Vierailija

Tunnetko mielestäsi hyvin allergioita ja muita ruokavalioita? Mietin, kun yksi tuttu kokki niputti halveksivasti kaikki yhteen tyyliin "gluteenittomat ja muut ituhipit", että onko tuollainen asenne kovinkin yleinen, ja uskaltaako luottaa että noin ajatteleva ottaa silti huomioon erityisvaatimukset?

Sivut

Kommentit (22)

Vierailija

No, ap:n tuttava on onneksi pian kilometritehtaalla jos tuolla asenteella vetää. Jos jotain ruokaa tarjotaan ruoka-ainerajoitteiselle sopivana, niin sen tulee sitä tosiaan olla. Jos ei, niin saattaapi terveystarkastajat piipahtaa kyselemässä, että mitäs se kokki pelleilee toisten hengellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kyllä me ammattilaiset olemme näissä erittäin tarkkoja. Koska olemme ammattilaisia.

Hih jooo, hyvin sanottu. suomalainen ammattilainen on saksalainen harrastaja. 

Vierailija

Otan luonnollisesti vakavasti siinä mielessä että koskaan en tarjoaisi kellekään mitään minkä hän on ilmoittanut ei-sopivaksi. Osa allergioista on hengenvaarallisiakin, eikä sitä nyt kukaan lievempää huonoa oloakaan asiakkailleen toivo.

Mutta en sitä kiellä että toisinaan ärsyttää erikoisruokavaliot, siis hiljaa sisällä. Varsinkin siksi kun tietää että osa ei todellakaan vaadi niitä terveyssyistä vaan lähinnä ideologiasyistä. Itselläkin on tuttuja, joilla vaihtuu ideologiat vähän väliä. Välillä ollaan gluteenitonta vaikka ei ole keliakiaa, välillä sokeria ei saa  mennä vahingossakaan yhtään, välillä maito on aikuiselle sopimatonta ja kaiken pahan alku ja juuri. Eihän noita voi kovin vakavasit enää ottaa, kun tietää että luultavasti kuukauden päästä tyyppi taas syö sitä mitä kuukausi sitten ei missään nimessä voinut, mutta on keksinyt uuden rajoituksen itselleen. 

Mutta tosiaan eihän sitä voi ravintolassa lähteä asiakkaista arpomaan että kenen kanssa täytyy oikeasti tarkka olla ja kenen ei, vaan pakko on vaan noudattaa niitä ruoka-ainerajoituksia joita asiakas ilmoittaa.

Vierailija

Voisiko ap muuten vihjaista tämän ravintolan nimeä, niin me gluteenittomat ja muut ituhipit seurueinemme tiedämme sitten välttää paikkaa?

Vierailija

Minulla on gluteeniton ja maidoton ruokavalio. En kuole, mutta saan kivuliasta ihottumaa, limaisuutta ja tukkoisuutta, joten pidän kyllä itse kiinni ruokavaliostani eikä se vaihdu mielialan mukaan.

Joissain ravintoloissa asia hoidetaan viimeisen päälle, mutta monessa käy niinkin, että saatetaan tuoda lisukkeeksi tavallista leipää tai sitten gluteenittoman leivän kanssa maitoa sisältävää levitettä. Jotkut myös sotkevat laktoosittoman ja maidottoman keskenään eivätkä meinaa muistaa, että maidoton koskee myös juustoja kerman ja maidon lisäksi.  

Vierailija

Ei ärsytä ja kaikista myytävistä tuotteista (kahvila) on saatavilla tiedot, mitä sisältää. Sellaiset asiakkaat ärsyttää, jotka suivaantuu siitä kun ei juuri heille ole munatonta, maidotonta, pähkinätöntä ja ties mitä muuta kakkua. Yy ottaisin ton (kun täyttää muut kriteerit) mutta siinä on mustikkaa enkä tykkää.

Vierailija

No itsekin voisin jotain tuollaista tokaista, eikä se tarkoita, ettei tarjottava ruoka olisi täsmälleen tilatun mukaista. Eihän ystäväsikään sanonut, ettei tekisi ituhipeille tilatun mukaisia annoksia.

Vierailija

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat jotka kuitenkin voivat vähän ottaa esim leipää. Vegaani joka ei syö soijaa... Ne ärsyttää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
No itsekin voisin jotain tuollaista tokaista, eikä se tarkoita, ettei tarjottava ruoka olisi täsmälleen tilatun mukaista. Eihän ystäväsikään sanonut, ettei tekisi ituhipeille tilatun mukaisia annoksia.

Tuollainen tokaisu kertoo vaan aika paljon asenteesta. Jos sinusta gluteenittomat ovat tärkeileviä ituhippejä, niin onko se sitten niin justiinsa jos meneekin gluteenittoman pastan sijasta vehnäpastaa. Tai sen kalalle allergisen ruoka tehtiinkin vahngossa samalla pannulla jossa paistettiin lohifileet, diivailee vaan kuitenkin niin ei aleta uutta tekemään.

Lopputuloksena piipaa-auto paikalle.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat jotka kuitenkin voivat vähän ottaa esim leipää. Vegaani joka ei syö soijaa... Ne ärsyttää.

Voihan se gluteeniton ottaa gluteenitonta leipää ;)

Miksi vegaanin pitäisi syödä soijaa? Entä jos ei vaan tykkää siitä?

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No itsekin voisin jotain tuollaista tokaista, eikä se tarkoita, ettei tarjottava ruoka olisi täsmälleen tilatun mukaista. Eihän ystäväsikään sanonut, ettei tekisi ituhipeille tilatun mukaisia annoksia.

Tuollainen tokaisu kertoo vaan aika paljon asenteesta. Jos sinusta gluteenittomat ovat tärkeileviä ituhippejä, niin onko se sitten niin justiinsa jos meneekin gluteenittoman pastan sijasta vehnäpastaa. Tai sen kalalle allergisen ruoka tehtiinkin vahngossa samalla pannulla jossa paistettiin lohifileet, diivailee vaan kuitenkin niin ei aleta uutta tekemään.

Lopputuloksena piipaa-auto paikalle.

Ei muuten kerro. Se kertoo tavastani tokaista yleistäviä heittoja. Siitä huolimatta, että minua ärsyttää tässäkin ketjussa mainitut ruokarajoitteita vaihtavat näpertelijät, niin se on kyllä sitten ihan justiinsa, että tilaus tehdään niin kuin se on tilattu.

Nuo gluteenittomuutta ja muuta huvikseen harrastavat ärsyttävät nimittäin siksi, että itsellä on rankkoja ruokarajoituksia, joiden vuoksi se piipaa-auto tosiaan pitäisi kutsua, jos minulle syötettäisiin jotain, mille olen allerginen.

Arveletko ihan samalla lailla, että palomies, jota ärsyttävät huolettomasti kynttilöitä polttavat heittääkin liekkeihin bensaa? 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No itsekin voisin jotain tuollaista tokaista, eikä se tarkoita, ettei tarjottava ruoka olisi täsmälleen tilatun mukaista. Eihän ystäväsikään sanonut, ettei tekisi ituhipeille tilatun mukaisia annoksia.

Tuollainen tokaisu kertoo vaan aika paljon asenteesta. Jos sinusta gluteenittomat ovat tärkeileviä ituhippejä, niin onko se sitten niin justiinsa jos meneekin gluteenittoman pastan sijasta vehnäpastaa. Tai sen kalalle allergisen ruoka tehtiinkin vahngossa samalla pannulla jossa paistettiin lohifileet, diivailee vaan kuitenkin niin ei aleta uutta tekemään.

Lopputuloksena piipaa-auto paikalle.

Ei muuten kerro. Se kertoo tavastani tokaista yleistäviä heittoja. Siitä huolimatta, että minua ärsyttää tässäkin ketjussa mainitut ruokarajoitteita vaihtavat näpertelijät, niin se on kyllä sitten ihan justiinsa, että tilaus tehdään niin kuin se on tilattu.

Nuo gluteenittomuutta ja muuta huvikseen harrastavat ärsyttävät nimittäin siksi, että itsellä on rankkoja ruokarajoituksia, joiden vuoksi se piipaa-auto tosiaan pitäisi kutsua, jos minulle syötettäisiin jotain, mille olen allerginen.

Arveletko ihan samalla lailla, että palomies, jota ärsyttävät huolettomasti kynttilöitä polttavat heittääkin liekkeihin bensaa? 

Riippuu palomiehestä.

Vierailija

Mitäs helvettiä?

Mun mielestä on kivaa käyttää ongelmanratkaisutaitoja erikoisaterioiden väsäämiseen. Ja jos saa asiakkaalta kiitosta, ja vieläpä jos asiakas tulee uudestaan.

Joillekin ruoka on vaan polttoainetta. Mulle se on nautinto ja makuelämyksiä. Teen ruokaa rakkaudella.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat jotka kuitenkin voivat vähän ottaa esim leipää. Vegaani joka ei syö soijaa... Ne ärsyttää.

Voihan se gluteeniton ottaa gluteenitonta leipää ;)

Miksi vegaanin pitäisi syödä soijaa? Entä jos ei vaan tykkää siitä?

Mutta on paljon myös gluteenittomia, jotka syö vähän gluteenillista leipää välillä. Nämä eivät ole keliaakikkoja, vaan gluteenittomia siitä syystä kun uskovat sen olevan terveellistä, laihduttavaa tai esim. urheilusuorituksia parantavaa (tennistähti Novak Djokovic on kirjoittanut kirjan jossa ylistää miten on suoritustaso parantunut gluteenittomalla merkittävästi, minkä vuoksi monet urheilijat sitä ainakin kokeilee).

Usein näkee sitä, että jos ollaan pidemmän kaavan mukaan syömässä, niin ensin henkilö on gluteeniton mutta muutaman viiniannoksen jälkeen "voihan sitä tänään tehdäkin poikkeuksen, juhlan kunniaksi". Samaa näkee muuten jopa vegetaristeilla, huomattavasti harvemmin tosin, että alkuillasta vegeruoka, mutta sitten kostean illan päätteeksi lihakin maistuu. 

Vierailija

Olin aikanaan suurtalouskeittiössän mielisairaalassa. Siellä oppi todella luovaksi erityisruokavalioiden kanssa kun muutamallakin potilaalla oli ongelmointia aterioiden kanssa (tietyt värit merkki myrkystä jne.)

Vierailija

Enemmän tosiaan ärsyttää nämä joilla ruokavalio vaihtuu muutaman kuukauden välein. Ensin ei laktoosia missään muodossa paitsi jälkiruoka jossa käy sekä kermavaahto että jäätelö ilman ongelmia. Sitten on gluteeniton kausi, sitten hiilariton, sitten kasvissyöntiä, sitten paleo ja sitten ties mikä.

Onhan noita oikeitakin ruokarajoitteisia joilla on tosiaan pahimmillaan hengenvaara jos ruoassa on tilkkakin väärää mukana. Ei kokki voi noiden kanssa leikkiä vaikka jotkut erikoistapaukset kuinka ärsyttäisikin.

Vierailija

Kyllä ne mitä ihmeellisimmät ruokavaliot ja rajoitteet sekä ärsyttää että naurattaa välillä. Aspartaami- ja natriumglutamaatti-allergiat, "sokeriton, mutta käytän kyllä siirappia" yms. Parhaana tietysti ruokavalio:raskaana. Mutta omasta ihmettelystä huolimatta ei tulisi kyllä mieleenkään olla noudattamatta ilmoitettuja rajoitteita, asiakas saa mitä tilaa ja sillä selvä.

Toki sitten on tympeitä tilanteet, joissa on nähty paljon vaivaa ruoan eteen, tihrustettu tuoteselosteita ja käytetty mielikuvista ja huomataankin että gluteeniton-sokeriton-maidoton ottaakin tavallista voisilmäpullaa kun se näyttää niin kivalta...

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat jotka kuitenkin voivat vähän ottaa esim leipää. Vegaani joka ei syö soijaa... Ne ärsyttää.

Voihan se gluteeniton ottaa gluteenitonta leipää ;)

Miksi vegaanin pitäisi syödä soijaa? Entä jos ei vaan tykkää siitä?

Mutta on paljon myös gluteenittomia, jotka syö vähän gluteenillista leipää välillä. Nämä eivät ole keliaakikkoja, vaan gluteenittomia siitä syystä kun uskovat sen olevan terveellistä, laihduttavaa tai esim. urheilusuorituksia parantavaa (tennistähti Novak Djokovic on kirjoittanut kirjan jossa ylistää miten on suoritustaso parantunut gluteenittomalla merkittävästi, minkä vuoksi monet urheilijat sitä ainakin kokeilee).

Usein näkee sitä, että jos ollaan pidemmän kaavan mukaan syömässä, niin ensin henkilö on gluteeniton mutta muutaman viiniannoksen jälkeen "voihan sitä tänään tehdäkin poikkeuksen, juhlan kunniaksi". Samaa näkee muuten jopa vegetaristeilla, huomattavasti harvemmin tosin, että alkuillasta vegeruoka, mutta sitten kostean illan päätteeksi lihakin maistuu. 

Miksei sitten voi mainita keittiöön että noudattaa vain gluteenitonta ruokavaliota, ettei keittiö turhaan pese välineitä ja pariloita yms.
Ja miksi se gluteenia hieman sisältävä kastike ei käy mutta vehnäleipä käy? Eikö pitäisi mennä toisinpäin..

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla