Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Paljonko teidän noin 15-vuotiaanne saa pääkaupunkiseudulla rahaa käyttöönsä kuukaudessa? Siis normaalisti kouluvuoden aikana, kesäloma on sitten asia erikseen.

Meidän teini saa lapsilisän omaan käyttöönsä, 95 € vai mitä se nyt on. Ja tuo on tosiaan ihan vain "huvimenoihin", "oikeat" vaateostokset, hygieniatuotteet (jopa osa meikeistä), matkakortti, harrastukset, jne. maksetaan erikseen. Tuo lähes satanen kuussa menee meikkeihin, ripsiin, kynsiin, toppeihin ym. rimpsrampsuun, kaupungilla syömiseen, kahviin, herkkuihin jne. Ja aina on rahat loppu, tuo raha ei riitä alkuunsakaan. Ei osaa yhtään miettiä, kuinka paljon voi käyttää päivässä/viikossa, jotta rahaa riittäisi vielä loppukuussa. Eikä säästää mihinkään isompaan.

Olenko ihan hakoteillä (liian löysäkätinen/tiukka) teinille annettavan rahan suhteen? Olisi kiva vertailla muiden helsinkiläisnuorten rahankäyttöön.

Sivut

Kommentit (81)

Vierailija

Tuohan on aika paljon rahaa... Jos ei meinaa riittää, niin teini voi itse oppia säästämään rahaa, jotta saa kerralla sitten enemmän. Jos teini ei oikeasti osaa käyttää sitä rahaa, niin kannattaisi tuossa vaiheessa opetella. Parin vuoden päästä asuu jo omillaan, ja jos ei silloin osaa niin ollaan aika pulassa.
Vaatteita ei tarvitse ostaa joka kuukausi eikä niitä meikkejä jään. Lapsestasi taitaa tulla naislapsi tulevaisuudessa

Vierailija

Annetaan teineille 20€ kuukausirahaa kun kuitenkin asuvat kotona ja ostamme kaiken tarpeellisen matkalipuista vaatteisiin. Yleensä he pistävät rahat säästöön ja käyvät satunnaisesti kaverien kanssa leffassa/syömässä. Molemmat säästävät käsittääkseni opiskelua varten ettei sitten tarvitse ottaa opintolainaa opintoihin, tai ainakaan paljoa. Tuo satanen on mielestäni paljon, mutta tosin monet antavat lapsilisän lapsilleen käyttöön. Kuulostaa siltä, että tätä menoa tyttäresi ei opi käyttämään rahaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Niinpä, sitä rahankäyttöähän tässä yritetään opettaa... Opetus on mennyt näin myöhäiseksi, kun aiemmin aika on mennyt harrastuksissa, eikä ole kulkenut kaupungilla. Kiitos vastauksesta. Ap

Vierailija

Herregyyd miten iso kuukausiraha. Meillä vähän nuoremmilla, vasta teini-ikää lähestyvillä, viikkoraha on euro per koululuokka. Eli kuudesluokkalainen (12 v) saa kuusi euroa, nelosluokkalainen neljä. Puhelimet, tarpeelliset vaatteet, harrastukset yms. tietty maksetaan lisäksi.

Vierailija

Herrajumala, tuohan on paljon rahaa 15-vuotiaalle. Veikkaan, että suurin osa teineistä saa sellasen ~50€. Näin oli muutama vuosi takaperin omassa kaveripiirissäni Helsingissä. Tuntuu vähän siltä, että teinisi ei osaa käyttää rahaa. Sitä tietenkin palaa siihen, jos istuu Hesessä ja Espresso Housessa joka päivä, mutta kannattaa sanoa teinille että kotonakin voi käydä syömässä ennen kaupungille menoa. Uusia toppeja yms. ei tarvitse joka kuukausi. Meikitkin ovat kalliita, mutta ei niitäkään tarvitse joka kuukausi uusia, ellei tämä sun teini vedä ihan jumalatonta pakkelia päälle joka ikinen päivä.

Riippuu varmaan myös kaveripiiristä. Jos teinin kaverit on sellasia, että mieluummin notkutaan kahviloissa kuin ulkona niin rahaakin palaa enemmän. Jos ovat tosi ulkonäkökeskeisiä niin tietenkin hän alkaa ostamaan niitä vaatteita, mitä kaveritkin. Jos kenelläkään kaveripiiristä ei ole kotona mitään isompaa rauhallista tilaa, missä voi hengata niin sitten he "joutuvat" lähtemään kahviloihin.

Vierailija

Taisit feilata kun annoit lapsellesi tuollaiset määrät rahaa vapaaseen käyttöön. Pissis siitä tuli. Ymmärtäisin tuon määrän, jos teini joutuisi itse maksamaan hygieniatuotteet ja matkakortit

Vierailija

Suosittelen pienentämään tuon kuukausirahaa 50 euroon, kunnes teini oppii pärjäämään annetulla rahamäärällä eikä vingu enempää. Laita loput vaikka säästöön odottamaan

Vierailija

Meillä lukioikäinen 150 euroa. Tarkoitus on juuri, että oppii itse budjetoimaan. Kavereidensa kanssa käyvät usein ulkona kahvilla ja syömässä. Kauniaisissa asutaan.

Vierailija

Teini saa omiin ostoksiinsa meilläkin lapsilisän.

Ruuan, perus pesuaineet, lääkkeet jne saa talon puolesta. Meikit, kampaajat jne. säästää omista rahoistaa. Eipä onneksi ole mikään perusbimbo, joka pätee pidennyksillä ja tekoripsillä. Ymmärtää, että se, mikä pestään illalla pois naamalta on turha sijoitus. Liekö ihkaisen äitinsä oppeja, äitemuori kun kaunistaa itseään vain ripsivärillä (omakehu).
Sijoituksista sen verran, että meinasin itkeä onnesta, kun neiti pyysi ihkaiselta isältään neuvoja, miten avata oma salkku Degiroon.

Teini meni myös kesätöihin (lähetti CVn ja soittikin, eikä tarvinnut edes patistaa) ja palkastaan säästänyt kiltisti Norwegianin tilille 50%. Sanoo, että ostaa osakkeita, kunhan saa 3000 euroa kasaan.

Palkastaan säästänyt myös rahan, jonka aikoo käyttää uuteen puhelimeen syksyllä. Talo maksaa perushintaisen puhelimen, omasta taskusta kaivaa extran.

Teini ei koskaan aloita: "Saisko massii", vaan "Olisko jotain hommaa.." Hommaa löytyy aina. Siivous pitää tehdä ihan taksvärkkinä, mutta kaikesta ylimääräisestä maksetaan. Ikkunanpesu on niin vastenmielistä hommaa perheen pääosastolle, joten siitä maksetaan vitonen / ikkuna. Meillä ikkunat pestäänkin kerran kuussa huhtikuun alusta. En muuten ole neljään vuoteen pessyt ikkunoita.

Viime talvena ei tarvinnut raapata myöskään auton ikkunoita eikä tarvinnut tarttua kolaan kertaakaan, koska neiti sai kuukausirahaan 30 euron korotuksen niitä töitä vastaan.

Eipä voisi olla yhtään enempää ylpeä omastaan, kun luki aloituksen.

Vierailija

Kiitos tosi paljon kaikille vastanneille. Tämä selkiyttää ja vahvistaa omia ajatuksia. Kun on ainoa lapsi (kuten varmaan arvasitte) ja tytön kavereissa paljon varakkaista perheistä tulevia, niin kaipaa tueksi muiden ajatuksia. Liian löyhästi olen rahaa antanut. Tosin hyvänä ajatuksena oli, ja niin tytön kanssa sovittiin, että puolet rahasta jää aina säästöön. Jotta oppii säästämään ja käyttämään rahaa. Ei ole vielä oppinut, sekoaa tuosta rahamäärästä, joten rahahanat tiukkenee tästä lähtien.

Lisää mielipiteitä saa edelleen kertoa. Ap

Vierailija

Meidän teini sai 15-vuotiaana 20€ kuussa. Ja tuo oli siis ihan hupirahaa, me maksoimme kaikki pakolliset menot. Teini sai tuon rahan riittämään todella hyvin, hänellä ei koskaan ollut rahat loppu. Kuukausirahan lisäksi hän sai isoäidiltään pari kertaa vuodessa 50€. 

Nuo rahat meni pitkälti taidetarvikkeisiin ja piirrustuskirjoihin. Myös jonkin verran peleihin (Nintendo) ja jotain pientä herkkuakin hän välillä osti. 

Teinin täytettyä korotin tuon kuukausirahan 30 euroon.

Nöinon

Lähes satanen on tosi iso raha kuukaudessa. Muutama kymppi riittää ja senkin eteen olisi tehtävä töitä  jotta osaa arvostaa saamaansa rahaa.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat