Apua! Miten suojella kirsikka- ja omenapuuta rusakoilta?
Miten pitää rusakko pois omena- ja kirsikkapuun alaoksista?
Nuoret puut on syksyllä sekä myyräsuojattu että ympäröity verkolla. Lunta on nyt vain satanut niin paljon, että rusakon mokoma nautiskelee oksista.
Onko olemassa jotakin rusakon pelotinta/pelätintä, jolla nuo rusakon ei-toivotut vierailut voisi estää? Olisiko teillä kokemuksia ja vinkkejä?
Kommentit (11)
Ihmisen hiukset kuulemma tuoksuvat sen verran, että kun niitä laittaa johonkin ohkaseen kankaiseen pussukkaan ja pussit oksille roikkumaan, niin eläimet pysyvät poissa. On oikeasti tehokas.
Monet hakevat leikattuja hiuksia (jos itseltä ei irtoa tarpeeksi harjan mukana) kampaamoista juuri tätä varten.
Pelkkä verkko auttaa. Kuulemma ihmiset hakevat sitä nyt kilvan.
Huomasin aamuisin rusakon jälkien menevän puulta toiselle ja verkon ylikin oli saanut syötyä. Ripustin oksiin cd-levyjä ja nyt pari viikkoa rusakko on jäljistä päätellen käynyt katsomassa puita mutta kääntynyt pois jo parin metrin päästä..voi olla että tottuu noihinkin, en tiedä.
jotta rusakot eivät ylety hangelta niihin oksiin. ja/tai verkkoa niin korkealle, etteivät ylety.
Mustaherukanoksia voi laittaa karkoittimeksi, ne ei maistu rusakoille ja hajullaankin jo hämäävät rusakoita. Hiuksiakin voi kokeilla. Mutta paras konsti on tuo mekaaninen estäminen eli suojata riittävän korkealle asti.
oksat karkottaa tuholaisia. Jos muistat kesästä, missä tuomia kasvaa, töki niitä oksia puun ympärille.
ja luot lumet puun ympäriltä. Toimivampi konsti kuin mitkään hiukset tai cd-levyt, samalla vaivalla hoidettu.
niin ettei ylety enää. Lumen tallominen tiiviiksi vähentää myös myyrätuhoja.
"ensiapuna" voisit hakea kuusenhavuja ja ympäröidä niillä hedelmäpuut. Vai ylettävätkö puiden oksat niin laajalle, ettei tuo ole mahdollista? Siinä tapauksessa ei kai muu auta kuin laittaa uutta verkkoa ja tukea se lumeen vahvoilla puukepeillä. Rusakot ovat kyllä niin pitkäkinttuisia, että yltävät hämmästyttävän korkealle! Noita kuusenhavuja ne näyttävät vähän kammoksuvan.