Luetellaan makeisia joissa EI ole palmuöljyä

Vierailija

Fazerin sininen, Jaffa-keksit, Noblesse.

Kommentit (15)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Voisko joku selittää, miksi se palmuöljy on huono juttu? Siitä on täällä jauhettu mutta olen ihan pihalla asiasta... :D

Tässä aluksi muutama huono juttu, jatkakoon muut lisää:

1. ympäristöhaitta, kun palmuöljyviljelmien vuoksi sikäläiset eivät voi tuottaa itselleen tarpeeksi ruokaa

2. pahan makuista - tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni

3. kovetettu kasvirasva ei ole terveellistä.

Vierailija

Eikö näitä ole enempää? :D

Ainakaan Pandan uusissa maitosuklaa-, minttukrokantti ja mantelikrokanttisuklaalevyissä EI ole palmuljyä :)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voisko joku selittää, miksi se palmuöljy on huono juttu? Siitä on täällä jauhettu mutta olen ihan pihalla asiasta... :D

Tässä aluksi muutama huono juttu, jatkakoon muut lisää:

1. ympäristöhaitta, kun palmuöljyviljelmien vuoksi sikäläiset eivät voi tuottaa itselleen tarpeeksi ruokaa

2. pahan makuista - tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni

3. kovetettu kasvirasva ei ole terveellistä.

4. palmuöljyviljelmien tieltä kaadetaan sademetsiä, jotka ovat maapallomme keuhko (ei, en ole vihreä, vaan realisti) ja tuhotaan samalla paikallisten eläinten ja  kasvien elinympäristöä.

Nykyisellä metsätuhon tahdilla esimerkiksi Singaporessa orankien arvioidaan kuolevan sukupuuttoon luonnosta 5-10 vuodessa. Europarlamentin teollisuuskomitea on ottanut yksiselitteisen kielteisen kannan Kaakkois-Aasiasta tuotaviin palmuöljypohjaisiin biopolttoaineisiin.

Myös WWF on kiinnittänyt huomiota siihen, että öljypalmun viljelyksen laajentuminen tuhoaa arvokkaita luontokohteita ja makean veden ekosysteemejä, nopeuttaa lajien sukupuuttoa sekä ilmastonmuutosta ja vaarantaa yhteisöjen toimeentuloa. WWF toivoo, että kaupan keskusliikkeet siirtyisivät RSPO-standardoidun palmuöljyn käyttöön. RSPO huomioi myös ympäristön hyvinvoinnin.

Elintarvikesektorin lisäksi palmuöljyä käytetään kosmetiikka-, hygieniateollisuudessa sekä energiateollisuudessa. Palmuöljy liikenteen polttoaineena ja sähkön ja lämmön tuotannossa kasvaa. Suomessa myytävät valmisruoat, levitteet, paistettavat pakasteet ja pikkuleivät sisältävät lähes kaikki palmuöljyä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voisko joku selittää, miksi se palmuöljy on huono juttu? Siitä on täällä jauhettu mutta olen ihan pihalla asiasta... :D

 3. kovetettu kasvirasva ei ole terveellistä.

Tämä argumentti aina huvittaa. Harva kai muutenkaan makeisilta varsinaisesti terveellisyyttä odottaa.

Vierailija

Palmuöljyä on kyllä kaikkialla, esim. Saarioisten perunalaatikossa joka on minun jouluherkkuni, olen aina syönyt sitä koko joulukuun ajan. Nyt en enää. Olen myös usein ostanut irtopullahyllystä korvapuustin kahvipullaksi mutta siinäkin on palmuöljyä!
Aika vähiin käy herkuttelut.

Vierailija

Tässä kommentti Safkatutkan artikkeliin

http://www.safkatutka.fi/2015/12/20/hs-kuluttajaliitto-kehottanut-valtta...

Siinä kerrottu vähän toisenlaisia näkemyksiä palmuöljyn viljelystä, kannattaa lukea.

Mikäli pidät ympäristön suojelua tärkeänä, pyydän sinua lukemaan tämän kommentin loppuun asti.

Sademetsien tuhoutuminen on yksi suurimmista murheista, mikä luontoa on kohdannut viimeaikoina. Olen samaa mieltä siitä, että se on saatava loppumaan. On syytä muistaa, että tähän tuhoutumiseen on monia syitä. Palmuöljyn viljelyn laajentaminen sademetsiin, jalopuiden hakkuut, soijan viljely ja eläinten laidunalueiden laajentaminen sademetsiin ovat eniten huomiota saaneita syitä.

On hyvä miettiä asioita myös vähän pidemmälle. Entäpä jos me tässä sopisimme, että palmuöljyn käyttö lopetettaisiin maailmasta. Mitä siitä seuraisi?

Valitettavasti metsäkatoon se ei juurikaan vaikuttaisi, koska ne ihmiset, jotka hyödyntävät sademetsien alueita, keksisivät jotain muuta tilalle.

Mitä muuta siitä seuraisi?

Palmuöljyä tuotetaan maailmassa noin 53 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on noin 14 miljoonaa hehtaaria. Toiseksi eniten elintarvikerasvoista tuotetaan soijaöljyä. Sitä tuotetaan noin 41 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on yli 100 miljoonaa hehtaaria. Meille hyvin tunnettua rypsi- ja rapsiöljyä tuotetaan noin 24 miljoonaa tonnia ja sen viljelyala on noin 33 miljoona hehtaaria. Karjatalouden käyttämä maa-alue on 3,3 miljardia hehtaaria. Mikäli palmuöljy korvattaisiin soijalla, tarvittaisiin lisää peltoalaa 133 miljoonaa hehtaaria ja rypsi- tai rapsiöljyllä korvattuna tarvittaisiin 73 miljoonaa hehtaaria lisää peltoalaa.

Elintarviketeollisuus tarvitsee rasvaa ja mikäli niin ihanteellinen asia toteutuisi, että kaikki ihmiset tekisivät itse ruokansa eikä sitä valmistettaisi teollisesti enää lainkaan, ravinnoksi tarvittaisiin rasvaa. Elintarviketeollisuus tarvitsee kiinteää rasvaa. Siemenöljyistä valmistettu rasva on liian juoksevaa teollisia elintarvikkeita ajatellen. Kiinteää rasvaa saadaan joko muuntamalla ohuita rasvoja kiinteäksi tai käyttämällä luonnollista tyydyttynyttä rasvaa. Ohuen rasvan kiinteyttämiseen käytetään etupäässä kahta menetelmää, osittain kovettamista tai vaihtoesteröintiä. Osittain kovettamisen ongelma on siinä syntyvät transrasvat. Mikäli rasva kovetetaan kokonaan, syntyy rasva, joka on liian kovaa käytettäväksi elintarvikkeissa. 1800 luvulla biodieseliä varten kehitetty menetelmä, vaihtoesteröinti, on nykyään suosittu tapa muuntaa rasvojen koostumusta. Siihen liittyy suuria kysymysmerkkejä, koska sen terveysvaikutuksia on tutkittu hyvin vähän. Mikäli halutaan käyttää luontaista tyydyttynyttä rasvaa, merkittäviä vaihtoehtoja on kolme, eläinperäiset tyydyttyneet rasvat, kookosöljy ja palmuöljy. Eläinperäisten rasvojen käytön lisääminen aiheuttaa luonnolle hyvin suuren rasituksen ja kookosöljyä tuotetaan maailmassa vain noin 3 miljoonaa tonnia.

Näistä syistä johtuen palmuöljyn korvaaminen on ongelmallista ja aiheuttaa luonnolle suuren rasituksen. On hyvä ymmärtää, että ongelma ei ole palmuöljy sinänsä vaan vääränlainen tapa tuottaa palmuöljyä. Pelkästään palmuöljyn käytön vähentäminen aiheuttaa suuren rasitteen luonnolle. Viimeisinä vuosina palmuöljy on vallannut markkinoita soijaöljyn kustannuksella, joka on säästänyt huomattavasti luontoa. Pelkästään Brasiliassa on metsää tuhoutunut soijaviljelyn takia noin 20 miljoonaa hehtaaria.

Palmuöljyn viljelyn tarkkailuun on kiinnitetty kiitettävällä tavalla huomiota. Sen seurauksena on mm. kehitetty RSPO sertifikaatti. WWF on ollut aktiivisesti mukana sen kehittelyssä. Jo 20 % maailman palmuöljyn tuotannosta on RSPO sertifioitua. Tämän kaltaiseen toimintaan on syytä panostaa ja kehittää sitä edelleen.

Kannattaa huomioida myös muut erot eri viljelymuotojen välillä. Palmuviljelmä tuottaa happea yli 8 kertaa enemmän kuin keskimääräinen peltoviljely ja imee hiilidioksidia yli 8 kertaa enemmän.  Kun öljypalmu istutaan, se tuottaa hedelmää 30 kuukauden kuluttua ja se on satoisa 20 – 30 vuotta. Viljelmää tarvitsee lannoittaa ja myrkyttää paljon vähemmän kuin peltoviljelyssä ja sen aluetta ei tarvitse aidata. Viljelmän keskellä myös eläimet voivat liikkua vapaasti ja aluskasvillisuutta voi kasvaa seassa.   Puiden ja muun kasvuston juuristo ja lehdistä tuottavat niin paljon kariketta, että maaperä ei köyhdy. Tämä kaikki poikkeaa peltoviljelystä, joka aloitetaan joka vuosi alusta, maa käännetään, lannoitetaan ja viljelyyn tarvitaan enemmän myrkkyjä.

Mikäli olet sitä mieltä, että palmuöljyn käyttöä elintarvikkeena tulisi vähentää, toivoisin sinun miettivän, miten se korvataan. 

Palmuöljyn käyttö polttoaineena on sitten eri asia, enkä ota siihen kantaa tässä vastauksessani. Polttoaineen osuus koko käytöstä on muutaman prosentin luokkaa.

http://www.palmoilresearch.org/statistics.html

http://bonred.fi/ajankohtaista/palmuoljyn-viljelyn-tehokkuus/

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Koostumuksen takia aika myrkkyä keholle. Lisäksi sen käyttö myös mm. biodieselissä aiheuttaa suuria ympäristövahinkoja.

Täältä löytyi kommentti:

http://www.vauva.fi/keskustelu/2461829/palmuoljysta

Palmuöljy on oikeasti terveellistä. Esimerkiksi punaisen palmuöljyn terveyshyödyistä on paljon tutkimustietoa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20095133

http://bonred.fi/ajankohtaista/tiede-ja-punainen-palmuoljy/

Vierailija

Nimenomaan kovetettu rasva on epäterveellistä. Palmuöljyssä on luonnollista tyydyttynyttä rasvaa, jonka takia sitä ei tarvitse kovettaa. Ohuita siemenöljyjä, rypsi, auringonkukka jne, pitää kovettaa, jotta niitä voidaan käyttää teollisissa elintarvikkeissa. Se tehdään joko osittain kovettamalla, jolloin syntyy transrasvoja tai vaihtoesteröimällä, jolloin syntyy keinotekoisesti valmistettuja ihmisen elimistölle tuntemattomia uusia rasvoja.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Pandan tuotteet.

Miksi valehtelet? Todella vaikea löytää sellaista konvehtia, jossa ei olisi palmuöljyä.

Oikeassa suomalaisessa voissa ei ole palmuöljyä, eikä sitä ole puhtaissa ruokaöljyissäkään. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat