Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miten tehdään samanlainen pizzapohja kuin pizzerioissa?

Vierailija
15.03.2013 |

tai voiko taikinaa ostaa jostain?

Kommentit (42)

Vierailija
1/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset
Vierailija
2/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tämän olen aikoinaan ottanut jostain lehdestä. Pohja on helsinkiläisen Putte's-pizzerian, ja sekä sen että tämä oma versio on tosi hyvää.

 

2,5 dl kylmää vettä

5 g tuorehiivaa

ripaus sokeria

1 rkl rypsiöljyä

6,5 dl durumvehnäjauhoja

1 rkl suolaa

 

Tomaattikastike

400 g tomaattimurskaa

0,5 dl oliiviöljyä

2 tl suolaa

kourallinen tuoretta silputtua basilikaa

 

Valmista pizzapohja. Tee taikina mieluiten monitoimikoneen kulhossa. Liota hiiva ja sokeri kylmään veteen ja lisää öljy. Sekoita tasaiseksi ja lisää sekaan pikkuhiljaa koneen käydessä 2/3 jauhoista, niin että muodostuu löysä taikina.

Anna koneen sekoittaa pohjaa 5–10 minuutin ajan. Sammuta kone ja anna taikinapohjan levätä kulhossa 20 minuuttia.

 

Lisää sitten loput jauhoista sekä suola ja anna koneen käyttää taikina kunnolla tasaiseksi. Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi. Jaa noussut taikinapallo jauhotetulla leivinpöydällä kolmeen osaan ja kauli niistä ohuita, pyöreitä taikinapohjia.

 

 

Taikinan noustessa valmista tomaattikastike. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen ainekset keskenään. Käytä kastiketta keittämättä ainoastaan jos omistat leivinuunin tai pizzauunin. Jos kypsennät pizzan tavallisella pellillä, keitä tomaattikastiketta kattilassa parin minuutin ajan ennen kuin lisäät sen taikinan päälle. Kastikkeen on tarkoitus olla suolaista, joten suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä pizzatäytteisiin.

 

 

Paista esilämmitetyn pizzakiven päällä 300-asteisessa uunissa 2–4 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja juustotäyte on sulanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="15.03.2013 klo 14:57"]

Kuka tumpeko täällä tekee pizzaa! Etkö tajua, että tarvitset samanlaisen UUNIN kuin pizzeroissa. Lämpöä pitäisi olla 400-600 astetta!

[/quote]

 

Pizzauunin lämpötila on ainakin meidän ravintolassa ihan 275 astetta..

 

 

 

Vierailija
4/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="15.03.2013 klo 15:07"]

[quote author="Vierailija" time="15.03.2013 klo 15:03"]

No jos ei ole tuollaista uunia, eikä edes leivinuunia, niin saako siitä yhtään edes sellaista..? 

[/quote]

Saa todellakin. Kunhan käyttää sitä pizzanpaistolevyä tai pizzakiveä ja kuuminta lämpötilaa mikä uunista löytyy, yleensä 300 astetta. Jopa 250 asteessa saa ihan ok:n varsinkin alumiinisen paistolevyn kanssa. Noita paistolevyjä saa esim. Stockalta alle kympin kappale joten ei ole iso investointi, ja pohjasta tulee paljon rapeampi ja parempi. 

 

[/quote]Jos on se pizzakivi, kuinka sitten kuitenkin tarvitaan alumininen levy?

Miten tuo käytännössä toimii?

Luulin, että pizzakivelle laitetaan suoraan, ei väliin mitään.

Vierailija
5/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minun vinkki on paistaa ohutta pohjaa hetki sellaisenaan ennen täyttämistä.

Vierailija
6/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="04.11.2013 klo 22:32"]

Jos on se pizzakivi, kuinka sitten kuitenkin tarvitaan alumininen levy?

Miten tuo käytännössä toimii?

Luulin, että pizzakivelle laitetaan suoraan, ei väliin mitään.

[/quote]

 

Ei tarvita kiven kanssa levyä toki, ne on vaihtoehtoiset jutut keskenään. Eli joko kuumalle kivelle suoraan, tai sitten ilman kiveä, niin että pizza tehdään pohjasta rei'itettyyn paistoalustaan, ja laitetaan uuniin ritilän (ei pellin) päälle. Koska alusta on tosi ohutta ainetta ja pohjassa on reikiä, uunin kuumuus pääsee heti kuumentamaan pizzaa myös pohjapuolelta. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä ollen pitsa miees ja sinun pitä tulla ostaa pitsa minun kioski.Kiitos.

Vierailija
8/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="04.11.2013 klo 22:30"]

 

Pizzauunin lämpötila on ainakin meidän ravintolassa ihan 275 astetta..

 

 

 

[/quote]

 

meillä noin 320 astetta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mun italialaiset ystavat kohottaa taikinaa vahintaan 2 vuorokautta, mieluiten kolme... 

Vierailija
10/42 |
04.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä käytän puolet jauhoista karkeita vehnäjauhoja ja puolet puolikarkeita. Leivontaan karkeita ja tietenkin niin ohut pohja kuin pystyy vielä liikuttamaan. Uuni 250 astetta. Ainakin huippu hyvää tuli kun eilen tein. :)

Eilen laitoin kyllä osan graham-jauhoja kun halusin taas häröillä terveellisyyksien kanssa...päälliset ei niin terveellisiä sitten olleetkaan :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/42 |
21.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset
Vierailija
12/42 |
21.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hanki pizzakivi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/42 |
25.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

yäk en mä halua alumiini alustaa!!!!

Vierailija
14/42 |
25.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on sellainen litteä kivi juttu :D siihe taikina ja täytteet päälle ja uuniin. Tulee samanlainen pizza kuin pizzerioissa, ei tarvita leivinuunia :))

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/42 |
26.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

væu

Vierailija
16/42 |
26.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pointti on se paistaminen.Kotona saa parhaiten kun laittaa uunissa lämmöt korkeimmalle ja paistaminen paljaalla pellillä joka on öljytty. Taikinassa ei käytetä hiivaa.

Vierailija
17/42 |
12.08.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Melkein tärkeämpää kuin taikinan ainekset on miten sen kohottaa ja venyttää. Tästä hyvä ohut pizzapohjaohje. Kotona pizzerian uunia voi "simuloida" pizzakivellä tai kotikäyttöön suunnitellulla pizzauunilla.

Vierailija
18/42 |
15.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tee durum-vehnäjästä, pussin kyljessä on ohje. Paista arinalla tai leivinuunissa vaikka. Kauli ohueksi.

Vierailija
19/42 |
15.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ainakin sellainen perus-pullataikina kuin kebab-pizzerioissa on äärimmäisen helppo tehdä. Sen kun vaan vettä ja hiivaa sekaisin. Sitten suolaa, valkoista vehnäjauhoa, vähän sokeria, vähän öljyä. Alustetaan vähän, jätetänä kohoamaan puoleksi tunniksi. Sitten kaulitaan pizzapohjaksi.

 

Itse teen yleensä joko hiivaleipä- tai durumjauhoista enkä käytä sokeria. Hiivaleipäjauhon kanssa kohotusajan täytyy olla vähän pidempi, yleensä noin tunti, että kohoaa kaksinkertaiseksi. Myös pidempi alustamisaika, 8-10 min kunnon vaivaamista, on sekä hiivaleipäjauhon että durumin kanssa tärkeä, ja kannattaa myös vaivata vähän ennen kuin  kaulii tai levittää käsin pizzoiksi. Mutta maku on lisävaivan arvoinen :)

 

Yksi juttu mikä on myös tärkeä on että minkä päällä pizzan paistaa. Alumiiniset pizzanpaistolevyt joissa on reikiä pohjassa tai pizzakivet on rapean pohjan salaisuus kotiuunissa. Pahin on laittaa pizza uuniin kylmällä pellillä - jos paistolevyä tai pizzakiveä ei ole, on paras että pelti on uunissa valmiiksi kuumana, ja pizza nostetaan leivinpaperin avulla kuuman pellin päälle.

Vierailija
20/42 |
15.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No jos ei ole tuollaista uunia, eikä edes leivinuunia, niin saako siitä yhtään edes sellaista..? 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yksi seitsemän