Terveellisimmät kasvikset, juurekset ja hedelmät?
Mistä saa eniten pienestäkin määrästä esim. vitamiineja tai runsaasti tiettyjä terveydelle hyväksi olevia ainesosia?
Appelsiinista saa ainakin C-vitamiinia runsaasti.
Kommentit (19)
Ks. www.fineli.fi
Tarvittavia "terveydelle hyväksi olevia aineosia" on niin paljon, että varminta on syödä monipuolisesti eri kasviksia.
Itse olen harrastanut huvinani sitä että aina jotain syödessäni tsekkaan sen finelistä! Suosittelen, paljon parempaa ajankulua räplätä kännykkää sitä varten kun sometukseen =)
Jottei mee ihan ot niin parsa ja pinaatti sisältää pjon rautaa, k-vitamiinia ja folaattia. Appelsiini ja muut sitrushedelmät c-vitamiinia. Marjat on oikeastaan kaikki ihan superfoodia (erityisesti mustikka, puolukka ja tyrni, vasta oli tutkimus mustaherukan edullisista vaikutuksista nivelille ja muistille mutten muista (hahaa liian väähn herukoita) mitkä aineet mainittiin).
Ei ole hedelmä, mutta kanat on tosi terveellisiä.
Valkosipulissa on paljon vastustuskyvylle hyödyllisiä ainesosia ja se hillitsee ilmeisesti tulehduksia kehossa, kuten myös kurkuma.
Vähän ohi aiheen, mutta onko missään kattavaa sivustoa joka kertoisi mihin mikäkin vitamiini vaikuttaa ja mitä hyötyä siitä on ihmiselle? Ilman että tarvitsee googlata jokainen erikseen sivustoille joissa on kyseenalaista tietoa.
Vierailija kirjoitti:
Vähän ohi aiheen, mutta onko missään kattavaa sivustoa joka kertoisi mihin mikäkin vitamiini vaikuttaa ja mitä hyötyä siitä on ihmiselle? Ilman että tarvitsee googlata jokainen erikseen sivustoille joissa on kyseenalaista tietoa.
Tästä olisin minäkin kiinnostunut, mutta enimmäkseen myös siitä mitä oireita minkäkin puutos aiheuttaa.
Syö joka päivä ainakin kolmea eriväristä hedelmää tai vihannesta, äläkä syö hedelminä kaikkia kasviksiasi. Siinä hyvä ohjenuora, jolla pääsee pitkälle.
Pelkistä väreistä tosiaan voi päätellä jo jonkin verran, kun syö paljon eri värejä, saa todennäköisesti kaikkia ravintoaineita. Toisaalta esim. salaatti on aika ravintoköyhää, mieluummin jotain tumman vihreää.
Kyllä ne kaikki on terveellisiä. Jos riittävän suuri osuus päivittäisestä ravinnosta on erilaisia ja vaihtelevia kasviksia, niin tarkempi hienosäätö lienee aika turhaa. Eri asia sitten, jos haluaa säätää ja kokea syövänsä jotenkin erityisen terveellisesti. Mutta ne tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet saa kyllä määrällä ja monipuolisuudella.
Kiivi. Yhdestä kiivistä saa päivän c-vitamiini annoksen. Itse syön pari kiiviä päivässä.
Vierailija kirjoitti:
Vähän ohi aiheen, mutta onko missään kattavaa sivustoa joka kertoisi mihin mikäkin vitamiini vaikuttaa ja mitä hyötyä siitä on ihmiselle? Ilman että tarvitsee googlata jokainen erikseen sivustoille joissa on kyseenalaista tietoa.
No englanniksi käy, niin tässä on Harvardin yliopiston lääketieeteellisen tiedekunnan sivu, jota he päivittävät sen mukaan kun tietoa tulee:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vähän ohi aiheen, mutta onko missään kattavaa sivustoa joka kertoisi mihin mikäkin vitamiini vaikuttaa ja mitä hyötyä siitä on ihmiselle? Ilman että tarvitsee googlata jokainen erikseen sivustoille joissa on kyseenalaista tietoa.
No englanniksi käy, niin tässä on Harvardin yliopiston lääketieeteellisen tiedekunnan sivu, jota he päivittävät sen mukaan kun tietoa tulee:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins
Niin jatkan vielä, heillä on hyvä "pikalista" josta voi katsoa mistä ruoka-aineista eri vitamiineja saa:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-best-foods-for-vitam…
Lista ei siis todellakaan kattava vaan antaa nopeasti kuvan mistä vitamiineista voisi olla puutetta.
