Riistan ja luonnossa kasvaneen kalan hiilijalanjälki - voiko olla jopa pienempi kuin kasvisruuan?
Kommentit (8)
Riippuu mistä kasvisruuan ainekset tuodaan, tai miten kuljetetaan. Tuskimpa kalat oikeastaan minkäänlaista hiilijalanjälkeä jättävät, mutta hyvä huomio.
Riistan ja luonnonkalan hiilijalanjälki on melko pieni niin kauan kun niitä syödään kohtuullisesti.
Ongelmana niissä kuitenkin on, että niitä ei riitä kaikille. Ruuan ekologisuus ei ole vaan yksittäisen tuotteen hiilijalanjälkeä, vaan kyse on myös siitä massasta mitä ruokaa voidaan tuottaa. Ruokaa pitää siis myös riittää kaikille.
Tehotuotettua ruokaa (oli se sitten lihaa tai kasviksia) voi aina tuottaa lisää, mutta riistaa ei. Jos kaikki vaihtaisivat nykyisen tuotetun lihan riistaan, niin monet villieläimet kuolisivat sukupuuttoon hetkessä. Nyt jo esim. Monet kalakannat keinuvat sukupuuton partaalla liikakalastuksen takia.
Riistalla ei siis voi korvata nykyistä lihansyöntiä saati kasvissyöntiä.
Ei kyllä hoida ongelmaa. Ei riitä kaikille.
Suomessa olisi luonnonkalaa todella paljon jos mm. särjet ja lahnat kaikki kelpaisi ihmisille. En oikein usko tuohon riittävyys ongelmaan, siinä on enemmän kysymys kulttuurisista käsityksistä, mitä voi syödä. Marjat ja sienetkin jää pääasiassa metsään. Pieni nälänhätä meilläkin voisi opettaa ihmisille, että yhdestä possusta voi syödä muutakin kuin kinkun. Ja järvet joet ja meret on täynnä syötävää.
Tehotuotettua valmissuikaletta laitetaan pannulle vain, koska se on helppoa, halpaa, eikä jakseta nähdä vaivaa ruoan eteen.
Veganismi on huono ratkaisu, koska kasvisruoka on hyvin energiaköyhää. Monissa kehitysmaissa syödään eläinkunnan tuotteet paljon perinpohjaisemmin. Siinä olisi vauraampiin maihin oppia.
Suomen koko hirvikannassa on suomalaisille jaettuna 1-2kg lihaa ja muita ruhon osia. Sen jälkeen niitä hirviä ei enää sitten ole.
Ongelma ei olekaan riistan tai luonnon kalan syöminen. Jos nuo ovat eläinperäiset ravintosi, niin saat ihan hyvän oman tunnon. Mutta isossa kuvassa nuo eivät auta asiaa, sillä riistaa ei riitä kaikille edes Suomessa. Luonnon kalaa voisimme syödä enemmänkin varsinkin jos sillä korvattaisiin muuta lihaa tai kasvatettua kalaa.
Riista kasvaa lähimetsässä luonnonvaraisesti.
Soija ja tofu tuotetaan toisella puolen maapalloa palstalla mistä on jyrätty sademetsä nurin ja lopputuote kuljetetaan eurooppaan yhdellä niistä tankkereista, joista 15 tuottaa enemmän päästöjä kuin kaikki maailman autoliikenne yhteensä.
Mitäpä luulet?