Metsäverotus? Miten määräytyy se, että maata verotetaan metsäverona?

Vierailija

Mulla on yli puoli hehtaaria huonoa metsää ja siinä 5 metriä rantaviivaa. Ei rakennusoikeutta. Verotetaan kiinteistöverona. Se on kauhean korkea vero.

Nyt vieressä olis 3 hehtaaria metsää myynnissä. Siinä ei rantaa ei rakennusoikeutta. Voinko ostaa sen uuden maaan ja yhdistää mökkimaan kanssa ja saada sen jotenkin metsäverotuksen piiriin?
Eli millä kriteereillä pääsee metsäverotettavaksi?

Sivut

Kommentit (60)

Vierailija

Jos on rakennusoikeus, kaava, rakennettu tontti tms. ei ole metsää vaan tontti. Itselläni on rantaa johon ei saa rakentaa mutta metsää saa siinä kasvattaa eli ei ole luonnonsuojelualuetta. Tämä on metsäverotuksen piirissä. Jos on luonnonsuojelualue niin ei tarvitse maksaa ollenkaan veroja mutta ei saa rakentaa eikä kaataa puita.

Vierailija

Tämä omistamani alue on ollut aiemmin metsäyhtiön maata. Tuskin he maksoivat siitä ainakaan kiinteistöveroa.

Onko metsäverotus niin, että vain maksetaan silloin veroa, kun puuta myydään ja vuosittaista veroa ei ole?

Onko siinä joku pinta-alan alaraja, että pääsee metsäverotuksen piiriin?

Ap

Vierailija

Metsäverotuksessa veroa maksetaan vain myyntitulosta, eli jos et myy, et maksa, mutta menot voit vähentää verotuksessa niinäkin vuosina kun tuloa ei kerry. Metsämaan määrittelystä kannattaa ottaa yhteyttä verottajaan, täältä ei saa luotettavaa tietoa.

Vierailija

Ahaa, vai pelkän myydyn puun perusteella maksetaan. Sitten mun kiinteistöveroni nykyisestä.palstasta loppuisi, jos saisin ne yhdistettyä.

Tuo.metsämaa myydään tarjousten perusteella ja ei ole hajuakaan, mitä kannattaisi tarjota. Eli en välttämättä sitä saisi edes.

Onko metsän oltava yhtenäinen, jos on joku alapinta-alavaatimus? Eli jis en saisi tuota, mutta ostan jistain muualta lähistöltä alueen, joka ei ole kiinni nykyisessä pikkupalstassani.

Vierailija

Itse tei verottajalle valituksen tuosta pienen metsäpalstan kiinteistöverosta, valitus meni hyväksyttynä läpi.
Omistan toki siitä läheltä isomman metsäpalstan joten se vaikutti siihen.

Vierailija

5 oho! Minkä kokoinen pikkupalstasi oli suunnilleen. Oliko yli hehtaarin?

Se toinen palstsiko ei ollut kiinni pikkupalstassa, vaan lähellä?

Ap

Vierailija

Vähintään 2 ha metsää pitää olla. Ei tarvi olla yhtenäinen, riittää et omistajana on sama henkilö. Minkäslainen tää 3 ha:n palsta on mitä harkitset?

Vierailija

Pienempi palsta on n. hehtaarin ja toinen palsta 7 hehtaaria ja sijaitsee 3 km etäisyydellä.
Eräs asiantuntija selisti tuota kiinteistöveroa jotenkin näin että noin pientä palstaa ajatellaan paremminkin vapaa-ajan palstana ja katsotaan ettei sillä ole metsätaloudellisia perusteita mutta kehoitti tekemään verovalituksen.

Vierailija

Kaksi hehtaaria on verotuskäytännössä ollut alarajana, tuon alle jäävät "metsät" katsotaan tonteiksi, joilta tapahtuva puun myynti ei tuota metsätalouden tuloa vaan muuta pääomatuloa.

Maa- ja metsätalouden käytössä olevat alueet ovat vapautettuja kiinteistöverosta, mutta niillä pitää sitten harjoittaa pitkäkestoista maa- tai metsätaloutta. Satunnainen puun myynti (vaikka se ylittäisi esim. alv-rajan, 8500 euroa nyt ja 10 000 euroa v. 2016 eteenpäin) ei tuo toimintaa metsätalouden piiriin, vaan kyseessä on oltava jatkuva tulonhankkimistoiminta. 

Metsäpalstasi on siis oltava vähintään kahden hehtaarin laajuinen ja jatkuvassa tulonhankkimiskäytössä. Muussa tapauksessa et anna metsätalouden veroilmoitusta.

Vierailija

Kiitos hyvistä vastauksista. Laittakaa lisääkin. Tämä yllättävä mahdollisuus hämmentää.

Eli siis jotta metsää verotettaisiin metsäverotuksessa, siitä on myytävä määrävälein vai? Mutta eihän puuta välttämättä ole koko ajan myytäväksi asti. Tuo myytäväkin on aika harvaa.

Tuo tarjousten mukaan myytävä 3 hehtaarin palsta on yli puoliksi hakattua, kivikkoista ja osin kallioistakin.

Ap

Vierailija

Metsä kannattaa ostaa jos vain on mahdollista, voi hyvinkin vaikuttaa myönteisesti.
Onhan se ymmärrettävää että eihän tuosta ole kuin kerran sukupolvessa myytävää.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat