Saako Asperger-ihmisen pakottaa sosiaaliseksi, jos hän ei itse halua?

Vierailija

Olen kuullut eriäviä käsityksiä tästä. Toiset sanovat, että se on pahin virhe, mitä assille voi tehdä. Toiset taas ovat sitä mieltä, että sosiaalisuus kannattaa aina ja se voi olla etu monessa asiassa. Mitä mieltä palstalaiset ovat?

Kommentit (13)

Vierailija

Ei saa, mutta turha tulla sitten valittamaan, jos esim. on vaikea elämäntilanne, eikä ole ketään läheistä, joka voisi tukea ja kuunnella.

Vierailija

No määrittele nyt vaikka ensin, mitä tuolla "sosiaalisella" tarkoitat. Jos tarkoitat sitä, että pitääkö hyvin yksin viihtyvä ihminen pakottaa väkisin muiden pariin, niin ei tietenkään. Sen sijaan aspergerillekin tekisi hyvää opetella sosiaalisia taitoja, jos ne jollain tavalla nousevat elämässä haasteeksi.

Moni näennäisesti hyvin yksin viihtyvä lapsi (asperger tai ei) kaipaisi kuitenkin muidenkin ihmisten seuraa. Sen sijaan nämä "minua ei ikinä voisi pakottaa muiden pariin" vaikuttavat usein olevan sosiaalisesti lahjakkaita ja heillä on laaja tuttavapiiri.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ei saa, mutta turha tulla sitten valittamaan, jos esim. on vaikea elämäntilanne, eikä ole ketään läheistä, joka voisi tukea ja kuunnella.

As-nuoren äitinä voin kertoa, että eipä tule valittamaan, vaikka on vaikeita tilanteita ollut ja meille saa kertoa kaikesta. Kyllä se menee niin päin, että saa nyhtää ne asiat, kun näkee, että joku painaa mieltä. 

Vastaus ap:lle vähän ohi aiheen. En sano mitä saa ja mitä ei saa tehdä, vaan kerron miten meillä on toimittu. On viety erinäisiin paikkoihin, totutettu olemaan ihmisten ilmoilla. Esimerkkinä, on käyty paljon syömässä, keilaamassa, uimassa, reissattu, hänellä oli yksilöharrastus, jota harrastettiin ryhmässä jne. Mutta ei pakoteta olemaan kymmenen kaverin kanssa yms. koska ei jaksa. Sellainen väsyttää häntä ihan kamalasti. Eli on hyvä opettaa tulemaan toimeen ihmisten kanssa. Ei tarvitse pakottaa, opettaminen kelpaa. Ei väkisin eikä paljon kerralla, sillä sosiaalinen toiminta on osalle todella väsyttävää. 

Vierailija

Riippuu tosiaan ihan siitä, mitä sosiaalisuudella tarkoittaa. Ei tietenkään saa pakottaa hankkimaan laajaa ystävä-/kaveripiiriä, mutta olisi kuitenkin hyvä opettaa, että kaikkien kanssa on hyvä tulla toimeen, vaikkei jokaisesta erityisemmin pitäisikään ja että kaikkea ei kannata sanoa suoraan, vaan joskus on vain hyvä pitää mölyt mahassa.

Vierailija

Ei saa, mutta olisi kuitenkin hyvä opettaa heille esim. vastavuoroisen keskustelun taitoa, etteivät aina vain jauhaisi omista kiinnostuksenkohteistaan. Monologien kuuleminen on pari kertaa kyllä ihan mielenkiintoista, mutta pitemmän päälle se vain rasittaa.

Vierailija

Ehdottomasti EI. Se on pahin virhe, jonka assille voi tehdä. Assi on aina assi ja hänen aivonsa toimivat eri tavalla kuin meidän "nenttien". Tietenkin on hyvä opettaa käytöstavat, mutta ei saa pakottaa muiden pariin, jos ei sitä itse halua.

Vierailija

"Saako Asperger-ihmisen pakottaa sosiaaliseksi, jos hän ei itse halua?" En tiedä, miten sosiaaliseksi voidaan pakottaa. - Se on varmaankin samanlaista pakottamista, kun heillä, jotka luulevat tietävänsä että keliaakikon voi pakottaa syömään ruisleipää ja siedättyy sitten ja oppii tykkäämään ruisleivästä,. Tai jotkut tietävät, että pyörätuolia käyttävä'ltä tulee kieltää pyörätuolin käyttö, koska kyllä se tiedetään, että se, joka istuu pyörätuolissa passivoi hänet ja estää kävelemästä. - - Toisaalta se, että on, jokin kappi (vamma tai este) , niin rajusti yksinkertaistaen tarkoita, myöskään sitä, että tällainen yksilö olisi asetettava jalustalle -ja muiden kulkea ja elää hänen tahtonsa mukaan.        

Vierailija

Jokainen ihminen on luonteeltaan omalaisensa. Aspergerillä on lisäksi syndrooman aiheuttamat piirteet. Yrittääkö joku pakottaa introverttia ekstrovertiksi, häh? Voihan sitä yrittää, mutta ei siitä mitään tule muuta kuin pahimmassa tapauksessa yhteiskunnalle kuluja terapiasta. Eli annetaan kaikkien kukkien kukkia ja muistetaan, että ohdakekin on kukka. Terv. Se ohdake

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat