ns. paremmat kahvit kitkeriä?
Vai onko vika keittäjässä? Taas kokeilin laadukkaampaa ja huimasti kalliimpaa suodatinkahvia keitellä ja ei auta mikään, maistuu pahalta ja kitkerältä.Kahviharrastajien kuulee väittävän, että nimenomaan halvat peruskahvit ovat sellaisia vai onko oma maku vaan tottunut tavalliseen juhlamokkaan yms? Kokemuksia?
Kommentit (3)
Enempi kuin hinta, vaikuttaa kahvilaatu.
Arabica on munkin makuun kitkerää, ja ihmettelen miksi sitä niin kehutaan.
Juhlamokka on sekoitus, arabicaa ja robustaa.... Ylesiesti kai suurin osa pitää tuota arabican makua parempana.
Yleensä ns. paremmat kahvit on tummapaahtoisempia ja sisältävät suhteessa enemmän kalliimpaa arabicaa.
Tummempi paahto on voimakkaan arominen, joskus taittuu karamelliin tai suklaaseen. Vaalea paahto taas on onnistuessaan kevyt, kermainen, ja epäonnistuessaan kitkerä.
Arabica on maultaan pehmeä, robusta on ärhäkämpi. Pelkkä arabica tekee kahvista joskus vähän "velton" makuista, ja muuntelemalla robustan määrää kahviin saadaan enemmän "ytyä" (joka epäonnistuessaan johtaa taas kitkeryyteen). Yleensä suomalaisissa halvoissakin kahveissa on paljon arabicaa vaaleapaahtoisuuden vuoksi.
Nuo kaksi siis ovat pääasioita kahvin maussa, paahto ja papulaatu. Mutta sanoisin, että varsinkin, jos olet ostanut espressotyyppistä kahvia (varsinkin robustaista) ja tehnyt sen huonolla suodatinkoneella, kitkeryyttä tulee. Sama voi käydä, jos kahvikone on likainen eli sille ei ole tehty kalkinpoistoa (suomalaisethan eivät useinkaan tee).
Jos haluat pehmeäaromista kahvia, puhdista kahvikone hyvin ja varmista, että se kuumentaa vettä riittävästi. Osta mahdollisimman tummaa paahtoa, ja katso, että arabican osuus on suuri.
Älä käytä espressokoneelle tarkoitettua kahvia, koska espressolaadut valmistetaan sitä silmälläpitäen, että riittävän kuuma vesi painetaan nopeasti paineella jauheen läpi. Espressokahvin täytyy siis vapauttaa maku nopeasti ja maun pitää olla riittävän intensiivinen. Suodatinkahvissa vesi viipyy jauheessa ja viilenee, osa espressokahveista alkaa vapauttaa epätoivottuja makuja tuossa ajassa.
halvat kahvit ovat kitkeriä. Vatsani ei kestä edes puolta kuppia saludoa tai costaricaa. Juhlamokka on ihan ok, se ei ole kitkerä.
Itse juon tummaa paahtoa. Mikä tahansa tumma kelpaa, mutta juhlamokan tumma ei ole niin hyvää kuin muut.