Kasvisruokaa lihansyöjälle?
Vinkatkaapa jotain ruokia, joissa lihan puutetta ei ns. huomaa. Muhevaa ja täyttävää. Yritän saada aikaan säännöllisen kasvisruokapäivän, mutta vannoutuneelle lihansyöjälle se on haaste. Tämänpäiväinen viritelmä oli kookos-kasviscurry. Thaityyliin maustetut kasvispalat laihassa liemessä eivät kuitenkaan oikein vedonneet... Kastikkeen maku oli kyllä sinällään hyvä, mutta silti ateria oikein kiljui, että vähintään kanaa puuttuu.
Ruoka saisi tuntua ruoalta eikä alkukeiton ja -salaatin risteytykseltä. Uusi yritys siis.
Kommentit (32)
Ei sellasta ole. Parhaimmillaan pääsin siihen, että ruoka oli sinänsä ihan ok, mutta mietin miten paljon parempaa se olisi lihalla
Tomaattipohjaisella kastikkeella, kasvisliemikuutiolla ja sopivilla mausteilla saa aikaan lihaliemimäisen fleivörin.
Texmex-tyyppinen ruoka, kuten tortillat on helppo tehdä sellaisiksi, että lihan puuttumista ei edes huomaa. Täytteeksi siis esim. papuja, kasviksia ja vaikka härkistä.
no vaikka porkkana tai pinaattiletut, kasvisbolognese, kasvislasagne, linssipapupata, täytetty sienirulla..mä syön työpaikan ruokalassa melkein joka päivä eikä ole vielä nälkä jäänyt. Lihaa syödään liikaa.
(Keitoista jää kyllä nälkä. )
Quorn, katso reseptejä netistä. Ainakin meidän isännälle maistuu hyvin. Samoin soijarouheruoat menevät hyvin, niitä on kuulemma tarjottu Vantaan kouluissa jo 70-luvulla. Nyhtis ja Härkis menivät pannaan, eivät maistu.
Täytetty munakoiso, kesäkurpitsa kirsikkatomaatti (paistat nuo +sipuleita öljyssä ) pasta, falafelit, couscous (sinne esin kesäkurpitsaa, paprikaa kirsikkatomaattia, appelsiiniä, rusinoita, manteleita tms), kasvispihvit, kevätrullat yms. Mun mies syö esim. noita mielellään. En jaksa kirjoittaa ohjeita, netistä löytyy.
Vinkkinä sanon, että kasvisruokaa tehdessä mausteita kannattaa käyttää hieman enemmän kuin tavallisesti laittaisit.
Vierailija kirjoitti:
Vinkkinä sanon, että kasvisruokaa tehdessä mausteita kannattaa käyttää hieman enemmän kuin tavallisesti laittaisit.
Ei, vaan rasvaa. Eikä mitään kasvisrasvasotkuja, vaan voita ja kermaa.
Joskus vein kyläpaikkaan sekä jauheliha- että sienilasagnen, kun oli sekä lihansyöjiä että kasvissyöjiä, ja se sienilasagne meinasi loppua kesken kun oli lihansyöjienkin mielestä niin hyvää. Lasagnen sienikastikkeessa oli litra itsekerättyjä haperoita silputtuna ja hienonnettu sipuli, nämä paiston öljyssä ja sitten lisäsin 3 rkl vehnäjauhoja ja vähitellen 4 dl kasvislientä, mausteeksi 2 rkl tomaattisosetta, tl suolaa, timjamia, basilikaa, oreganoa kutakin, ja vähän mustapippuria. Tuo sienisoosi siis normaalin lasagnen jauhelihan tilalle, ja hyvää oli. Voi sen kaupan herkkusienistäkin tehdä mutta niistä ei tule ihan yhtä hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vinkkinä sanon, että kasvisruokaa tehdessä mausteita kannattaa käyttää hieman enemmän kuin tavallisesti laittaisit.
Ei, vaan rasvaa. Eikä mitään kasvisrasvasotkuja, vaan voita ja kermaa.
Kannatan myös oikeiden aitojen rasvojen käyttöä. Mutta niitä mausteita myös! Esimerkiksi Intiassa kasvisruoka osataan eikä siellä mausteiden käytössä säästellä. Välimeren maista löytyy ihania esim. munakoisoruokia, jotka tiukkuvat oliiviöljyä ja jotka höystetään reippaasti yrteillä. Niitä voi syödä paputahnojen tai esim. falafelin kanssa, niin saa proteiiniakin. Eikä kookosmaitoa ja -kermaa sovi myöskään unohtaa.
Härkikset, nyhtökaurat, soijasuikaleet sun muut kemianteollisuuden tuotteet jätän suosiolla kaupan hyllyyn. Minun kasvisruokiini papuja ja linsseja kiitos!
Tuli muuten mieleen myös tuollainen ruoka kuin gado-gado, eli höyrytettyjä vihanneksia mukavan mausteisessa maapähkinäkastikkeessa. Googlatkaa resepti. Maapähkinävoi jos mikä on stydinoloista ja täyttävää. Tahinilla sama vaikutus.
Kasvisruoka kaipaa sitä umamin makua, mitä yleensä tulee lihasta. Esim. pavuista, linsseistä, sienistä (vaikka quornista) tms. Lisäksi rasvassa ja mausteissa ei kannata säästellä. Kasvisruokailija tarvitsee muutenkin enemmän sitä lisättyä rasvaa, kun ei rasvaisesta lihasta sitä tule.
Tuohon tekeemäsi ruokaan olisi kaivattu esim. kookoskermaa, kikherneitä ja mausteita niin olisi maku ollut jo aivan eri. :)
Kiitos vastauksista. Ehkä tuo linssiresepti menee ekana kokeiluun. Tuntuma voisi olla sopiva.
Kasvisruoka olisi sekä terveellistä että vaihtelua, ja ilmeisesti kohtuullisen edullistakin. Kun vain suu ja kroppa tottuisivat. :)
Pannulle öljyä, kanelitanko, tl kardemummaa, reilusti currya ja hieman chiliä, paista ensin näitä mausteita hetki sitten sekaan pari lohkottua perunaa, hienonnettu sipuli ja valkosipulia, tölkki säilöttyjä tomaatteja, 4 dl vettä, pari liemikuutiota. Keitä vartti, lisää pari paprikaa suikaleina ja kaksi purkillista kikherneitä (valuta), kourallinen vihreitä papuja ja 2 rkl sitruunamehua. Keitä toinen vartti tai kunnes vaikuttaa kypsältä.
Tämä https://www.vihrealanka.fi/node/1328 on helppo, itse en pistä ohraa sekaan vaan syön erikseen riisiä tms. Voi jatkaa soijarouheella jos on olevinaan liian lirua, jolloin menee tosiaan myös esim. tortillantäytteenä.
Ja sitten helppo ratatouille, eli munakoiso, kesäkurpitsa, sipuli, paprika, porkkana, tölkki tomaattimurskaa. Pilko kasvikset ja paista miedolla lämmöllä runsaassa oliiviöljyssä (öljyssä ei tosiaan kannata säästellä), sitten sekaan tomaattimurska, suolaa maun mukaan ja yrttejä maun mukaan (basilikaa nyt ainakin ja paljon; myös valkosipuli käy). Helppo ohje muistaa kun kaikkea tulee yksi kpl :). Lisäksi hummusta tms. paputahnaa ja hyvää vaaleaa leipää (sopii myös kalan kanssa, mutta sitä et nyt kysynyt). Maistuu kylmänäkin, jos sattuu jäämään.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos vastauksista. Ehkä tuo linssiresepti menee ekana kokeiluun. Tuntuma voisi olla sopiva.
Kasvisruoka olisi sekä terveellistä että vaihtelua, ja ilmeisesti kohtuullisen edullistakin. Kun vain suu ja kroppa tottuisivat. :)
Kasvisruoka on terveellistä kasvissyöjille. Ihminen ei ole kasvivssyöjä.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos vastauksista. Ehkä tuo linssiresepti menee ekana kokeiluun. Tuntuma voisi olla sopiva.
Kasvisruoka olisi sekä terveellistä että vaihtelua, ja ilmeisesti kohtuullisen edullistakin. Kun vain suu ja kroppa tottuisivat. :)
Ihmisen kroppa ei totu kasvisruokaan, koska ihminen ei ole kasvissyöjä.
Tämä quorn-kuutioilla! http://lunnileipoo.blogspot.fi/2010/02/bataatti-kanakeitto.html Aivan ihanaa! Ja peruna käy bataatin sijasta myös oikein hyvin.
Meidän kasvisherkkuruokia:
kasvisbolognese (lihan tilalla munakoisosilppua), peruna-kukkakaalicurry, ratatouille, falafelit, melanzane alla parmigiana, kasvissosekeitot (mitä kaapista löytyy, myskikurpitsa lemppari), intialainen linssikeitto, chili sin carne linsseistä, risotot, täytetyt paprikat, kanttarellikastike ja paistetut perunat, mezet (hummusta, viininlehtikääryleitä, grillattua munakoisoa, aurinkokuivattu tomaatti-oliivitapenadea yms).
Turkkilaisista/libanonilaisista resepteistä löytyy paljon meidän lemppareita
Tuli nälkä, täytyykin tehdä jotain hyvää tänään!
Hampurilainen soijapihvillä. Appiukkoni söi innoissaan, ja kehui suu vaahdossa, että oli paras hampurilainen ikinä! Sitten paljastin, että btw, siinä ei ollut lihaa, kai huomasit? Sen jälkeen oli tietenkin aivan pöyristynyt, kun olikin kasvisruokaa, hyh.
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/linssibolognese