Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

onko täällä maitotilallisia tai muita maidon puhtaudesta tietäviä paikalla

Vierailija
13.03.2012 |

Tilakohtaisesti seurataan maidon sisältämää rasvaa ja muuta. Mutta seurataanko onko siinä maidossa listeriaa?

Tuli vaan mieleen ko oon koko raskauden juonu tilamaitoa ja sehän on kyllä ihan pastoroimatonta...

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 |
13.03.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/elaimista_saa…



Mitä taudinaiheuttajia raakamaidossa voi esiintyä? Onko niitä Suomessa?



Vuonna 2003 tehdyssä tutkimuksessa lähes 30 %:ssa suomalaisista lypsykarjoista löytyi eläimistä kampylobakteereita.



Pastöroimattomassa raakamaidossa voi esiintyä erilaisia ihmiselle tautia aiheuttavia bakteereja, kuten EHEC -bakteereita, kampylobakteereita, Listeria monocytogenes ja Yersinia enterocolitica -bakteereita. EHECiä ja kampylobakteereita voi olla nautojen suolistossa eivätkä ne aiheuta naudoille sairautta tai siirry suolistosta suoraan raakamaitoon. Jos lypsyhygienia on huono, näitä edellä mainittuja mikrobeja voi kulkeutua lypsyn yhteydessä raakamaitoon navetan ilman tai lypsäjän toimien tuloksena. Ihmisen sairastumiseen riittää pieni määrä näitä bakteereita.



Listeria monocytogenes on yleinen ympäristöbakteeri ja se lisääntyy jääkaappilämpötilassa kuten myös Yersinia enterocolitica, jota voi olla sekä nautojen suolistossa että ympäristössä.



Mitä ruokamyrkytyksiä on esiintynyt Suomessa, joissa pastöroimaton maito on toiminut välittäjänä Suomessa?



Vuosina 1997 – 2010 on raportoitu yhteensä 7 pääosin pientä elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa välittäjäksi on epäilty pastöroimatonta maitoa, tai siitä tehtyä tuotetta.



Kampylobakteeriepidemioita on ollut kaksi (1999 ja 2007), joissa kummassakin tapauksessa on ollut muutama sairastunut käytettyään pastöroimatonta maitoa.



Vuonna 1999 Salmonella typhimurium aiheutti kaksi epidemiaa, joissa eri tilaisuuksiin oli tehty kotijuustoa saman tilan tinkimaidosta. Toisessa epidemiassa todettiin sukujuhlien myötä yli 100 sairastunutta.



Pastöroimaton vuohenmaito on aiheuttanut kaksi pientä epidemiaa. Staphylococcus aureus aiheutti vuonna 1999 epidemian vuohenjuuston välityksellä. Kutun tuorejuuston välityksellä tarttui Streptococcus equi spp. zooepidemicus vuonna 2003.



Vuonna 2005 pastöroimattomasta maidosta valmistettu kotijuusto aiheutti ruokamyrkytysepidemian hääjuhlissa. Tässä tapauksessa oli syynä ilmeisesti pilaantuminen käsittelyvirheen vuoksi, koska juustosta osoitettiin korkea aerobisten mikrobien kokonaismäärä ja E. coli -bakteerien määrä.



Suomessa on ollut joitakin yksittäisiä tapauksia, joissa pastöroimatonta maitoa on epäilty EHEC -tartunnan lähteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi neljä kahdeksan