Pika: Pitääkö pinaatinlehdet keittää ennen salaatissa käyttöä? Jos pitää, niin miksi?
Kommentit (8)
Suomalaiset on vähän hassuja pelätessään jotain oksaalihappoa ja nitraatteja, niistä ei oikeasti ole mitään haittaa jos ei sitä pinaattia vedetä jokapäiväisesti ja paljon.
Olisikin muuten aika ällöttävä sellainen veltto, lörpsähtänyt keitetty pinaatti salaatissa :-o Mutta ei sitä siis mitään keittää tarvi, sinne vaan sekaan. Näin tehdään kaikkialla muualla paitsi Suomessa eikä ihmisille ole siitä mitään haittaa.
Suomalaiset on vähän hassuja pelätessään jotain oksaalihappoa ja nitraatteja, niistä ei oikeasti ole mitään haittaa jos ei sitä pinaattia vedetä jokapäiväisesti ja paljon.
Olisikin muuten aika ällöttävä sellainen veltto, lörpsähtänyt keitetty pinaatti salaatissa :-o Mutta ei sitä siis mitään keittää tarvi, sinne vaan sekaan. Näin tehdään kaikkialla muualla paitsi Suomessa eikä ihmisille ole siitä mitään haittaa.
Tuskin se toki pinaatin syytä pelkästään on, mutta en menisi välttämättä aina sanomaan, että muualla tehty olisi terveellistä...
Millä tavalla tuore pinaatti tulisi käsitellä ennen syömistä ja miksi?
Pinaatti (Spinacia oleracea) sisältää runsaasti nitraattia, joka elimistössä muuttuu nitriitiksi. Tämän vuoksi sitä ei suositella syötävän tuoreena eikä syötettävän pienille lapsille. Pinaatin nitraattipitoisuuteen vaikuttaa mm. lannoitus, auringonvalon määrä sekä prosessointi. Pinaatinlehtien nitraattipitoisuutta saadaan alennettua ryöppäämällä. Keitinvesi tulee aina heittää pois. Koska nitraatti on vesiliukoinen yhdiste, se ei poistu lehdistä voissa tai öljyssä kiehauttamalla.
Salaatinomainen lehtipinaatti on maultaan huomattavasti miedompaa kuin yleisesti myynnissä oleva paksulehtinen Uuden-Seelannin pinaatti. Vaikka yleensä pinaatti kypsennetään keittämällä, lehtipinaattia voi käyttää myös raakana mm. salaateissa.
Pinaatti sisältää myös myrkyllistä oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia ja vaikeuttaa raudan imeytymistä. Tämänkään takia pinaattia ei suositella nautittavan runsaita määriä kerralla.
No siis ainakin täällä Englannissa ihmisillä on kyllä tosi huonot hampaat
Tuskin se toki pinaatin syytä pelkästään on, mutta en menisi välttämättä aina sanomaan, että muualla tehty olisi terveellistä...
On vaan erityisesti Välimeren maissa syöty tuota pinaattia, jota siellä kasvaa villinä ja on luonnosta keräiltävissä, vuosituhannet, ilman mitään ongelmia. Niin öljyssä valkosipulin (ja ehkä papujen) kanssa paistettuna lisäkkeenä että raakana pilkottuna muiden vihreiden salaattikasvisten sekaan.
paksulehtinen on hyvä ryöpätä, se poistaa osan oksaalihappoa ja nitraattia.
Välimeren pinaattilajike on eri kuin täällä, eikä sisällä oksaalihappoa.
Baby pinaattia saa syödä ihan ryöppäämättä?
Mutta tavallinen isolehtinen pinaatti pitäisi keittää, vaikka ulkomaisissa ohjeissa ei niin tapahdu.