Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Syökää enemmän leipää! Kuidut ehkäisevät todella monenlaisia sairauksia,

Vierailija
04.03.2019 |

Jopa sepelvaltimotautia, verenkiertosairauksia, aivoverenkierron häiriöitä, kakkostyypin diabetesta ja suolistosyöpiä.

Tammikuussa Lancetissa julkaistun laajan tutkimuksen nukaan runsas kuidun saanti suojaa noilta kaikilta. Lisäksi eniten kuitua saaneilla on selvästi pienempi - 15-30% - riski kuolla ennenaikaisesti.

Kuitua pitäisi saada vähintään 25 grammaa päivässä, ja ihan parhaasta päästä lähteitä kuidulle on ruis- ja täysjyväleipä.

Glykeemisellä indeksillä sen sijaan ei ollut mitään vaikutusta!

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006022248.html

Täältä löytyy tutkimus:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)3180…

"Just under 135 million person-years of data from 185 prospective studies and 58 clinical trials with 4635 adult participants were included in the analyses. Observational data suggest a 15–30% decrease in all-cause and cardiovascular related mortality, and incidence of coronary heart disease, stroke incidence and mortality, type 2 diabetes, and colorectal cancer when comparing the highest dietary fibre consumers with the lowest consumers Clinical trials show significantly lower bodyweight, systolic blood pressure, and total cholesterol when comparing higher with lower intakes of dietary fibre. Risk reduction associated with a range of critical outcomes was greatest when daily intake of dietary fibre was between 25 g and 29 g. Dose-response curves suggested that higher intakes of dietary fibre could confer even greater benefit to protect against cardiovascular diseases, type 2 diabetes, and colorectal and breast cancer. Similar findings for whole grain intake were observed. Smaller or no risk reductions were found with the observational data when comparing the effects of diets characterised by low rather than higher glycaemic index or load. The certainty of evidence for relationships between carbohydrate quality and critical outcomes was graded as moderate for dietary fibre, low to moderate for whole grains, and low to very low for dietary glycaemic index and glycaemic load. Data relating to other dietary exposures are scarce."

Kommentit (90)

Vierailija
1/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

SYÖKÄÄ KANAA SYÖKÄÄ KANAA 🐷

Vierailija
2/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itseasiassa vehnä lisää kehon limaisuutta ja saa aikaan tulehdustiloja jotka pitkässä aikajuoksussa aiheuttaa vakavia sairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täältä näette kuitumääriä. Leipä ei toki ole ainoa kuidun lähde, mutta se on kätevä kuidun lähde. Jotakin psylliumia ei voi popsia isoja määriä, leipää voi sen sijaan mukavasti syödä useita viipaleita päivässä.

Jos ei ole aiemmin tullut jo vaihtaneeksi, nyt kannattaa vaihtaa myös moni lisuke kuitupitoisemmaksi, kuten pasta ja riisi.

Ap

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?component=2168&sortByColumn=…

Vierailija
4/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

leivässä tosi paljon suolaa. Lisää kasviksia ja hedelmiä mieluummin.

Vierailija
5/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipä on oikeasti ihan turhake, kuitua saa niin monista kasviksista että tuo leiväns syöminen on turhaa.

Vierailija
6/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipä on pullaa.

Monissa kulttuureissa leipää syödään vain, jos sen päällä on hilloa ja kermavaahtoa.

Leipä on pullaa.

Kuitu kannattaa hankkia muista ruokalähteistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

On sitä muuallakin kuin leivässä.

Vierailija
8/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hei sellainen radikaali ajatus, että söisikin lisukkeena kasviksia?? Pastan vaihtaminen täysjyväpastaan on vähän kuin vaihtaisi tupakoinnin nuuskaan. Joo vähän terveellisempää ehkä, mutta silti epäterveellistä. Kun syö lisukkeena kasviksia ja lisäksi paljon hedelmiä, ei tarvitse enää elimistöä tulehduttavaa viljaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

En missään tapauksessa! Olen herkkaä gluteenille, eikä tulisi mieleenkään syödä kuin korkeintaan 1-2 viipaletta leipää päivässä ja senkin pitää olla hiivatonta luomuleipää, mikään muu ei sovi. Syön kyllä siemennäkkäriä joka päivä. Mutta minä olenkin kasvis-kalasyöjä, joten kuitua tulee helposti riittävästi. Suoliston hyvinvoinnista riippuu käytännössä koko elimistön elimistön terveys, niin fyysinen kuin henkinenkin. Ennemmin sanoisin ihmisille, että syökää erittäin monipuolisesti kasviksia, runsaasti maitohapatettuja tuotteita (kuten hapankaalta) ja riittävästi hyvää rasvaa. Pureskelkaa ruoka hyvin ja syökää hitaasti, nauttikaa ruuasta ja ruokailuhetkestä. 

Vierailija
10/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Liika kuitu ei todellakaan sovi kaikille. Jostain syystä hesari vihaa VHH-dieettiä ja lobbaa leivän puolesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Itseasiassa vehnä lisää kehon limaisuutta ja saa aikaan tulehdustiloja jotka pitkässä aikajuoksussa aiheuttaa vakavia sairauksia.

Itse asiassa ei.

Vehnässä ei ole muuta vikaa kuin jos sen syö prosessoituna valkoisena vehnäjauhona, jolloin siinä ei ole mitään kuituja ja ravintoaineitakin vain vähän.

Vehnän huono maine tuleekin juuri siitä, että Yhdysvalloissa melkein kaikki vehnätuotteet on tehty juuri valkoisesta vehnäjauhosta, joka sisältää lähinnä ainoastaan vehnän tärkkelystä, ei vitamiineja, kivennäisaineita tai kuituja.

Täysjyvävehnä on sen sijaan terveystuote! Ei se mitään "limaisuutta" lisää sen enempää kuin muutkaan täysjyväviljat. Toki joku voi olla vehnälle allerginen, mutta se onkin sitten toinen juttu.

Ap

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/vehna_mainettaan_parempi_vil…

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002728370.html

https://www.is.fi/terveys/art-2000000598214.html

Vierailija
12/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla on IBS (ärtyvä paksusuoli) ja vatsani kestää hyvin vähän kuitua. Voi olla tosiaan, että tällä tulee olemaan terveyshaittoja, mutta kun vaihtoehto on että söisin väkisin kuitua ja ripuloisin verensekaista velliä 5-10 kertaa päivässä, niin taitaa se vähäkuituisuus kumminkin olla pienempi paha. Raa'at kasvikset ja täysjyväviljat on mulla täysin pois ruokavaliosta, valkoinen vilja kyllä menee ja pieni määrä kypsennettyjä vihanneksia tai hedelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Liika kuitu ei todellakaan sovi kaikille. Jostain syystä hesari vihaa VHH-dieettiä ja lobbaa leivän puolesta.

Älä nyt höpise tyhmiä. Tuo Hesarin juttu on vain uutinen tuosta Lancetin laajasta tutkimuksesta.

LIIKAA kuituja et voi normaaliravinnosta koskaan saada. Sen sijaan vain noin viidennes suomalaisnaisista ja neljännes miehistä saa sitä RIITTÄVÄSTI.

Hiilaridieetti on niin moneen kertaan todettu epäterveelliseksi, että on hölmöä, että vielä teitä riittää inttämään. Joka tapauksessa hiilarit eivät ole sama asia kuin kuidut. Kuituja sinun pitää saada runsaasti, hiilihydraattien laatua kannattaa hiukan katsoakin, ettei syö tyhjiä kaloreita.

Ap

Vierailija
14/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaupan leivissä on usein paljon suolaa. Kannattaa leipoa itse leivät. Kuitua saa myös esimerkiksi puurosta ja kasviksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itseasiassa kyllä lisää, älä please levitä väärää länsimaista paskatietoa ravinnosta.

Vierailija
16/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mulla on IBS (ärtyvä paksusuoli) ja vatsani kestää hyvin vähän kuitua. Voi olla tosiaan, että tällä tulee olemaan terveyshaittoja, mutta kun vaihtoehto on että söisin väkisin kuitua ja ripuloisin verensekaista velliä 5-10 kertaa päivässä, niin taitaa se vähäkuituisuus kumminkin olla pienempi paha. Raa'at kasvikset ja täysjyväviljat on mulla täysin pois ruokavaliosta, valkoinen vilja kyllä menee ja pieni määrä kypsennettyjä vihanneksia tai hedelmiä.

Toki. Allergiat ja sairaudet ovat aina vähän oma lukunsa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kypsentäminen vaikuta kuitujen määrään kasviksissa, joten syö ihmeessä kypsennettynä niitä siltä osin kuin ne vatsallesi sopivat.

Ap

Vierailija
17/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

ap hei, älä levitä tietoa mitä et edes itse ymmärrä. Leipä ole tarpeellinen ravintoaine lainkaan.

Vierailija
18/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

En syö viljoja. Viljatonta siemenleipää teen joskus.

Kuituja saa myös muusta kuin viljasta. Viljat aiheuttavat paljon ongelmia monille ihmisille.

Vierailija
19/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap on joku leipäteollisuuden lobbari?

Syön leipää ja pastaa, koska se on hyvää... Mutta jos jätän syömättä, tapahtuu sellainen asia, että ei pieretä, turvota ja kakka on normaalirakenteinen, liukas pötkylä joka tulee ulos helposti ja ei jätä jarrutusjälkiä. Lisäksi ei verensokeri hyppelehdi holtittomasti.

Pitäisikin taas ryhdistäytyä ja alkaa syömään kunnolla, paljon kasviksia, tarpeeksi rasvaa ja sopivasti proteiineja. Jättää viljat ja sokerit pois, riisiä ja pottuakin kohtuudella. Diabetes ja vatsa kiittäisi... Mutta äh, leipä on herkullista. Ja pasta, oi nam.

Vierailija
20/90 |
04.03.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Liika kuitu ei todellakaan sovi kaikille. Jostain syystä hesari vihaa VHH-dieettiä ja lobbaa leivän puolesta.

Älä nyt höpise tyhmiä. Tuo Hesarin juttu on vain uutinen tuosta Lancetin laajasta tutkimuksesta.

LIIKAA kuituja et voi normaaliravinnosta koskaan saada. Sen sijaan vain noin viidennes suomalaisnaisista ja neljännes miehistä saa sitä RIITTÄVÄSTI.

Hiilaridieetti on niin moneen kertaan todettu epäterveelliseksi, että on hölmöä, että vielä teitä riittää inttämään. Joka tapauksessa hiilarit eivät ole sama asia kuin kuidut. Kuituja sinun pitää saada runsaasti, hiilihydraattien laatua kannattaa hiukan katsoakin, ettei syö tyhjiä kaloreita.

Ap

Tiedetoimittajan pitäisi osata suhtautua lukemaansa kriittisesti. Kyselytutkimuksiin pohjautuvat ravintotutkimukset ovat heikkoa tiedettä, eikä niiden pohjalta voi tehdä vielä johtopäätöksiä. Tähänkin uutiseen olisi voinut haastatella jotain eri mieltä olevaa asiantuntijaa.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä yhdeksän kaksi