Vierailija

Hei!

Oliko lapsellanne työnimi? Jos oli, kertoisitteko tarinan siitä, mistä se sai alkunsa ja millaisten vaiheiden kautta työnimestä kehittyi lapsenne lopullinen, virallinen nimi? Entä jäikö työnimi elämään vielä senkin jälkeen, kun lapsenne oli saanut virallisen nimensä?

Opiskelen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi Oulun yliopistossa ja teen pro gradu -työtäni nimensyntytarinoista. Keskiössä tässä tutkimuksessa on siis nimenantajan omasanainen kertomus lapsen nimen syntymisestä. Nimensyntytarinalla tarkoitan sitä tapahtumien ketjua, jossa lapsen mahdollisesti jo raskausaikana saamasta työnimestä muotoutuu erinäisten vaiheiden kautta lapsen lopullinen, virallinen nimi. Työnimellä tarkoitan mitä tahansa vauvasta raskausaikana tai ennen virallisen nimen antamista käyttämäänne nimeä tai nimitystä. Tärkeää on, että kerrotte lapsenne nimen syntymisestä yhtenäisen, kerronnallisen tarinan. Asian havainnollistamiseksi esimerkki nimensyntytarinasta alla:

”Kun raskaustesti näytti kahta viivaa ja saimme tietää, että vaimoni odottaa lasta, aloin kutsua tulokasta huumorimielessä Pentiksi. Alkuraskauden ultrassa sikiö näytti aivan sammakolta, joten ultran jälkeen kutsuimme häntä Pentti-sammakoksi. Raskausviikolla 22 menimme toiseen ultraan, jossa saimme tietää, että odotamme tyttöä. Pentti-sammakko alkoi tuntua hassulta nimeltä, koska vauva olikin tyttö, eikä se ultrassa muistuttanut enää oikein sammakkoakaan. Vaimoni bongasi jostain italialaisesta tv-sarjasta tytönnimen Noelia ja ihastui siihen, ja kutsuimmekin vauvaa Noeliaksi aina hänen kastejuhlaansa asti. Noelia-nimi tuntui kuitenkin hiukan liian harvinaiselta ensimmäiseksi nimeksi, joten päädyimme antamaan sen lapselle toiseksi nimeksi ja etunimeksi tuli hiukan tavallisempi nimi Siiri.”

Mikäli teillä on useampi lapsi, josta on käytetty jonkinlaista työnimeä, vastaattehan jokaisesta lapsesta erikseen. Vastaajan tai vastaajan lasten henkilöllisyyttä ei tuoda esille tässä, eikä mahdollisissa myöhemmissä tutkimuksissa. Antamianne tietoja käsitellään tutkimuksessa siten, ettei esimerkeistä ole mahdollista tunnistaa vastaajaa. Kiitos avustanne!

Krista Ojala 
krista.ojala@student.oulu.fi

Mikäli haluat osallistua tähän tutkimukseeni, ilmianna itsesi sähköpostiosoitteeseeni, niin lähetän kyselytutkimukseni sinulle. Kyselytutkimus on myöhemmin mahdollisesti tulossa myös sähköiseen muotoon, mutta tällä hetkellä se on toimitettavissa Word-tiedostona tai paperiversiona.

Kiitos!

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla