ja kaikki sekaisin. Lapsetkin tykkää tästä meillä ja tulee nopeasti! Rinnalle tuoretta ruisleipää tai moniviljapatonkia, hyvää on.
Marinoitujen kanasuikaleiden sijaan voi ostaa maustamattomia ja maustaa itse, mutta tässä säästää taas sitä aikaa. ja tähän salaattiin olen käyttänyt nimenomaan Poutun kanasuikaleita, kun ovat sellaisia pienenpiä, juuri sopivia tähän.
Mä otan salaattivinkkejä kauppojen palvelutiskeiltä. Yks tällainen on kohonnut meidän suosiksiksi. Salaattiin tulee jäävuorisalaattia, kurkkua, vesimeloonia ja persikkaa. Usein käy niin, että vesimelooni jää pois, hyvää niinkin.
Edellisen päivän keitettyjä kuoripottuja, keitettyä kananmunaa, tonnikalaa, paprikaa, kurkkua ja maissia, ehkä vielä ananasta ja kaprista...
Vastaava salaatti oli vasta Pirkan ohjelehtisessä...
Määrät on nälästä riippuen 1-2 hengelle, jos syöjiä on monta, monista.
Kotijuustosalaatti
Helppo ja herkullinen, terveellinenkin salaatti. Tämän tekee täydelliseksi kuivattu rakuuna, jonka hienostunut maku pyöristää kokonaisuuden.
100 gr kotijuustoa (munajuusto tms.)
vihreää salaattia (tammenlehti tms.)
4 cm kurkkua
2 rkl pinjansiemeniä
½ pieni keltasipuli
1 tl kuivattua rakuunaa
1 tl punaviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
Pilko kaikki aineet haluamasi kokoisiksi, asettele lautaselle nätisti ja mausta etikalla sekä öljyllä.
Halloumi-mansikkasalaatti
Eilinen keksintö, kun tein inventaariota jääkaapista ja ajattelin lisäksi maistaa tämän päivän jälkiruokaan suunniteltuja mansikoita. Hyviä oli :)
½ jääsalaatti revittynä
1 avomaan kurkku kuorittuna ja pilkottuna
1 purjon lehti suikaloituna
200 gr halloumi-juustoa (kovahko, erittäin suolainen kyproslainen juusto joka on loistavaa myös grillattuna)
3 mansikkaa pilkottuna
1 tl limemehua (pullosta meillä)
2 rkl oliiviöljyä
Kokoa lautaselle tässä esitetyssä järjestyksessä.
kylmiä keitettyjä perunoita
kylmiä keitettyjä leikkopapuja (vihreitä, pakaste)
jäävuori tms salaattia
kotijjustoa (esim Valion 9% kotijuusto)
kaprista
punasipulia hienoksi silputtuna (tai ruohosipulia)
JOs sattuu jäämään perunoita, kuori ja viipaloi ne. Seuraksi pätkit pavut, lisää karpikset ja sipulisilppu. kääntele joukkoon ransk. öljykastiketta.(öljy-viinietikka-suola-pippuri).
Seuraavaana päivänä lisää kotijuusto ja revitty salaatti.
osta kidneypapuja ja kikherneitä. Keitä molempia koko pussillinen (tai pari) kerralla ja pakasta salaatinteosta yli jääneet. Papujen keittäminen joka aterialle on työlästä puuhaa ja purkkipavut näyttävät ja maistuvat juuri siltä, että ovat olleet purkissa muutaman vuoden.
Ruokaisa sävelletty papusalaatti:
n. 2 dl keitettyjä kidneypapuja
n. 2 dl keitettyjä kikherneitä
n. 3-4 dl kiehautettuja mungpavun ituja
rasiallinen kirsikkatomaatteja
n. 0,5 l keitettyjä pikkuruisia uusia perunoita puolikkaina
suolakurkkua/kaprista/oliiveja tms "piristettä"
Kastike
esim.
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl balsamicoa
tilkka hunajaa
lusikallinen "vihreää mössöä"
hyppysellinen gourmetsuolaa
Vihreä mössö:
sävellys Järvikylän yrttiöljystä, käytän levitteenä leivällä, mausteena/pohjana kastikkeissa jne
6 ruukkua basilikaa
3 ruukkua villirucolaa
1-2 valkosipulin kynttä
Pistä tehosekoittimeen ja jauha muussiksi. Jos tehot koneesta meinaavat loppua, lisää jo nyt vähän hyvää, matalahappoista (=pehmeänmakuista) oliiviöljyä.
Lisää muussiin oliiviöljyä niin, että saat öljyisen, löysän levitteen
broileria
paistettuna tai grillattuna, vesimeloninpaloja, suolapähkinöitä, jääsalaattia, ehkä persiljaa...kermaviiliä jos huvittaa
jos on kaapissa vanhaa leivänkänttyä, siitä voi paistaa vielä krutonkeja lisäksi
Salaatin pohjaksi voit laittaa vihtelevasti eri kasviksia- erilaisia salaatteja, rucolaa- kurkkua- tomaattia- kesäkurpitsaa- paprikaa- hedelmiä, esim. melonia, päärynää, ananasta, sitrushedelmiä, viinirypäleitä, avokadoa jne. oman maun mukaan (säilykkeet myös hyviä)- pakasteista käy vaikkapa maissi tai herne-maissi-paprikaRuokaisuutta lisäämään- juustoa, raejuustoa- kinkkua - broileria- tonnikalaa tai vaikkapa lohta- kananmunaa- katkarapuja- paahtopaistia- pähkinöitäJoskus voit tehdä salaatista riisi- tai pastapohjaisen. Esim. pastasalaattiin laitat keitettyä pastaa, ananasta, kurkkua, herne-maissi-paprikaa, kinkkua ja kastikkeeksi jonkun kevyen ranskankerma tai kermaviilipohjaisen jutun. Myös erilaisia täytteellisiä pastoja voi kokeilla salaattiin esim. tortellinit (toki niistä tulee sitten enemmän kaloreita)Erilaisilla kastikkeilla saat myös kivaa vaihtelua, mutta laihduttajan on syytä valita niitä kevyimpiä vaihtoehtoja. Salaatteihin voi lisätä oman maun mukaan myös vaikkapa pestoa tai aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, hillosipuleita tai muita säilykkeitä.