G: mitä teillä on joulupöydässä?
Kommentit (7)
Graavia ja kylmäsavustettua lohta, joskus graavia siikaakin, paria sorttia silliä, paria lajia mätiä (+ punasipulisilppua ja smetanaa), maksapasteijaa ja kinkkua tietenkin. Näiden lisäkkeinä ihan vaan keitettyjä perunoita ja rosollia. Laatikoina peruna- ja lanttulaatikkoa.
Juomiksi punaviiniä ja olutta, sekä lapsille maitoa. Jonkinmoista joululimppua on yleensä myös pöydässä ollut.
Näiden lisäksi joskus voi olla jotain erikoisherkkuja, jos sattuu vaikka joku sopiva resepti vastaan, mutta nuo edellämainitut on ne vakiosafkat.
Lisäksi kynttilänvaloa ja rauhallista mieltä ja kiireetöntä nautiskelua.
- mies, 43 v -
-aamulla riisipuuro ja sekametelisoppa
Juhlapöydässä
-kinkku
-hirvipaisti
-graavia lohta/siikaa
-mätiä
-rosollia
-sienisalaattia
-silliä
-laatikoita
-hillaparfait
-savuporoa
juomaksi maitoa, punaviiniä, kivennäisvettä
jälkkäriksi
-kakku
-pipareita/torttuja
-pipari-aurajuustorullia
myöhemmin illalla juustolautanen ja uudelleen kierros juhlapöydästä jossain vaiheessa :)
-aamulla riisipuuro ja sekametelisoppa
Juhlapöydässä
-kinkku
-hirvipaisti
-graavia lohta/siikaa
-mätiä
-rosollia
-sienisalaattia
-silliä
-laatikoita
-hillaparfait
-savuporoajuomaksi maitoa, punaviiniä, kivennäisvettä
jälkkäriksi
-kakku
-pipareita/torttuja
-pipari-aurajuustorulliamyöhemmin illalla juustolautanen ja uudelleen kierros juhlapöydästä jossain vaiheessa :)
Kinkkua ja kalkkunaa (juu, meillä todellakin paistetaan sekä kinkku että kalkkuna kun kaikki ei pidä kinkusta..)
savulohta
graavilohta
lohen mätiä
valkosipulisilakat
lanttu- ja porkkanalaatikkoa
rosollia
sienisalaattia
fetasalaattia
karjalanpiirakoita
plus tietty perunat ja ihanat kastikkeet.
Ja jouluna on ihanaa saada äidin tekemää huippuhyvää kotikaljaa.
Sit on makeat syömiset erikseen tietty..
Aamupalaksi riisipuuro sokerilla ja kanelilla.
Iltapäivällä/alkuillasta:
-hirvipaisti tai muu riista (isä metsästää)
-kalkkuna (kukaan ei ole kinkun perään)
-lanttu-, porkkana- ja maksalaatikko (perinne)
-valkosipulikermaperunat (äitini bravuuri)
-graavi lohi
-tuoresalaatti (kukaan ei tykkää rosollista)
-erilaisia salaattijuustoja
-erilaisia leikkeleitä ja pateita, esim. kauppahallista
-sienisalaattia
Juomana vissy, punaviini, lapsille mehu (eivät tykkää limpparista)
Makeat:
-äiti leipoo aina pullan, piparit ja pikkuleivät, mutta usein jää aattoiltana syöminen vähiin
-irtokarkit, lakritsit, konvehdit (ollut perinne lapsesta asti, emmekä osaa luopua, ja nyt jo perinne omille lapsillemme)
Toiseen mummolaan mennään tapaninpäivänä (asuvat lähellä meitä ja toiset kaukana, siksi aina näin; jos meillä on töitä välipäivinä, voimme käydä heiltä käsin töissä ja lapset siellä)ja siellä on perinteenä syödä päivällä heidän jouluruokansa tähteitä (perinteinen kinkkuineen rosolleineen) ja illalla juusto-hedelmätarjotin, nam.
Ajattelin itse jo viime vuonna, että ensi vuodesta lähtien voisin joka vuosi tehdä jonkun raikkaan makean jälkiruuan, katsonpa täältä vinkkejä.
Rosollia kastikkeineen
uusia perunoita
mätiä
graavattua lohta
lohimousse
kylmäsavulohta
kalaterriiniä
kinkkua
kalkkunaa
herneitä
paistikastike
bataatti, lanttu, peruna ja porkkanalaatikot
Juomina viinejä, maitoa, mehua, limua, olutta ja kotikaljaa.
Jälkkärinä taatelikakkua, pipareita, juustoja, joku hyydyke.
Välillä ollaan matkoilla joulu. Kotona ei ole mitään vakkarikaavaa, joskus tehdään ihan kinkkua ja laatikoita, useimmiten kokeillaan jotain uusia ruokia tai tehdään hyväksi todettuja vanhoja reseptejä. Kalaa on aina parissa eri muodossa.