Se paras karjalanpaistiohje
Kommentit (17)
Vierailija kirjoitti:
Tärkeintä on valita oikeat lihat.
Pitkä kypsennysaika ja unohda keitoksesta vihannekset - ainoastaan MERIsuolaa ja muutama (iso) maustepippuri.
Kyllä porkkanaa ja sipulia voi lisätä.
Paista huoneelämmössä olleet lihat pannulla 2-3 erässä ja kaada vuokaan. Lopuksi kiehauta vesikin samassa pannussa ja lisää lihanpalojen päälle. Mukaan porkkanaa ja lanttua kuutioina, sipulia. Mustapippuria ja suolaa. Laakerinlehtiä. Pitkä kypsennys uunissa.
M52 kirjoitti:
Kyllä porkkanaa ja sipulia voi lisätä.
Voi tietty, mutta ei se sitten karjalanpaistia ole.
Vierailija kirjoitti:
M52 kirjoitti:
Kyllä porkkanaa ja sipulia voi lisätä.
Voi tietty, mutta ei se sitten karjalanpaistia ole.
On se.
Porsaan lapaa (rasvaa pitää olla, luuta ja se nahka) ja naudan jotain halpaa osaa. Kuumassa (225°) uunissa alkuruskeat. Kiehuva vesi vuokaan ja pitkä, harras kypsennys noin 150 asteessa. Suolalla ja pippurilla mennään.
Tiedän, ettei ole oikeaoppista:
Mutta itse tykkään, kun on porkkanaa ja sipulia. Muusi lisukkeena. Käy myös keitetty peruna. Jotkut syövät riisilläkin.
Isoina paloina porkkanat ja keskikokoiset sipulit neljään osaan pilkottuna.
Sitten vain uuniin hautumaan. Vesi peittää ainekset ja miedolla lämmöllä saa olla ainakin pari tuntia. Vettä on aluksi hyvä laittaa niukasti ja sitten lisätä tarvittaessa.
Lempiruokiani :)
Mummoni laittoi sian- ja naudanlihan lisäksi lampaanlihan paloja. Oli herkullista.
Lihat sopivan lämpöisenä leivinuubiib, mausteet oikein ja sopiva lämmitysaika
Paistin lisukkeeksi karjalanpiirakkaa liemeen lioteltuna ja naurislaatikkoa. A vot.
M52 kirjoitti:
Kyllä porkkanaa ja sipulia voi lisätä.
Tuleeko porkkanasosekeitosta hyvää Karjalanpaistia, kun siihen lisää pestyä jauhenlihaa?
Anoppi laittaa sipulia, suolaa ja pippuria lihojen lisäksi, lihoista on tarkka.
Hän latoo lihat ja sipulit vuokaan ja "paahtaa" niitä uunissa ilman nestettä alkuun. Sitten kiehuvaa vettä ja piiiitkä kypsennys uunissa.
Tämä on taivaallista.
Tätini tekee myös hyvää, samalla periaatteella, mutta hän lisää päälle siansivua. Se tuo hyvän lisän.
Molemmat ovat 80 v. naisia.
Teen yleensä anopin ohjeella, mutta viime viikonloppuna lisäsin sekaan porkkanaa vähentääkseni lihan määrää. Se sopi itseasiassa tosi kivasti siihen. Mutta jouluna siltikin ihan perinteisellä ohjeella ilman porkkanaa.
En tiedä, mitä tykkäät tästä...
Alapeukkuennätys tullee, mutta kokeillaan.
Rasvaista sian kylkeä, porsaan lapaa,
naudanlihaa, myös luista keittolihaa,
sydän, maksa, munuainen.
Ruskista tai paahda lihat. Näin saat kirkkaan liemen.
Lisää vettä niin, että lihat peittyvät.
Mausta maustepippurilla ja suolalla.
Anna hautua kannellisessa padassa miedossa lämmössä 100-125° mahdollisimman pitkään.
Yön yli tai vähintään 5 tuntia.
Myönnytyksiä nykyajalle:
1 - 2 sipulia
Lisää myönnytyksiä:
2 porkkanaa
Modernismia:
2 laakerinlehteä,
mustapippuria.
Kokeilisit edes niitä sisäelimiä!!!
Vierailija kirjoitti:
Tiedän, ettei ole oikeaoppista:
Mutta itse tykkään, kun on porkkanaa ja sipulia. Muusi lisukkeena. Käy myös keitetty peruna. Jotkut syövät riisilläkin.
Isoina paloina porkkanat ja keskikokoiset sipulit neljään osaan pilkottuna.
Sitten vain uuniin hautumaan. Vesi peittää ainekset ja miedolla lämmöllä saa olla ainakin pari tuntia. Vettä on aluksi hyvä laittaa niukasti ja sitten lisätä tarvittaessa.
Lempiruokiani :)
Mummoni laittoi sian- ja naudanlihan lisäksi lampaanlihan paloja. Oli herkullista.
Pari tuntia ei kyllä riitä :)
Vierailija kirjoitti:
En tiedä, mitä tykkäät tästä...
Alapeukkuennätys tullee, mutta kokeillaan.Rasvaista sian kylkeä, porsaan lapaa,
naudanlihaa, myös luista keittolihaa,
sydän, maksa, munuainen.Ruskista tai paahda lihat. Näin saat kirkkaan liemen.
Lisää vettä niin, että lihat peittyvät.
Mausta maustepippurilla ja suolalla.Anna hautua kannellisessa padassa miedossa lämmössä 100-125° mahdollisimman pitkään.
Yön yli tai vähintään 5 tuntia.Myönnytyksiä nykyajalle:
1 - 2 sipulia
Lisää myönnytyksiä:
2 porkkanaa
Modernismia:
2 laakerinlehteä,
mustapippuria.Kokeilisit edes niitä sisäelimiä!!!
Tappaiskeittoa tuo on...
Vierailija kirjoitti:
En tiedä, mitä tykkäät tästä...
Alapeukkuennätys tullee, mutta kokeillaan.Rasvaista sian kylkeä, porsaan lapaa,
naudanlihaa, myös luista keittolihaa,
sydän, maksa, munuainen.Ruskista tai paahda lihat. Näin saat kirkkaan liemen.
Lisää vettä niin, että lihat peittyvät.
Mausta maustepippurilla ja suolalla.Anna hautua kannellisessa padassa miedossa lämmössä 100-125° mahdollisimman pitkään.
Yön yli tai vähintään 5 tuntia.Myönnytyksiä nykyajalle:
1 - 2 sipulia
Lisää myönnytyksiä:
2 porkkanaa
Modernismia:
2 laakerinlehteä,
mustapippuria.Kokeilisit edes niitä sisäelimiä!!!
Sisäelimet ovat parempaa mykyrokassa.
Vierailija kirjoitti:
M52 kirjoitti:
Kyllä porkkanaa ja sipulia voi lisätä.
Voi tietty, mutta ei se sitten karjalanpaistia ole.
Laatokan-karjalaisen evakkomummoni, sekä evakkoäitini karjalanpaistia useasti syöneenä rohkenen olla eri mieltä. Ensinnäkään karjalanpaistille ei ole olemassa mitään ainoaa oikeata reseptiä, vaan Karjalassakin sitä tehtiin lukemattomilla resepteillä, jos mitään reseptiä aina edes oli. Pääasiassahan siihen laitettiin, mitä sattui talosta löytymään. Ja kyllä, aivan kuten sanoit, se pelkistetyin tekotapa tosiaan on suola, pippuri, liha ja vesi. Se ei kuitenkaan ole missään tapauksessa ainut ja oikea karjalanpaisti.
t: evakon poika
Tärkeintä on valita oikeat lihat.