Miten tehdään samanlainen pizzapohja kuin pizzerioissa?
Kommentit (42)
Tämän olen aikoinaan ottanut jostain lehdestä. Pohja on helsinkiläisen Putte's-pizzerian, ja sekä sen että tämä oma versio on tosi hyvää.
2,5 dl kylmää vettä
5 g tuorehiivaa
ripaus sokeria
1 rkl rypsiöljyä
6,5 dl durumvehnäjauhoja
1 rkl suolaa
Tomaattikastike
400 g tomaattimurskaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
kourallinen tuoretta silputtua basilikaa
Valmista pizzapohja. Tee taikina mieluiten monitoimikoneen kulhossa. Liota hiiva ja sokeri kylmään veteen ja lisää öljy. Sekoita tasaiseksi ja lisää sekaan pikkuhiljaa koneen käydessä 2/3 jauhoista, niin että muodostuu löysä taikina.
Anna koneen sekoittaa pohjaa 5–10 minuutin ajan. Sammuta kone ja anna taikinapohjan levätä kulhossa 20 minuuttia.
Lisää sitten loput jauhoista sekä suola ja anna koneen käyttää taikina kunnolla tasaiseksi. Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi. Jaa noussut taikinapallo jauhotetulla leivinpöydällä kolmeen osaan ja kauli niistä ohuita, pyöreitä taikinapohjia.
Taikinan noustessa valmista tomaattikastike. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen ainekset keskenään. Käytä kastiketta keittämättä ainoastaan jos omistat leivinuunin tai pizzauunin. Jos kypsennät pizzan tavallisella pellillä, keitä tomaattikastiketta kattilassa parin minuutin ajan ennen kuin lisäät sen taikinan päälle. Kastikkeen on tarkoitus olla suolaista, joten suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä pizzatäytteisiin.
Paista esilämmitetyn pizzakiven päällä 300-asteisessa uunissa 2–4 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja juustotäyte on sulanut.
[quote author="Vierailija" time="15.03.2013 klo 14:57"]
Kuka tumpeko täällä tekee pizzaa! Etkö tajua, että tarvitset samanlaisen UUNIN kuin pizzeroissa. Lämpöä pitäisi olla 400-600 astetta!
[/quote]
Pizzauunin lämpötila on ainakin meidän ravintolassa ihan 275 astetta..
[quote author="Vierailija" time="15.03.2013 klo 15:07"]
[quote author="Vierailija" time="15.03.2013 klo 15:03"]
No jos ei ole tuollaista uunia, eikä edes leivinuunia, niin saako siitä yhtään edes sellaista..?
[/quote]
Saa todellakin. Kunhan käyttää sitä pizzanpaistolevyä tai pizzakiveä ja kuuminta lämpötilaa mikä uunista löytyy, yleensä 300 astetta. Jopa 250 asteessa saa ihan ok:n varsinkin alumiinisen paistolevyn kanssa. Noita paistolevyjä saa esim. Stockalta alle kympin kappale joten ei ole iso investointi, ja pohjasta tulee paljon rapeampi ja parempi.
[/quote]Jos on se pizzakivi, kuinka sitten kuitenkin tarvitaan alumininen levy?
Miten tuo käytännössä toimii?
Luulin, että pizzakivelle laitetaan suoraan, ei väliin mitään.
Minun vinkki on paistaa ohutta pohjaa hetki sellaisenaan ennen täyttämistä.
[quote author="Vierailija" time="04.11.2013 klo 22:32"]
Jos on se pizzakivi, kuinka sitten kuitenkin tarvitaan alumininen levy?
Miten tuo käytännössä toimii?
Luulin, että pizzakivelle laitetaan suoraan, ei väliin mitään.
[/quote]
Ei tarvita kiven kanssa levyä toki, ne on vaihtoehtoiset jutut keskenään. Eli joko kuumalle kivelle suoraan, tai sitten ilman kiveä, niin että pizza tehdään pohjasta rei'itettyyn paistoalustaan, ja laitetaan uuniin ritilän (ei pellin) päälle. Koska alusta on tosi ohutta ainetta ja pohjassa on reikiä, uunin kuumuus pääsee heti kuumentamaan pizzaa myös pohjapuolelta.
Minä ollen pitsa miees ja sinun pitä tulla ostaa pitsa minun kioski.Kiitos.
[quote author="Vierailija" time="04.11.2013 klo 22:30"]
Pizzauunin lämpötila on ainakin meidän ravintolassa ihan 275 astetta..
[/quote]
meillä noin 320 astetta
Mun italialaiset ystavat kohottaa taikinaa vahintaan 2 vuorokautta, mieluiten kolme...
Minä käytän puolet jauhoista karkeita vehnäjauhoja ja puolet puolikarkeita. Leivontaan karkeita ja tietenkin niin ohut pohja kuin pystyy vielä liikuttamaan. Uuni 250 astetta. Ainakin huippu hyvää tuli kun eilen tein. :)
Eilen laitoin kyllä osan graham-jauhoja kun halusin taas häröillä terveellisyyksien kanssa...päälliset ei niin terveellisiä sitten olleetkaan :D
Tätä kannattaa kokeilla:
http://domesticgoddezz.wordpress.com/2012/01/23/taivaallisen-hyva-italialainen-pizza/
yäk en mä halua alumiini alustaa!!!!
Meillä on sellainen litteä kivi juttu :D siihe taikina ja täytteet päälle ja uuniin. Tulee samanlainen pizza kuin pizzerioissa, ei tarvita leivinuunia :))
Pointti on se paistaminen.Kotona saa parhaiten kun laittaa uunissa lämmöt korkeimmalle ja paistaminen paljaalla pellillä joka on öljytty. Taikinassa ei käytetä hiivaa.
Melkein tärkeämpää kuin taikinan ainekset on miten sen kohottaa ja venyttää. Tästä hyvä ohut pizzapohjaohje. Kotona pizzerian uunia voi "simuloida" pizzakivellä tai kotikäyttöön suunnitellulla pizzauunilla.
Tee durum-vehnäjästä, pussin kyljessä on ohje. Paista arinalla tai leivinuunissa vaikka. Kauli ohueksi.
Ainakin sellainen perus-pullataikina kuin kebab-pizzerioissa on äärimmäisen helppo tehdä. Sen kun vaan vettä ja hiivaa sekaisin. Sitten suolaa, valkoista vehnäjauhoa, vähän sokeria, vähän öljyä. Alustetaan vähän, jätetänä kohoamaan puoleksi tunniksi. Sitten kaulitaan pizzapohjaksi.
Itse teen yleensä joko hiivaleipä- tai durumjauhoista enkä käytä sokeria. Hiivaleipäjauhon kanssa kohotusajan täytyy olla vähän pidempi, yleensä noin tunti, että kohoaa kaksinkertaiseksi. Myös pidempi alustamisaika, 8-10 min kunnon vaivaamista, on sekä hiivaleipäjauhon että durumin kanssa tärkeä, ja kannattaa myös vaivata vähän ennen kuin kaulii tai levittää käsin pizzoiksi. Mutta maku on lisävaivan arvoinen :)
Yksi juttu mikä on myös tärkeä on että minkä päällä pizzan paistaa. Alumiiniset pizzanpaistolevyt joissa on reikiä pohjassa tai pizzakivet on rapean pohjan salaisuus kotiuunissa. Pahin on laittaa pizza uuniin kylmällä pellillä - jos paistolevyä tai pizzakiveä ei ole, on paras että pelti on uunissa valmiiksi kuumana, ja pizza nostetaan leivinpaperin avulla kuuman pellin päälle.
No jos ei ole tuollaista uunia, eikä edes leivinuunia, niin saako siitä yhtään edes sellaista..?
Hyvä pizzapohja löytyy, kokeile tuota
http://maailmankuva.com/reseptit/piiraat-ja-leivonnaiset/pizzapohja/3252