Tein 50 sämpylää.
Hinnaksi tuli 4 euroa ja tietty sähköä kului, mut silti. Ja ovat sellasia isoja eikä mitään pieniä kippanoita. Taas säästyy tältä viikolta leipärahat. Pistin tän kun aina täällä kysellään säästövinkkejä.
Kommentit (8)
Hiivaa 3 palaa
Jauhoja vajaa 2kg
Öljyä 2dl
Suolaa 3-4 tl
Leseitä 2 dl ( ei pakollisia)
mutta kun on krooninen käsi-ihottuma, jauhopölyallergia ja astma
Joten en viitti niitä tehdä kun olen ainoa joka niitä söisi.
Laitatko muuten pakkaseen vai mitä? Koska musta itse tehtyjä sämpylöitä ei kyllä syö erkkikään kuin max seuraavana päivänä.
Omatekoiset on parhaita. Mä pakastan myös ylimääräiset aina tuoreena, niin saa sitten ottaa pakkasesta...nam.
Toinen säästövinkki, käykää leipomon myymälöissä, me ostetaan sieltä aina kassilinen leipää ja pakastetaan. Useimmat leivät on siellä vain euron, kun kaupassa 2-2,50 euroa.
mutta itse pakastan kaikki leivonnaiset heti kun ne ovat jäähtyneet. Sitten voi pakkasesta ottaa vaikka yksi kappale kerrallaan, sulattaa mikrossa ja nam, kuin vastaleivottua. Ei todellakaan kannata jättää edes seuraavaksi päiväksi sämpylöitä tai pullia. Ne voi tarvittaessa sulattaa sieltä pakkasesta vaikka silloin seuraavana päivänä, ja maku on ihan muuta, kuin päivän seisoneella.
Muuten, sinä joka sanoit, että omatekemät ei kelpaa: laita ensi kerralla vähemmän jauhoja (löysemmästä taikinasta tulee paljon parempia ja kuohkeampia kuin kovasta, leipominen voi olla vaikeampaa, mutta älä pyörittele sämpylöitä, vaan leikkaa paloja taikinapötköstä suoraan pellille, ovat "maalaisemman" näköisiäkin)
Älä myöskään paista liikaa, mieluummin liian vähän. Liian kauan paistettu on kuiva, kova ja mauton. Yleensä kaikki paistavat leivonnaiosiaan liian kauan. Joku kakku nyt ei hirveästi siitä kärsi, mutta pulla ja sämpylät todellakin.
Käytän sekä valmiita sämpyläjauhosekoituksia että hiivaleipäjauhoja joiden sekaan lisään leseitä tai vehnänalkioita, ruisjauhoja voi laittaa myös mutta ei yli neljäsosaa jauhomäärästä. Puuroa käytän myös jos on jäänyt aamiaiselta. Hiivaa laitan aina enemmän kuin ohjeissa, tulee kuohkeampia. Ap
kun sait noin monta, siis paljonko käytät nestettä?
Itse saan aina liian vähän, ei riitä pakastimeen. Jospa kerrankin tekisi niin ison taikinan että varmasti riittäisi.