Vierailija

Mun lukion ekaluokkalaiseni on ihan hukassa elämänsä kanssa, kun ei näe itseään missään ammatissa, kokee ettei pysty suoriutumaan työelämän vaatimuksista, on ihan ahdistuksissaan tulevaisuuden kanssa. Lukio on ollut katastrofi, ei selviä siitä ja masentuu vaan siitä kun ei pärjää. Joku ammatillinen koulutus on nyt keksittävä.

Hänen vahvuutensa ovat taiteellisuus, omaperäisuus, luovuus. Erityisesti musikaalisuus ja kuvaamataidon lahjat.
Heikkoutena ongelmat auktoriteettien kanssa, ADHD, Asperger-piirteet, kyvyttömyys noudattaa sääntöjä ja tehdä mallin mukaan. Haluaa siis kulkea omia polkujaan ja olla luova.

Tiedän että hänelle löytyy joku työ, auttakaa sen löytymisessä.. Siis ihan ammattinimikkeitä, ja missä niitä opiskellaan.

  • ylös 2
  • alas 3

Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Eikö se itse voi tutkia vaihtoehtoja? Pojat on poikia vai?

Mistä sä ton pojan keksit?

Vierailija

No joo vois. Mutta kun se on ihan masentuneena pattitilanteessa, ei koe olevansa minkään arvoinen tai pärjäävänsä missään. Kaikki opettajista lähtien kehuvat hänen taiteellisuuttaan, mutta hän ei näe sitä itse, ei koe olevansa hyvä missään. Suvussa ei ole "taiteijijoita", ollaan kaikki 8-16 puurtajia, joten hän ei taida tajuta että muunlaisia mahdollisuuksiakin on olemassa.

Jos haluatte auttaa ahdistunutta ja hukassa olevaa nuorta, auttakaa. Jos haluatte arvostella, ei kannata. Tiedän itsekin että hommat ei mene niin kuin ne ihanne tilanteessa menisivät.

ap

Vierailija

Moneen ammattiin tarvitaan kuitenkin luovallakin alalla lukio pohjalle. Jäljelle jää vain nämä normi työt mitä kouluttamaton voi tehdä siivota, tiskata, rueta taiteilijaksi tai muusikoksi.

Aika heikot on eväät. Ohjaa hänet opinto-ohjaajan puheille ja jos tarvetta niin psykologin juttusille. Voihan olla että hällä on niin voimakas murkkuikä että ne vaikeudet koulussa jotuun nimen omaan siitä. Vaikeaa kun ei tunne häntä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mainosala

Lisään vielä. Vihaa kaikkea kapitalismia, mainosala ehdottomasti pois laskuista. Ei ole kovin kunnianhimoinen, haluaa vain helpon elämän ja työn jota jaksaa tehdä masentumatta.

Vierailija

Hän vaikuttaa huippuyksilöltä. Maailma olisi huomattavan pajon parempi paikka jos useammat olisivat hänen kaltaisiaan, eikä mitään konformistisia oravanpyörässä mielikuvituksettomasti pyöriviä zombieita.

Vierailija

Selaa läpi Opintopolku.fi ja sieltä ammatillinen koulutus ja mitä ammatillisessa voi opiskella, jos sieltä tulisi vastaan ideoita.

Tai selaa avoimia työpaikkoja, tunnustele vaikuttaako mikään niistä sellaiselta mikä sopisi, ja katso sitten minkälainen koulutus vaaditaan.

Vierailija

Kykeneekö poikasi tekemään muiden kanssa yhteistyötä? Jos ei, niin esimerkiksi muusikon tai esiintyjän ammatti voi olla varsin hankala, pitää kuitenkin kyetä kuuntelemaan myös muiden näkemykset ja tekemään yhteistyötä.

Jos poikasi pystyy tulemaan muiden kanssa toimeen, niin esimerkiksi musiikin tai kuvataiteen opettajaksi voi hakea opiskelemaan lukion jälkeen. Myös nuoriso-ohjaajan, taideterapeutin, musiikkiterapeutin yms ammateissa on luovuudesta erityisen paljon hyötyä! Esimerkiksi ennaltaehkäisevässä nuorisotyössä nuorisotyöntekijät saattavat vaikkapa ohjata nuorille musiikki-, kuvataide- ja draamapainotteisia työpajoja.

Vierailija

Ammattiopiston puolella on luovalle tarjolla erilaisia kädentaitoja vaativia oppisuuntia. Katso käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto. Löytyy vaatetusalaa, korua, puupuolta, metallipuolta jne jne. Varmaan on joku kuvataide- ja muusikkolinjakin.

Yleensä nuo luovan alan opinnot ovat herkälle nuorelle ympäristöineen ihan parasta. Näistä saa myös lisää itsevarmuutta, jos tahtoo myöhemmin sitten jatkaa pidemmälle. Mutta ko. elämänvaiheeseen varmaan ihan kelpovalintoja. Tietysti työn löytyminen noilta aloilta suoraan voi olla haastavampaa, ellei tahdo olla itsenäinen ammatinharjoittaja. Mutta ehkä teillä ei ole nyt tällä hetkellä se työn ajattelu se ensimmäinen ongelma, vaan saada lapsi kasvamaan ja kasvattamaan itsetuntoaan - ja löytämään se oma juttunsa.

Kyllä täällä kuitenkin jokaiselle on se paikkansa, se pitää vaan ensin löytää :o) Tsemppiä ap:lle ja pojalle!

Vierailija

Noilta luovilta aloilta ammattipuolella aloittaisin sen jatkokouluttautumisen. Miksi muuten on lukiossa, kun on noin useita ongelma-alueita?

Luovilla aloilla se elannon saaminen vaan on niin hiton hankalaa. Pitäisi osata myydä itsensä, tuotteensa, palvelunsa. Kiertää tapahtumia ja kissanristiäisiä myymässä niitä tuotteitaan. Saada pikkuhiljaa nimeä.

Tuo kaiken kaupallisuuden vihaaminen on hankala juttu senkin kannalta, että luovan alan osaaja työllistyy enimmäkseen yrittäjänä. Ja sellaiset alat, joihin sitten ehkä myös palkataan - kuten graafinen suunnittelija tai esim. säveltäjä - ja tarkoitan nyt kaupallisiin tarkoituksiin tuotettua musaa (kuten vaikka erilaiset tunnarit, yrityksille tehtävät teemamusiikit jne, joka ei välttämättä taiteellisesti yllä niin korkealle, mutta tukee muuten mainosta/brändiä/slogania jne. ovat sitten poissuljettuja.

 Mutta niin klisee kuin se onkin, niin pojat joskus ovat poikia ja aikuistuvat ja järkevöityvät myöhemmin . Tunnen useita ns. toivottomia tapauksia, joista näytti, ettei heistä nyt sen kummempaa ikinä tule, jotka ovat sitten rikastuneet ja pärjänneet sillä omalla yrittämisellä. Yksikin poika, joka tuntui aivan syrjäytymisen partaalla olevalta, mutta kahlasi peruskoulun jotenkuten ja jatkoi amikseen autonasentajalinjalle, komeili kymmenen vuotta myöhemmin kaupungin verotilaston kärjessä. Hän keksi perustaa firman sopivassa saumassa, hoiti homman hyvin, laajensi ja lopulta möi. Toinen oli just tuollainen v...u mitä kaupallista pa..kaa. En ikinä tekis tuollaista. Kappas, on nyt palkittu AD.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mainosala

Mainosala ei kyllä todellakaan sovi noilla luonteenpiirteillä!!! Ei siis nykyinen mainosala, ehkä 15 v. sitten pystyi vaan olevaan luova ja kulkea omia polkujaan. Nykyään, kun katteet on tiukassa, ovat aikataulut aivan mielettömiä ja paine ja stressi suunnittelijoilla kova, Myyjät myyvät ja pakon alla lupaavat mahdottomia aikatauluja, koska kauppaa on saatava, jotta porukalle riittää työtä. Suunnittelijan pitää osata keskittyä useaan projektiin yhtäaikaa, tehdä välillä tylsää perusbulkkia graafisesta ohjeistosta, sitten taas luoda jotain uutta ja saada asiakkaalta täystyrmäys ja aloittaa alusta. Suunnittelijan pitää osata seurata työnohjausjärjestelmää (tai miksi kukakin sitä haluaa kutsua) ja itsekin aikatauluttaa töitään ja pitää huolta deadlineista.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla