Vierailija

Selkokielinen vastaus, kiitos. Tein jo kooveegeet, en löytänyt vastausta.

  • ylös 3
  • alas 6

Kommentit (11)

Vierailija

Riippuu kynttilästä. Mitä paksumpi pöytäkynttilä, sitä varmemmin se steariini on pöytäliinalla.

  • ylös 15
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kynttilän lämmitessä muodostuu ilmaan pienen pieniä steariini imijöitä, jotka pienen pienen pienellä imutapilla ryystävät steariini sisäänsä täyttäen pienen pienen pienen pienet steariini sammiot sisällään.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
"– Johonkinhan tuo massa häviää. Jos tuikkukynttilästä tuikun kuori on tyhjä, niin kyllähän se on hiukkasina ja kaasuina sisäilmassa, sanoo sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen."

http://yle.fi/uutiset/kynttiloiden_polttaminen_vastaa_passiivista_tupako...

Kaasuiksi sisäilmaan suurin osa menee.

Steariini koostuu hiilestä, vedystä ja pienestä määrästä happea. Kun kynttilää poltetaan, ilman happi yhdistyy noihin steariinin hiileen ja vetyyn, jolloin syntyy hiilidioksidia ja vesihöyryä. 

Eli kun poltat kynttilöitä, ilmasta häviää happea ja tilalle tulee hiilidioksidia. Huonekasvit tykkää, mutta ihmiselle runsaasti hiilidioksidia sisältävä ilman tuntuu raskaalta ja uuvuttavalta. Parasta tuulettaa aina välillä niin saa happipitoisempaa tilalle.

Vierailija

Äh, lainaus päin peetä, vaikka en ole edes polttanut kynttilää...

Siis tuossa viestissä numero 6 koetan selittää, mitä kaasuja syntyy. Ihan koulukemian pohjalta onnistuu. En siis lainaa Syrjästä, vaan itse selitän. 

Vierailija

Ja sivumennen sanottuna sama hiilidioksidiksi ja vesihöyryksi muuttuminen tapahtuu silloinkin, kun poltetaan puuta takassa, tai bensaa auton moottorissa. Pieni määrä tulee muitakin yhdisteitä ja pienhiukkasia, mutta enimmäkseen juuri noita kahta kaasua.

Vierailija

Se steariini on olennaisin palava aine siinä kynttilässä (kokeilepa polttaa 20 sentin pätkä puuvillalankaa ilman steariinia. ei kauaa pala). Palaessaan kynttilän sydän polttaa matkallaan myös sitä steariinia, joka sitten muuttuu ihan kemian oppien mukaisesti hiilidioksidiksi, hääksi ja erilaisiksi pienhiukkasiksi, jotka ajan saatossa kertyvät nokena asuntosi seiniin ja asukkaiden keuhkoihin.

Vierailija

Mikä on oikea verbi käytettäväksi kynttilän polttamisesta? Muistan kun äikänope siitä joskus paasasi, ettei kynttilöitä voi polttaa vaan on käytettävä verbiä x..

Vierailija

Nesteytyy, höyrystyy ja höyry sitten palaa.

Muuten vähän sama kuin laitat kattilaan jäätä ja kiehutat sen vesihöyryksi, mutta sen lisäksi palaminen.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla