Kuinka yleistä anafylaktinen reaktio kouluruoasta?
Oma lapsi on saanut lukuisia allergisia reaktioita kouluruoasta. Keittiö ei noudata lääkärintodistuksen ohjetta siitä, mitä ruokia pitää välttää. Pahimmillaan lapselle on tullut anafylaktinen reatkio tällaisesta hupsista-hei-vahingosta, ja usein terveys on tätä lievemmin, mutta kurjasti vaarantunut. Pieni kunta ei millään jaksaisi laittaa asiaa kuntoon, siksi lapsen mukaan laitetaankin nyt toistaiseksi omat eväät. Asiaa hoidetaan, mutta onhan tämä ihan uskomaton ja uskomattoman vaikea ja hidas saada kuntoon,
Kiinnostaisi kuulla, kuinka yleistä tuollainen on. Onko sinulla vastaavaa kokemusta, että lapsesi henki ja terveys on toistuvasti laitettu vaaraan, piittaamatta asianmukaisista lääkärintodistuksista? Miten tilanne ratkesi? Mistä oli apua asian hoitamisessa? Vinkit ja neuvot tässä tilanteessa ovat tervetulleita!
Kommentit (5)
Käväiskää joskus suurkeittiössä katsomassa niitä pakkauksia. Esimerkiksi purkissa, josta tehdään ruskea kastike, on varmaan yli 50 erilaista lisäainetta. Ei ole millään mahdollista tehdä ruokaa, joka sopisi kaikille, jos lähtökohtana on luottaa lisäaineiden vaarattomuuteen.
Vanhemman kannattaa mennä keittiöön itse tarkastamaan ruoanlaitossa käytettävät aineet, silloin kun kyseessä on riski anafylaksiasta ja vaatia näkyvälle paikalle keittiöön lappu, jossa lukee, että tämän lapsen kohdalla on kyse henkeä uhkaavasta allergisesta reaktiosta. Sairaslomaa tuuraava sijainenkin on huomattava lappu ja jossa myös vanhemman puhelinnumero, jonne täytyy soittaa, jos on sijainen!
Lapselle itselleen on teroitettava mieleen, että seuraa saako oikeaa maitoa, leipää yms ja jos epäilee ettei, niin kertoo siitä heti, eikä maista. Lapsen tulee epäillä ruokaansa aina, jos sijainen antaa sen.
On tilattu ambulanssi joo, että siksi tämä viestini.
Vika ei välttämättä ole ruuan valmistuksessa. Tosin kaikki vaiheet pitää huomioida hyvin ja opastaa henkilökunta tähän.
Muut lapset käpälöivät lautasia ja laseja, ruokaa voidaan jopa heittää pois lauaselta.
Joskus näitä hyvin allergisia lapsia on jopa siirretty syömään omaan pöytään eroon muista lapsista.
Ja ruoka on jo keittiössä laitettu valmiiksi annokseksi, joka suojataan kelmuin ja kuvuin ja toimitetaan suoraan ruokailijalle.
Vierailija kirjoitti:
Käväiskää joskus suurkeittiössä katsomassa niitä pakkauksia. Esimerkiksi purkissa, josta tehdään ruskea kastike, on varmaan yli 50 erilaista lisäainetta. Ei ole millään mahdollista tehdä ruokaa, joka sopisi kaikille, jos lähtökohtana on luottaa lisäaineiden vaarattomuuteen.
Joo siis ei ole kysymys lisäaineista, vaan ihan sellaisia vahinkoja on sattunut, että soija-allergiselle on tarjottu ruokaa, jonka nimessä on sana "soija". Mutta virheet ovat tosi monenlaisia.
Tuttu juttu! Keittäjät eivät tajua, että kun laittaa ruokaa allergiselle, pitää JOKAINEN tuoteseloste lukea HUOLELLISESTI läpi, eikä vain olettaa, että no ei tässä kuitenkaan ole sitä tai tätä. Itse sain usein allergisia reaktioita kouluruoasta, kun keittäjät eivät tätä asiaa ymmärtäneet, tai sitten vain eivät siitä välittäneet. Pääsin peruskoulusta 10 vuotta sitten. Sääli, ettei kokkien tietämys ole parantunut sen jälkeen.