halpa ja terveellinen ruoka, hernekeittoa tulee jo korvista
Kommentit (11)
Onhan noita vaikka mitä, halpaa saa yleensä kun hyödyntää kauden kasviksia ja juureksia. Juuri nyt on kaalia hyvin tarjolla, ei muuta kuin kaalipata porisemaan. Kasviswokkiin voi laittaa lanttua, naurista ja proteiiniksi kik-herneitä tai kidney-papuja. Itse tehty pastakastike tomaattimurskasta (anna porista ~40 min ja lisää ropaus sokeria) ja tumma täysjyväpasta ovat halpa ja hyvä sapuska.
sinne voi sitten laittaa sekaan kaikenlaista.
Kaksi kiloa kaalia maksaa 1,5 euroa ja 400 grammaa jauhelihaa muutamia euroja. Noista aineksista saa kaksi vuoallista kaalilaatikkoa ja riittäisiköhän se kymmenelle hengelle?
2kg punaisia perunoita ja 2 purjoa, muasteita perään. Hintaa alle 3euroa ja riittää muuten tosi monelle. Sitäpaitsi ei tartte mitään kermoja sekaan, maistuu hyvälle just näillä aineilla. Muista laittaa myös ripaus muskottipähkinää, se sopii mausteeksi myös.
Kotimaisten juuresten, herneiden, papujen, kananmunien ja pakastevihannesten kilohinta on samaa luokkaa makaronin kanssa ja maustamaton broileri, silakka tai jauheliha pyörii samoissa hintaluokissa jauhomössömakkaran kanssa. Keitot, laatikot, sosekeitot tai padat, pyörykät ja kastikkeet ei kalliiksi tule. Juureksia, hedelmiä ja kasviksia ostetaan sesongin mukaan. Torilta saa edullisemmin kuin marketista. Marjat mätänee Suomen metsiin, samoin kuin sienetkin. Kalaa saa edullisemmin, jos sille osaa tehdä muutakin kuin kypsentää. Ja netistä taatusti löytää ohjetta perkaamiseen. Täysjyväleivän voi leipoa itse, kun sen taikinan tekoon ei varttia kauempaa mene. Ja kaikki leivonnaisetkin voi tehdä itse juhlapäiviin. Voipaketin hinta on pari euroa ja jos nyt ei palatolkulla leipää puputa, niin rasia kestää päivistä viikkoihin perheen koosta riippuen. Osteoporoosi ja moni muukin tauti pysyy paremmin loitolla, kun tilaa verkosta D-vitamiinit (10€ per vuosi annostuksesta riippumatta) sen apteekin tai marketin ylihintaisen jauhopilleripurkin sijaan. Tilastojen mukaan Suomessa käytetään vähiten rahaa ruokaan kaikkeen muuhun verrattuna.
-sosekeitot
-makaronilaatikko
-nakkikeitto
-hernekeitto
-riisipuuro ja marjakeitto
-munakkaat
-peruna ja nakkikastike
-spagetti ja kastike (jauheliha, tonnikala, tomaatti tms.)
-soselaatikot
Mekin köyhäillään seuraavat pari viikkoa, ehkä kauemminkin.
-linssicurry
-punajuurikuskus
-kasvissosekeitot
-broilerinkoivet uunissa juurespedillä (just tarjouksessa)
-kesäkeitto
-perunavelli
Eli halpaa ja terveellistä on:
juurekset (esim. sosekeittoon)
kaalit (esim. kaalilaatikkoon)
pavut (papupata, chili sin carne)
kananmunat (terveellisiä kohtuullisina määrinä, munakas)
Kohtuuhintaisia ja terveellisiä monipuolisen ruokavalion osana:
jauheliha (esim. kaalilattikkoon, kastike)
täysjyvämakaroni (esim. jauhelija- tai papukastikkeen kanssa)
peruna (jauhelihan kanssa)
Eli itse näen terveellisyyden ja halpuuden ongelmana sen, että lisäkesalaatit maksavat paljon, mutta täyttävät vähän. Ne on helppo jättää pois, jos haluaa säästää, mutta terveellisyys kärsii. Tämän ongelman voi ratkaista tekemällä pääruuan halvoista kasviksisista.
Perunaa, porkkanaa, sipulia, kesäkurpitsaa, kukkakaalia, parsakaalia, lanttua... Mitä ikinä keksitkin.
Peruna + kesäkurpitsa + parsakaali on muuten soseutettuna älyttömän hyvä yhdistelmä.