Mikähän tunnevamma mullakin on.

Vierailija

Kun minulle läheinen ihminen kuolee, olen tottakai surullinen ja murheen murtama. Esimerkiksi hyvä ystäväni kuoli muutama vuosi auto-onnettomuudessa, ja meni pitkään ennenkuin pystyin elämään asian kanssa.

Mutta annas olla kun minulle täysin vieras lapsi kuolee. Esimerkiksi ne Kuopion äitisurmaajan lapset. Tai Eerika. Tai se tapaus, kun äiti pamautti päin linja-autoa pienet lapset kyydissään. Itken ihan hysteerisesti, mietin koko ajan miksi, MIKSI! Miksi en voi estää kaikkien maailman lasten kaltoinkohtelut ja tapot/murhat. Jos alan yhtään enemmän ajattelemaan, miten tälläkin hetkellä moni lapsi kärsii, olen tulla hulluksi.

Aikuisten ihmisten kuolemat koskettavat minua myös, mutta ihan ventovieraat lapset paljon enemmän- enemmän kuin tutut aikuiset. Mitä pienempi lapsi, sen vaikeampaa se minulle on. Ja on aina ollut. Muistan jo lapsena, miten vauvan itku kaupassa sai sydämeni murskaantumaan, en voinut kuunnella sitä. Mietin vain miksei tuon äiti/isä tee asialle jotain. Nykyään toki kestän vauvojen itkua kaupoissa, tiedän ettei lapsella luultavasti ole mitään hätää, on vain nälkäinen, tylsistynyt tai vastaavaa.

Mistä tämä voisi kertoa? Tiivistettynä vielä: vieraan lapsen kärsimys tai kuolema koskettaa minua ihan älyttömässä mittakaavassa, ja paljon enemmän mitä aikuisen ystäväni kuolema.

Kommentit (2)

Vierailija

Kuulostaa omituiselta. Minulla on pikemminkin päinvastoin: täyttä elämää elävän aikuisen kuolema on minusta pahempi asia kuin lapsen.

Liinu

Erityisherkkyys

Yhdysvaltalainen psykologian tohtori Elaine Aron on tutkinut erityisherkkyyttä 1990-luvulta saakka. Aron luokittelee erityisherkkyyden piirteet neljään pääryhmään kirjassaan Psychotherapy and the Highly Sensitive Person. Luokittelun muistamista helpottaa alkukirjaimista muodostuva lyhenne DOES:

D – Depth of processing (syvällinen tiedon prosessointi)

Erityisherkkä ihminen käsittelee havaintoja ja tietoa syvällisesti. Hän miettii eri vaihtoehtoja, vertaa tietoa aiempaan tietoon tai kokemuksiin ja yhdistää ulkoiset ja sisäiset havainnot kokonaisuudeksi.

O – Overarousability (kuormittumisalttius)

Erityisherkkä ihminen stressaantuu liiallisesta aistimus- tai tietomäärästä. Monipuolinen,  intensiivinen tai pitkäkestoinen tapahtuma voi viedä hänen voimansa, jotka palautuvat lepäämällä, rajaamalla aistimuksia tai poistumalla tilanteesta.

E – Emotional intensity (vahva eläytymiskyky)

Erityisherkän ihmisen tunteet ja tuntemukset voivat olla voimakkaita. Hänellä on kyky liikuttua, vaikuttua ja asettua toisen asemaan helposti.

S – Sensory sensitivity (tarkka havainnointikyky)

Erityisherkän ihmisen aistihavainnot ovat hienovaraisia. Hän tarkkailee sekä ympäristöään että sisäisiä kokemuksiaan, ja tekee niistä tarkkoja havaintoja. Herkän aistit eivät kuitenkaan ole paremmat kuin muilla, vaan kyseessä on hermoston herkkä reagointi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat