Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

16-vuotiaan muutto kotoa

Vierailija

16-vuotias on muuttamassa pois kotoa mutta tietysti vuokranmaksu on ongelma kun eihän senikäisellä ole vielä omia vuokrarahoja. Miten toimia ala-ikäisen Kela-tukien kanssa? Haetaanko nuorelle asumistukea ja toimeentulotukea kuluihin hänen omissa nimissään vai vanhempien nimissä? Kellään kokemusta? Kysyn kun eihän Kelan ja sossun lomakkeisiin tule tavallaan tiedot oikein kun pitäis laittaa hakijalta ja jos vuokraaja onkin vanhemmat kun vuokrasopimuksen vissiin kuitenkin joutuu alaikäinen tekemään vanhempien nimissä.

Kommentit (6)

Vierailija

jaahas taas on joku toisella kierroksella oleva mamma paiskaamassa teiniään ulos perheestä yhteiskunnan kustannuksella

Vierailija

Miksi hän muuttaa noin nuorena? Kenen nimiin asunto tulee? Ja mitä kautta? Alaikäisen huoltaja on vastuussa elatuksesta, vaikka lapsi asuisi yksin.

Vierailija

Kyllä teini saa tehdä itse vuokrasopimuksen, ja hakee myös kelan etuudet itse, ei tosin saa kuin opintorahan kun saa vielä 17-vuotiaaksi lapsilisää, mutta senhän voit siirtää menemään lapsen tilille. Opintolainaa hän voi myös hakea. Samoin on tietysti sossun kanssa, sinne pitää selvittää kyllä vanhempienkin taloudellista tilannetta samoin kun kelan juttuihinkin vaikuttaa vanhempien tulot. Jos sossuun tekee selvityksen että vanhemmat kieltäytyvät antamasta rahaa vaikka sitä olisi, niin teini voi saada sieltä rahaa. Omanikin sai kesäloman aikana kun opintotukea ei saa, ei saanut kesätyöpaikkaa, ja oli sanonut sossussa että äiti on ollut pitkään työttömänä ja isäpuoli töissä mutta maksaa isoa asuntolainaa ym. perheen kulut ja on kaksi lasta kotona elätettävänä.

Vierailija

Meillä 16- vuotias muutti opiskeluiden takia omaan asuntoon. Mitää tukia ei saa kun saa lapsilisää ja senki jälkeen opintotukeen vaikuttaa vanhempien tulot. Myöskään asuntotukee ei saa vaan maksamme vuokran itse.

Omasta kokemuksesta

Alle 18-vuotias ei saa toimeentulotukea jollei vanhempien tulot ole tarpeeksi alhaiset. Jos ne ovat liian korkeat niin saattaa tulla lastensuojelujuttu, sillä katsotaan että vanhemmat ovat laiminlyönneet velvollisuutensa elättää lapsensa.

Jos tulot on oikeasti liian pienet elatukseen niin ensin käsketään hakemaan kaikki mahdolliset kelan tuet, eli opiskelutuki ja siihen kuuluvat asumisentuet. Jotkut sossut haluavat että myös opintolaina haetaan ennen toimeentulotukea. Opiskelutuki ja asumistuki omalla nimellä jos asuu yksin ja maksaa asumiskulunsa omasta pussista. Toimeentulotukeen tarvitsee myös vanhempien tiedot.

Sossu saattaa myös kieltäytyä ja päättää että toimeentulotuen tarvetta ei ole ja kehottavat alaikäistä muuttamaan vanhempien luokse, jollei ole pakottavaa tarvetta asua omassa asunnossa(esim. opiskelu jos omalla paikkakunnalla ei ole vastaavaa koulua, sairaanhoito erikoissairaaloissa jne).

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat