Oliiviöljy muodostaa karsinogeenisiä aineita kuumennettaessa. EI pannulle, EI uuniin!
Sitä voi lorauttaa valmiiseen ruokaan, mutta ei koskaan mihinkään mitä sitten kuumennetaan.
Kommentit (9)
Totta. Itse paistan avokadoöljyssä tai voissa.
Kysyppä italialaisilta mitä öljyä käytetään kaikkeen ruuan valmistukseen?
Vierailija kirjoitti:
Kysyppä italialaisilta mitä öljyä käytetään kaikkeen ruuan valmistukseen?
Kysypä niiltä kenet ne haluaa presidentikseen? Niinpä.
Kylmäpuristettu oliiviöljy sisältää lehtivihreää, josta muodostuu kuumennettaessa haitallisia PAH-yhdisteitä.
Vierailija kirjoitti:
Kylmäpuristettu oliiviöljy sisältää lehtivihreää, josta muodostuu kuumennettaessa haitallisia PAH-yhdisteitä.
PAH!
Muuten hyvä, mutta koskee vain tummempia eli neitsytoliiviöljyjä. Vaaleat oliiviöljyt on nimenomaan tarkoitettu paistamiseen.
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000006073673.html
Neitsyt- ja ekstra-neitsytoliiviöljyyn pääsee puristuksen yhteydessä öljyn lisäksi muita oliivin osasia. Siksi ne eivät kestä kuumentamista yhtä hyvin kuin puhdistetut öljyt. Jos neitsytöljyä kuumennetaan liikaa, siihen muodostuu vastaavia syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä, joita jalostetuista oliiviöljyistä löytyi 2000-luvun alussa.
Joidenkin asiantuntijoiden mukaan puhdistamattomia oliiviöljyjä ei pitäisi kuumentaa lainkaan. Toisten mielestä kevyt kuumentaminen ei ole ongelma, kunhan öljy ei ala savuta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jalostettu oliiviöljy sopii hyvin paistamiseen, kun taas neitsyt- ja ekstra-neitsytoliiviöljyt ovat parhaimmillaan kylmissä tai vain kevyesti kuumennetuissa ruuissa.
Kaikki tappaa, älkää kuumentako mitään. Raakana vaan kaikki suukkuun.
Oliiviöljyllä saa muuten upean kiillon valurauta-astioihin - kuumentamalla tietenkin...