Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Pitääkö olla säästöjä jos ajatellaan, että on 8-9kk aikaa ostaa kaikki mitä vauva nyt tarvitsee?
En tietenkään tarkoita sitä, että säästössä pitäisi olla seuraavan 20v. rahat vaan ylipäätään sitä, että pärjääkö tässä alkuun. Mies on huolissaan rahasta, vaikka käymme molemmat töissä.

Sivut

Kommentit (24)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Nun kokemuksen mukaan ensimmäiseen vuoteen vauvan syntymästä ei tarvittu penniäkään, senttiäkään. Kaikki sukulaiset kompuroivat toisiinsa voidakseen työntää meille lastenvaunut, rattaat, pinnasängyt, vanhat vaatteet ja ison kasan leluja. Vauva söi enimmäkseen rintamaitoa ja se muutama lusikallinen lisäruokaa, minkä hän tarvitsi, ei maksaanut juuri mitään (meidän vauva söi samaa ruokaa perheen kanssa, toki ennen suolan ja maidon lisäämistä otettuna).

Itse asiassa sama jatkui näiltä osin lähes kouluikään asti, mutta päivähoito tietenkin maksoi sitten vanhempainvapaan päätyttyä muutaman satasen kuussa.

Vierailija

Kaverille kävi niin, että syntynyt tyttö olikin erityislapsi (paljon terveysongelmia, joiden hoito vaati päivittäistä sairaanhoitoa), eikä lapselle ikinä järjestynyt hoitopaikkaa. Kaveristani tuli omaishoitaja. En tiedä pystyykö lapsi lähtemään kouluunkaan kun on vielä ruokintaletkun ja lääkepumpun varassa. Omaishoitajana tulot putosivat niin paljon, ettei talolainan lyhennykset onnistuneet ja se piti myydä.

Tämä lapsi tuli kalliiksi!

Vierailija

Vaunut on luultavasti kallein tarvike-hankinta joka pitää huomioida. Lisäksi rahan tarpeeseen vaikuttaa se aiotko sinä tai miehesi jäädä hoitovapaalle ja kuinka kauaksi aikaa. Kodinhoidontuki on aivan mielettömän pieni summa...

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mulla oli 20t mut se meni suurelta osin talon kattoremonttiin eli ei ehkä noin paljon tarvii jos ei ole tuollaisia odotettavissa.
Kyllä jokaisessa perheessä on syytä tehdä kattoremontti ennen kuin pienokainen tulee taloon. Se on välittämistä ja oikeaa vanhemmuutta. Kerrostaloissa tulee kyllä kalliiksi, jos usein syntyy lapsia taloon. 

Vierailija

Hankintoihin ei paljoa mene, varsinkin jos käytetty kelpaa. Itse säästäin hoitovapaata varten, niin ettei lasta tarvitse taloudellisista syistä laittaa hoitoon vuoden ikäisenä.

Vierailija

Jos molemmat ovat edes kohtuullisella palkalla töissä, ja rahaa osataan järkevästi käyttää, ei mitään erityistä pesämunaa tarvitse säästää. Tietysti järkevällä rahankäyttäjänä on aina tietty puskuri tilillä, mutta ei lasta varten. Tonni/pari menee alkuhankintoihin, mutta moni nuori pari saa tosiaan sukulaisilta näihin tukea, niin mekin saimme aikoinaan.

Vierailija

Jos imetät niin alkuun syöminen on ilmaista. Sitten rahaa perussoseisiin ja korvikkeeseen sekä vuoden ikäiselle jo tavalliseen ruokaan. Syö toki vähemmän kuin aikuinen pitkään.
Vaatteita saat alkuun 0.5-2 e kpl kirppikseltä hyvässäkin kunnossa. Ekan vuoden pärjää hyvinkin edullisesti. Sen jälkeen leikit on myös rapalätäköissä, lumessa jne eli tarvitaan kuravaatteita, ulkoilupukuja, saappaita, kenkiä jne. Jos et ole tarkka väreistä tms niin niitäkin löytyy tosi halvalla käytettynä. 5-15 e kpl.
Jos liikutte autolla niin ekan vuoden hankinta on turvakaukalo ja noin vuoden ikäiselle isompi turvaistuin. Hintaa niillä 200-600e mallista riippuen.
Vaunuja/rattaita löytyy käytettynä 50-500 eurolla, riippuu miten uudet ja muodikkaat haluat.
Pinnasänky, syöttötuoli, hoitopöytä ovat tarpeellisia ja niitäkin saa käytettynä parilla kympillä.
Kestovaipat vai kertakäyttöiset vaipat? Kertakäyttöiset maksaa muutaman kympin kuussa 1-2 vuoden ajan.
Leluja ja kirjoja löytyy kirppiksiltä käytettynä myös. Kulut riippuu siitä miten paljon katsot tarpeelliseksi niitä olevan.
Jatkossa tarhamaksut tuloista riippuen, korkein maksuluokka ilmeisesti 350e kuukaudessa nykyhallituksen kaavailun mukaan.
Mahdolliset harrastukset kuten muskari, jumppa jne.
Tilastokeskus on laskenut et keskimääräinen lapsi maksaa 500 euroa kuussa. Aika lähellä sitä meillä ainakin on ollut. Kun päivöhoitomaksu on jo iso niin kyllä vaatteet, ruoka ja harrastukset lopun nielee. Ja isommilla meillä ei riitäkään tuo kun on kalliit harrastukset.
Mutta alkuun pääsee edullisemminkin ja sitten kulut riippuu omista valinnoista.

Vierailija

Olen jo kauhuissani harkinnut aborttia, kun mietin taloudellista puolta, mutta ei tässä nuoremmaksikaan tule ja nyt voisi jo olla hummailut hummailtu. Tupakkaan on mennyt rahaa aika paljon ja välillä baarissa istumiseen/pussijuomaan.

Vierailija

Kannattaa raha-asioita miettiä. Etenkin mahdollisen hoitovapaan vaikutus kannattaa laskea tarkkaan. Me suunnittelimme etukäteen talouden niin, että 6kk hoitovapaan aikana emme joutuneet tinkimään menoista suuremmin, toisaalta moni tuttu on esim. lainanlyhennykset laittaneet tauolle hoitovapaan ajaksi. Moni miettii vain hankintoja ja laskee kulut niistä, paljon isompi asia on kuitenkin talouteen tulevan rahan määrä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Toisaalta monille ei ole ongelma se, että hoitovapaan aikana hieman tingitään menoista.

Ei olekaan, mutta tärkeää on puhua asia auki ja laskea miten selvitään. Jos tulot ovat vaikka 1800€ ja hoitovapaalla korvaus on 300€(?) niin väistämättä se vaikuttaa elämään. Ja nämä vaikutukset pitää miettiä! Rattaat ja sängyt yms. ovat pieni kuluerä tämän rinnalla.

Vierailija

Minä en ilman vähintään 10-20 tonnin puskuria (noiden lapsen perustarvikkeiden lisäksi siis) lähtisi lapsia edes haaveilemaan. Mikään ei olisi mielestäni kamalampaa, kuin joutua työttömäksi tai johonkin muuhun taloudelliseen kriisiin ja joutua sitten heti tyhjän päälle pienen lapsen kanssa. Tämä siis minun mielipiteeni, mutta kukin tyylillään.

Vierailija

Ei tarvitse juurikaan rahaa, jos ei halua ostaa kaikkia tarvikkeita uusina ja kalleinta merkkiä. Ei lapset ja varsinkaan vauva maksa niin paljon kun ihmiset yleensä ajattelee. Isoin kustannus tulee siitä tilantarpeesta, eli jos halutaan iso asunto myöhemmin.

Vauvan tulo tuo usein myös automaattisia säästöjä, ei käydä ulkona syömässä/baarissa niin usein, ei ehkä kiinnosta shoppailla turhuuksia jne. Onnea vauvavuodelle, se voi olla elämän parasta aikaa!:)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kaverille kävi niin, että syntynyt tyttö olikin erityislapsi (paljon terveysongelmia, joiden hoito vaati päivittäistä sairaanhoitoa), eikä lapselle ikinä järjestynyt hoitopaikkaa. Kaveristani tuli omaishoitaja. En tiedä pystyykö lapsi lähtemään kouluunkaan kun on vielä ruokintaletkun ja lääkepumpun varassa. Omaishoitajana tulot putosivat niin paljon, ettei talolainan lyhennykset onnistuneet ja se piti myydä.

Tämä lapsi tuli kalliiksi!

Aika pelottelujuttu, äärimmäisen pieni mahdollisuus että noin käy. Onko tarina edes tosi, tää palsta on jostain syystä täynnä katkeria veloja.

Vierailija

Piti ruveta oikein miettimään, että miten sitä aikoinaan useamman lapsen hoitovapaat selvittiin, ilman mitään laskelmia ja etukäteissäästämistä. Olin toki hyväosainen siinä mielessä, että sain ansiosidonnaista äitiyspäivärahaa joka lapsesta, ja mies oli töissä. Mutta hoitovapaallakin olin useamman vuoden. Emme tehneet ulkomaanmatkoja hoitovapaan aikana, ja emme ostelleet mitään kallista. Mutta ihan hyvää keskiluokkaista arkea silti elimme. Ehkä siihen vaikutti se, että mieskin oli lapsiin ja perheeseen sitoutunut, joissain jutuissa tällä palstalla saa sen kuvan, että jotkut naiset kokevat, että on heidän velvollisuutensa vastata myös perheen taloudesta hoitovapaan aikana.

Vierailija

Ihan höpöpuhetta ettei erityislapselle järjestyisi hoitopaikkaa. Se on sitten eri juttu onko paikka sellainen että sinne haluaa lapsensa jättää tietysti.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla