Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tässä vähän ohjeita läppärin valintaan

Vierailija

Ajattelin nyt tehdä ihan oman ketjun, kerta aika monella tuntui olevan läppärin valinta vähän hakusessa. Esimerkkinä jonkun linkkaama tällainen Lenovon läppäri: http://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/tabletit-ja-ipad/LE80HE012SMT...

Pääpiirteittän homma menee näin:

Ensiksi katsotaan sieltä teknisistä tiedoista [Näytön kuvasuhde] sekä [Max resoluutio] ja varmistetaan, että ne ovat 16:9 ja vähintään 1920x1080. Mikäli kuvasuhde ei ole ainakin tuota 16:9, niin kyseessä on jokin outo ei-laajakuvanäyttö ja siitä tulee vain paha mieli. Mikäli resoluutio on alle tuon 1920x1080, niin siitäkin tulee vain paha mieli, kun mikään ei näytä terävältä ja ruudulle ei mahdu niin paljoa tavaraa. Joillekin ehkä riittää se 1600x900 tms. mikäli ei katso edes YouTube-videoita.

Samalla voi vilkaista myös näytön fyysista kokoa, joka on esimerkissä 13.3 tuumaa. Minun mielestäni se on aika vähän ja haluan vähintään sen 15 tuumaa, mutta peruskäyttäjälle 13.3 ei ole paha juttu.

Sitten tarkastetaan RAM-muistin määrä. Se on välillä jollain ihme nimellä (käyttömuisti, keskusmuisti, ...), tai sitten sitä ei ole kehdattu mainita ollenkaan, vaikkakin se on melkoisen tärkeä juttu. tässä Lenovon koneessa RAM-muistia näyttäisi olevan 8GB, mikä on riittävästi. Peruskäyttäjälle kaikki yli 4GB RAM-muistia on riittävästi, mutta suosittelisin yli 6GB:tä, mikäli tykkäät esimerkiksi selata nettiä usea tabi auki ja spotify ym. taustalla.

Seuraavana tarkastetaan millainen prosessori koneesta löytyy. Näissä sanotaanko alle 1000€ läppäreissä on aika useasti vain 2-ytiminen prosessori, mutta peruskäyttäjälle 2 tai 4 ei juurikaan tee eroa. Mikäli teet jotain ns. "tehoja vaativaa", kuten esimerkiksi käytät matematiikkasovelluksia tai ohjelmoit, niin siinä tapauksessa 4 ydinta voi olla hyvä valinta. Tuolla prosessorin kellotaajuudellakaan ei ole sen kummempaa seksuaalista merkitystä, sillä jokaisessa läppärissä se nyt on vähintäänkin kohtuullinen.

Näytönohjain on tärkeä vain, mikäli editoit läppärilläsi videoita, teet 3D-mallinnuksia tai pelaat "raskaita" videopelejä (esim. selainpelejä ei lasketa, mutta kaikki mitä voit vaikka kaupasta levyllä ostaa lasketaan). Eli siis perus- tai mediakäyttäjälle tuo prosessoriin sisäänrakennettu näytönohjain (Intel HD Graphics 5300) on ok. Mikäli kuitenkin teet jotain edellämainituista aktiviteeteista, niin siinä tapauksessa sinun tulee varmistaa että näytönohjaimena on esimerkiksi jokin Nvidian GTX- tai GTM-sarjan näytönohjain.

Liittimien määrän (USB, HDMI) voi huvikseen tarkistaa, mutta yleensä niitä on suht tarpeeksi. Tässä koneessa on yhteensä 3 USB-porttia ja ja ilmeisesti mikro-HDMI portti. USB-portteja on hyvä olla ainakin se 3, sillä yhden vie hiiri, toisen näppäimistö ja kolmannen vaikka iPhone, kun siirrät kuvia siitä koneelle.

Jos käyttöjärjestelmänä on Windows 8, niin kannattaa jättää ostamatta, ellei joku tuttusi osaa asentaa sen tilalle Windows 7, Windows 8.1 tai Windows 10:ntä.

Mitä kovalevyyn tulee, niin suosittelen peruskäyttäjällekin SSD-levyä HDD-levyn sijaan. Tämä nopeuttaa koko tietokonetta, sen käynnistymistä ja kaikkia latausaikoja huomattavasti. Ohjelmat käynnistyvät nopeammin ym.Tässä lenovon koneessa on juurikin tuo SSD-levy.

Sitten vielä sellainen lisähuomio, että esimerkiksi tässä lenovon läppärissä on kosketusnäyttö ja mikä lie yoga-käännänäyttömihinasentoonvain. Nämä ovat usein aika tarpeettomia ominaisuuksia, mutta lisäävät hintaa senkin edestä.

Sitten kaikkea edellämainittua kannattaa vielä verrata hintaan. Tämä lenovon kone on ehkä juuri ja juuri tuon alennetun 800€ hinnan arvoinen, mutta siitäkin on mahdollista saada vielä ehkä ~200€ pois, mikäli tyytyy IPS-näytön sijaan LED-näyttöön ja jättää kosketusnäyttöominaisuuden ja tuon näytön vääntelyominaisuuden pois. Erillinen, "oikea" näytönohjain lisää hintaa yleensä sellaiset 200-300€, mutta on tosiaankin sen arvoinen, mikäli pelejä pelaa tms.

Sivut

Kommentit (19)

Vierailija

Lyhyesti siis:

- Onko näytön resoluutio vähintään 1920x1080?

- Onko näytön koko ~yli 13 tuumaa?

- Onko prosessorissa vähintään 4 ydintä?

- Onko RAM-muistia vähintään 4GB?

- Pelaatko? Onko näytönohjain tällöin joku muu kuin integroitu Intel HD xxxx?

- Onko USB-liittimiä vähintään 3?

- Onko kovalevy SSD?

- Onko käyttöjärjestelmä jokin muu kuin Windows 8 (huom: 8.1 on ok)

- Kuinka paljo turhia, hintaa nostavia roska-ominaisuuksia koneessa on? (kosketusnäyttö, vääntyvä-kääntyvä-360astetta-näyttö, IPS-näyttö, ym.)

-ap

Vierailija

Ja myös USB 3.0 "Universal serial bus" on eduksi. USB 3 on uusinta USB-tekniikkaa. SSD-levy nopeuttaa, mutta ei ole vielä kehittynyt hintasuhteeltaan kovin suureksi kapasetiiltaan. 

Sitten myös näytönohjain on intergroitu emolevyyn yleensä, joka ei aina kyllä riitä. Et ikinä tiedä, aiotko jopa joskus luopua kannettavasta tai tykästytkö johonkin peliin. Näytönohjaimessa GDDR-muisti toisinsanoen "GraphicsDDR" on hyvä olla sen ainakin 2 gigatavua silloin ja GDDR5 vähintään.

Käyttöjärjestelmä Vista, jos ostaa käytettynä on microsoftikin julistanut epäonnistuneeksi. Suosittelen Windows 10, vaikka moni onkin sanonut sitä huonoksi. Mutta ihmiset eivät tiedä, mistä puhuu.

Uutta on aina hyvä opetella, mutta windows 10 totta kai eroaa vanhasta. Windows 8 erosi radikaalisti myös windows 7 sen kosketusnäyttöön suuntautuvien toimintojen vuoksi. Joten microsoft päätti laittaa käynnistä valikon takaisin.

Pelikäyttöön en suosittele kannettavaa tietokonetta, vaan itse kasattua ja ammattilaisen kasaamaa tietokonetta. Suorituskyvyltään pöytätietokone vie edelleen kannettavan tietokoneen, joka on tosi asia.

Terveisin

IT-alan yrittäjä

Wanha datakääpä

Ihan asiaa kyllä. Tässä vähän lisänäkemystä.

"Samalla voi vilkaista myös näytön fyysista kokoa, joka on esimerkissä 13.3 tuumaa. Minun mielestäni se on aika vähän ja haluan vähintään sen 15 tuumaa, mutta peruskäyttäjälle 13.3 ei ole paha juttu."

Näytön koko määräytyy sen mukaan miten/millaista mobiilia käyttöä haetaan.
17" näytöllä varustettu kannettava ei ole enää kannettava vaan helposti siirreltävä pöytäkone. Parhaimmillaan kannettava työasema on kotipesällä ulkoisella hiirellä, näppiksellä ja näytöllä.

Vierailija

Millaista konetta kannattaa ettiä jos käyttötarkotus on koulujutut, gimpin käyttö ja perusdataus?

Entä miten koneen käyttöönotto kannattaa tehdä? Voiko käyttää tehdasasetuksilla? Mikä virustentorjuntaohjelma on hyvä? Entä muut must ohjelmat?

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Voisitteko suositella jotain läppäriä 500-700 e hintahaarukassa? 

 


Yrityskäytössä ollut pari vuotta vanha Lenovon ThinkPad. Laitat siihen vain Ssd-kovon ja se on parempi, mitä uusi tuon hintainen kone.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Millaista konetta kannattaa ettiä jos käyttötarkotus on koulujutut, gimpin käyttö ja perusdataus?

Entä miten koneen käyttöönotto kannattaa tehdä? Voiko käyttää tehdasasetuksilla? Mikä virustentorjuntaohjelma on hyvä? Entä muut must ohjelmat?

Sujuvaan kuvanmuokkaukseen olisi hyvä olla ehkä jokin 500-600€ pintaa oleva läppäri noin about noilla aloituksessa mainituilla spekseillä. Perus kuvanmuokkaus luettaneen "mediakäyttöön".

Käyttöönottoon riittää peruskäyttäjälle, että ostaa koneen ja laittaa sen päälle. Virustorjuntaa ei tarvitse olla erikseen, jos kyseessä on Windows 10. Window 7 tai 8.1 tapauksessa Microsoft Security Essentials (MSE) on aika jees suoja, toki näistä on mielipiteitä yhtä paljon kuin käyttäjiä.

-ap

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Entä miten parantaa tietokoneen käyttöikää? Entä tiiätkö mitään hyvää animaationteko-ohjelmaa?

Kannattaa läppäriin ostaa sellainen erikoisjohto, mikä ei raiskaa akkua, vaikka kone olisi verkkovirrassa 24 tuntia vuorokaudessa. En muista onko näillä johdoilla joku nimi, mutta siis ne antavat koneen akun kulua aina johonkin asti, lataavat täyteen ja katkaisevat taas virran kunnes akkua on tietyn verran jäljellä.

Käyttöikää saa helpoiten windows-koneisiin valitsemalla sellaisen tietokoneen missä on mahdollisimman paljon RAM-muistia, esimerkiksi 8GB. Lisäksi windows-kone kannattaa formatoida (eli tyhjentää ja asentaa kaikki uusiksi) kokonaan vaikka kerran vuoteen tai pariin.

Animaatio-ohjelmia on ilmaisia ja maksullisia vaikka kuinka paljon. Mielestäni kannattaa vain reippaasti höydyntää piratismia ja ladata saman tien jokin kunnon ohjelma, kuten vaikka Adobe After Effects

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Heiiiii! Entä, millainen kone, kun sillä tarkoitus tehdä konemusiikkia?

Musiikin kuunteluun ja sen tekemiseen ainakin harrastustasolla riittänee ihan peruskone. Jotkin musiikinteko-ohjelmat osaavat hyödyntää toiminnoissaan näytönohjaimen laskukapasiteettia, mikä tarkoittaa sitä että efektien ym. prosessoiminen käy nopeammin, mutta ilman sellaistakin pärjää.

En ole ihan varma onko väliä millainen audio-ulostulo tietokoneessa pitää olla, mutta jos omistaa kalliit studiokuulokkeet (satoja euroja), niin sitten varmaan myös tietää tarviiko niihin ostaa erillistä äänikorttia tms.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ja myös USB 3.0 "Universal serial bus" on eduksi. USB 3 on uusinta USB-tekniikkaa. SSD-levy nopeuttaa, mutta ei ole vielä kehittynyt hintasuhteeltaan kovin suureksi kapasetiiltaan. 

Terveisin

IT-alan yrittäjä

USB 3:sta vieläkin uudempi on USB Type-C, mutta sitä ei ole ainakaan halvempiin koneisiin vielä saatavilla. Uusissa käynnyköissä saattaa esiintyä Type-C:tä, minkä tunnistaa esimerkiksi siitä, että se johdon pää käy puhelimeen kumminkin päin.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Entä miten parantaa tietokoneen käyttöikää? Entä tiiätkö mitään hyvää animaationteko-ohjelmaa?

Kannattaa läppäriin ostaa sellainen erikoisjohto, mikä ei raiskaa akkua, vaikka kone olisi verkkovirrassa 24 tuntia vuorokaudessa. En muista onko näillä johdoilla joku nimi, mutta siis ne antavat koneen akun kulua aina johonkin asti, lataavat täyteen ja katkaisevat taas virran kunnes akkua on tietyn verran jäljellä.

Käyttöikää saa helpoiten windows-koneisiin valitsemalla sellaisen tietokoneen missä on mahdollisimman paljon RAM-muistia, esimerkiksi 8GB. Lisäksi windows-kone kannattaa formatoida (eli tyhjentää ja asentaa kaikki uusiksi) kokonaan vaikka kerran vuoteen tai pariin.

Animaatio-ohjelmia on ilmaisia ja maksullisia vaikka kuinka paljon. Mielestäni kannattaa vain reippaasti höydyntää piratismia ja ladata saman tien jokin kunnon ohjelma, kuten vaikka Adobe After Effects

Tästä olisin eri mieltä kahdesta syystä: ensinnäkin kukaan satunnainen photoshoppailija ei tarvitse ammattitason softaa, ja siksi toisekseen jos kokee tarvitsevansa niin maksaa sitten rehellisesti kaupassa siitä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mun mielestä tarkeää on myös kovalevy tila...

Hyvä pointti. Jätin mainitsematta, koska peruskäyttäjältä harvoin loppuu ihan raaka kovalevytila kesken ja lisäksi aika harvassa paikassa myydään kannettavaa tietokonetta ihan ihme muistimäärillä, sanotaanko alle 100GB

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat