Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Turkulaiset kehuvat kuustaan valtakunnan ykköskuuseksi

Vierailija

Tähän aikaan vuodesta on tullut tavaksi, että Suomen eri kaupungit nostattavat asukkaissaan joulumieltä pystyttämällä kaupungin näkyvälle paikalle joulukuusen muun jouluisen koristelun ohella, suuret kaupungit jopa useita. Maan lounaiskolkassa ei kuitenkaan suotta kursailla, kun turkulaiset julistavat tuomiokirkkonsa liepeille perinteisesti pystyttämänsä joulupuun jopa koko valtakunnan ykköskuuseksi. Tällöin ei enää kisailla siitä, minkä kaupungin kuusi olisi suurin ja komein, vaan turkulaisten tuntuu täyttävän sisäinen uskonvarmuus siitä, että sikäläisen näreen nyt vain täytyy olla koko valtakunnan tärkein, olivatpa ulkoiset mitat mitä hyvänsä. Kas tällöinhän kuusi on, noh, nyt ainakin Suomen Turussa. Turun kuusiperinne ei ole edes Suomen vanhin, yltää 1930-luvulle.

Tällaiseen outoon turkulaiseen uskomukseen törmäävä voi vain fundeerata, että outoja vaikkakin ihan kelpo veikkoja nuo lounaisen satamakaupungin asujaimet (yleensä) ovat. Turkulaisille näyttäisi vain jääneen päälle halu julistaa milloin mikäkin paikallinen ilmiö valtakunnan ykköseksi sarallaan.

Kommentit (7)

Vierailija

Näin se vaa o. Koittaka kestä. Turun tuamiokirkko o ykköskirkko ja sen eres oleva kuusi o tiätenki ykköskuusi, vaik ei olisis ko metrin mittane. Ett simmottis.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Näin se vaa o. Koittaka kestä. Turun tuamiokirkko o ykköskirkko ja sen eres oleva kuusi o tiätenki ykköskuusi, vaik ei olisis ko metrin mittane. Ett simmottis.

Joulukaupunki oli Turun Kaupungin markkinointipuolen brändi eli eräänlainen älynväläys, ei mitään sen syvällisempää, mutta Turun tuomikirkon liepeillehän voisi samalla periaatteella kerätä jos jonkinlaisia ykkösilmiöitä: ykköspukki ja -muori, ykköstontut, ykkösporot ja ykkösreki, jouluinen pukkia esittävä ykköspatsas ja tietysti ykkösjoulutori. Jouluista punkkua vetävät ns. elämää nähneet herrasmiehet Turun tuomiokirkon portailla olisivat hekin tietysti ykkösiä sarjassaan.

Vierailija

Loppukaneettina tähän ketjuun voi lisätä, että Ylen aluetoimitukset järjestivät joulun alla lukijaäänestyksen siitä, mikä on valtakunnan kuusista kaunehin. Tampereen Keskustorin joulukuusi voitti äänestyksen leikiten ja rohmusi annetuista äänistä jopa yli puolet. Turun tuomiokirkon kuusi sai tyytyä hopeatilaan noin 28 prosentin äänisaalillaan. Muiden kaupunkien kuusien oli tyytyminen hajaääniin. Erityisesti Helsingin Senaatintorin kuusta äänestettiin perin laiskanlaisesti. Näin tuli jälleen kerran todistetusti, ettei Aurajoen varren asujainten joulupuun  asema ykköskuusena ole mitenkään kirkossa kuulutettu, vaikka perin komea kirkko Turun tuomiokirkko onkin.  Se, että turkulaisilla on perin itsepintainen taipumus näin ajatella, onkin sitten aivan oma merkillinen lukunsa.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat