Siis onko amk:ssa nykyään vain 30 h/viikko?

Selvisin siitä

Eräässä ketjussa väitetään näin, mutta vähän epäilyttää, koska eihän noin pienellä tuntimäärällä voi saada tutkintoon tarvittavia opintopisteitä vai onko homma jotenkin muuttunut säätöjen myötä?

Reilu 10 vuotta sitten oli vielä 43 - 52 oppituntia/viikkoa riippuen mitä valinnaisia otti. Esim. meillä oli maanantaisin ja tiistaisin koulua klo 8 - 20. Siihen päälle kotitehtävät yms. sekä tenttiin lukeminen ja muut päivät olivat nekin pitkiä. Mitään työharjoittelua ei ollut eli kaikki neljä vuotta menivät koulun penkillä hikoillessa. Sääntö oli sellainen, että 40 h viikossa toi lukuvuodessa 40 opintoviikkoa eli neljässä vuodessa amk-tutkintoon vaadittavat 160 opintoviikkoa.

Tenttien lukualueet olivat yleensä n. 500 - 700 A4-sivua. Matematiikan kirja vaihtui uuteen muutaman viikon välein, koska matematiikkaa oli 21 tuntia viikossa ja fysiikkaakin (sisältäen laboratoriot) 14 tuntia. Ammattikoululaiset kävivät lukion pitkän matematiikan läpi 4 kuukaudessa ja se olikin amk-matematiikan helpoin osuus.

Lisäksi kesälomien aikana piti kerätä alan työkokemusta puoli vuotta. Lukuvuoden aikana sai englannin- ja ruotsinkielen tunneilta olla enintään kaksi kertaa pois tai sitten menetti oikeuden osallistua tenttiin. Matematiikan kokeissa alaraja oli 70% maksimipisteistä eli ykkösen ja vitosen ero ei ollut kovin suuri, toki viimeiset 30% oli aika vaikea saavuttaa.

Neljässä vuodessa 45:stä aloittaneesta valmistui lopulta 9 insinööriä eli viidennes. Muutama valmistui puoli vuotta tai vuoden myöhemmin ja lopuilla tuli viiden vuoden aikaraja vastaan. Ammattikoulupohjalta aloittaneet valmistuivat varmemmin kuin ylioppilaat.

Amk:ssa oli tentit tehty pirun hienosti: pelkkä asioiden muistaminen ei todellakaan riittänyt, vaan ne piti oikeasti 100-prosenttisesti ymmärtää ja tätä piti osata soveltaa tai tulos oli heti hylätty.

Surullista, jos koulujen vaatimustasoa on pitänyt tiputtaa pullamössösukupolven takia...

Kommentit (1)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat