Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Onko simaohje muuttunut vuosien varrella?

Vierailija
24.04.2012 |

Siis tarkoitan sitä fariinisokeripussissa olevaa ohjetta. Mulla on kirjoitettuna versiona ohje, jossa sama määrä sokeria, mutta puolet vähemmän vettä.



Pussin kyljessä olevalla ohjeella tein simaa, mutta ei maistu mielestäni sille kuin äidin (joka kuoli yli 10-v sitten) tekemä aikanaan maistui. Äiti sanoi käyttäneensä fariinisokeripussin ohjetta, josta mielestäni olen joskus tuon käsin kirjoittamanikin kopsannut. Muistaako kukaan onko ohje ennen ollut erilainen?

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 |
24.04.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen siis joskus (en tee simaa vuosittain) onnistunut tekemään oikean makuista simaa, mutta en muista käytinkö tuota kirjoittamaani ohjetta, vai fariinisokeripussin kyljen ohjetta..

Vierailija
2/3 |
24.04.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aiemmin oli 0,5 litran pullo kossua ja yksi rusina. Nyt on 1 litra Viru Valkea ja yksi rusina. Vakuttavan aineen pitoisuus (rusina) on pudonnut puoleen entisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/3 |
24.04.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vielä pari vuotta sitten ohje kuului:



8 l vettä

0,5 kg fariinisokeria

0,5 kg taloussokeria

2 - 3 sitruunaa

1/4 tl tuore- tai kuivahiivaa

rusinoita



Mikäli haluat tummempaa simaa, käytä pelkästään fariinisokeria (1 kg).



Kiehauta osa vedestä ja kaada sokerien päälle.

Lisää loppu vesi ja sekä pusristettu sitruunan mehu.

Lisää haaleaan (n. 40 ast.) seokseen hiiva.

Pullota sima 1-2 vrk:n kuluttua.

Lisää joiseen pullolliseen teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.

sima valmistuu viileässä paikassa n. viikossa ja huoneenlämmössä . 3 päivässä.

Säilytä viileässä ja käytä n. viikon kuluessa.



---



Nykyohje on pienempi satsi, jossa suhteessa enemmän sitruunaa.

Hiivaa tuntuisi olevan liikaa.



---



Minä laitan aina maksimimäärän sitruunoita, pelkästään fariinisokeria ja hyvin vähän hiivaa. Liika hiiva "syö" sokeria ja vie makeutta sekä maistuu _hiivalta_.



Samoin teen, kuten paappani ennen vanhaan:

käytän sitruunankuoretkin makua antamaan.

Pesen sitruunat hyvin, kuorin keltaisen kuoren osan sankoon sokerien kanssa, ja niiden päälle kiehuva vesi.

Loppusitruunat voi puristaa mehuna mukaan, paappani laittoi viipaleina sankoon. Molemmin onnistuu.