Suomeksi ei taida olla samanlaisia. Finelistä voi todellakin tarkistaa yksittäisen vitamiinin osalta mistä sitä saa ja kuinka paljon, sillä Ravintotekijät ja sitten Eniten vaihtoehdolla. Ylhäältä voi vielä ruksia eri ruokavalion eli tarkistaa vaikkapa mistä vegaani saisi eniten kalsiumia jne.
pihlajanmarjat on nyt ajankohtaisia
Vitamiineja ja hivenaineita saa tarpeeksi, kunhaan syö monipuolisesti ja kunnon määriä kasviksia. Lisäksi kasviksissa on kuituja.
Ei siis ole järkeä kehittää mitään "täsmäruokavaliota". Tärkeää on syödä erivärisiä kasviksia ja lisätä niihin hieman öljyä. Se edistää hyvien aineiden imeytymistä.
Jos kuitenkin noudattaa jotain rajoittavaa ruokavaliota (FODMAP, vegaani, tms.) sitten kannattaa käydä läpi että mistä aineista voisi helpoiten tulla puutetta. Sitten voi Finelistä katsoa mistä ko. vitamiinia voisi saada ja lisätä sitten ruokavalioon niitä ruokia.
Mun mielestä helppo tapa parantaa ruoan ravintopitoisuutta on valmistaa ainakin kerran päivässä ateria, jossa on vain vihanneksia (siis ainaisten pastojen, yms. lisäksi). Toiseksi itse lisäilen kuivattuja ja tuoreita yrittejä vähän kaikkeen. Niissä on paljon vitamiineja ja hivenaineita. Kolmas kikka on lisätä ruokavalioon ituja ja silmuja, nekin ovat vitamiinipommeja. Pähkinät ja siemenet. Lisäksi joissakin mausteissa on kivoja aineita.
Älä siis tee tylsää perussalaattia jossa on hieman lehtisalaattia (kohtuullisen vähän ravinteita siitä saa jos määrä on pieni), kurkkua ja tomaattia.
Parempi olisi isompi määrä lehtisalaattia, jossa olisi vaikkapa punasikuria joukossa, sitten tomaattia, avocadoa ja parsakaalin ituja sekä mausteena runsaasti basilikaa, kurkumalla maustettu öljykastike. Tuo nyt ihan hatusta vetäisemällä esimerkiksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vähän ohi aiheen, mutta onko missään kattavaa sivustoa joka kertoisi mihin mikäkin vitamiini vaikuttaa ja mitä hyötyä siitä on ihmiselle? Ilman että tarvitsee googlata jokainen erikseen sivustoille joissa on kyseenalaista tietoa.
No englanniksi käy, niin tässä on Harvardin yliopiston lääketieeteellisen tiedekunnan sivu, jota he päivittävät sen mukaan kun tietoa tulee:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins
Niin jatkan vielä, heillä on hyvä "pikalista" josta voi katsoa mistä ruoka-aineista eri vitamiineja saa:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-best-foods-for-vitam…
Lista ei siis todellakaan kattava vaan antaa nopeasti kuvan mistä vitamiineista voisi olla puutetta.
Suomeksi ei taida olla samanlaisia. Finelistä voi todellakin tarkistaa yksittäisen vitamiinin osalta mistä sitä saa ja kuinka paljon, sillä Ravintotekijät ja sitten Eniten vaihtoehdolla. Ylhäältä voi vielä ruksia eri ruokavalion eli tarkistaa vaikkapa mistä vegaani saisi eniten kalsiumia jne.
Kiitos, tämä auttaa paljon!
Tässä muutama maininta: sipulit, herne, lehtikaali, pinaatti, parsakaali, kukkakaali, ruusukaali, punajuuri, porkkana, tomaatit, sienet, peruna, parsa, selleri, paprika, härkäpapu, greipit ja muut sitrushedelmät, tummat viinirypäleet, karhunvatukat, omenat, mustikat, karpalot, puolukat, mansikat, banaanit, mango, avocado, ananas, kirsikat, papaija,
Olen tykästynyt lehtikaaliin, sitä teen usein. Nyt löysin mustakaalin, sekin on kiva uutus mun ruokalistalla.
Myskikurpitsasta saa hyvää kasvisruokaa. Seuraavaksi aion kokeilla spagettikurpitsaa. Sen idea on korvata pasta kurpitsasta saatavalla spagetilla. Kesäkurpitsastakin saa spagettia.
Avokadossa on paljon hyvää rasvaa.