Syökö teidän yli 1-vee todellakin samaa ruokaa kuin muut?
Meidän esikoinen on yksivuotias (1v2kk) taapero ja aika usein joudumme muokkaamaan lapsen ruoka-annosta tai tekemään jopa ihan eri ruoan (tai ottamaan pakastimesta jonkun vanha jämän, esim. makaronilaatikkoa).
Esimerkiksi nyt tänä viikonloppuna syömme kananuudelikeittoa (ihan liian tulista) ja halloumsalaattia (lapsi ei juurikaan syö salaattia + halloum mielestäni yltiösuolaista).
Oletteko muuttaneet omia vanhoja kokkailutottumuksianne, jotta kaikki ruoat sopii taaperollekin vai kokkailleet lapselle edelleen eri ruokia? Purkkiruokia meillä ei ole syöty missään vaiheessa, joten niistäkään emme saa helpotusta asiaan.
Kommentit (31)
pienetkin lapset voi syödä mausteisia ruokia. Niin meilläkin on syöty chiliruokia pienestä pitäen ei tietenkään liian tulista..mutta kyllähän ne muutkin lapset vaikka esim.Intiassa syö tosi mausteisia ruokia ihan pienestä asti.
Ja niin lapsi tottuu eri makuihin eikä kasva niin nirsoksi.
Kiinalaisen pähkinä-kanaa syö tai kanaa-ananasta.
Pizzaa nakertaa, pastoja, hampparia (juu, kamalaa).
Jos tehdään tulisempaa niin lapselle miedompaa tai suolattomampaa, kenties eri ruokaa mutta meillä lapset katsoo että muut syö tollasta ja minä haluan myös ja puree nilkkaan jos jotain makaroonilaatikkoa yrittää tarjota jos muilla on tortillaa.
Yökylät yms vierailut onkin oivaa aikaa myös ruualle! ;)
Mutta syödään vaihtelevasti kaikkea. Tänään syötiin kaikki vauvaa myöten Karjalanpaistia.
meilläkin arkiruokaa tuliset wokit, halloumi, aasialainen jne. Lapsen täyttäessä 1 v olin epätoivoinen - joudunko syömään "perinteistä suomalaista kotiruokaa" seuraavat vuodet. Vastaus on kyllä ja ei. Olemme nyt (n. 1,5 v ->) tarjonneet lapselle myös näitä aiemmin suosimiamme ruokia. Lapsi on lähes aina ekalla kerralla syönyt mielellään (tod näk uutuudenviehätystä). Myöhemmin kieltäytynyt raivoisasti, joskus menee. Olen nyt kotona lapsen kanssa, ja alistunut siihen, että teen meille lounaaksi 3-4 pv viikossa jotain mietoa kompromissiruokaa (joka on minulle ok, muttei mitään herkkua). 1-2 pv viikossa joko yritän jotain omaa herkkuruokaani yhteisruokana tai annan lapselle erikseen ruoan (teemme isoja eriä pakkaseen) ja syön itse muuta. Viikonloppuna vaihdellen. Lapsen "omiin" ruokiin lisäämme vähitellen enemmän mausteita ja suosimiamme makuja.
tässä muutaman päivän sisään lasagnea, jauhelihakastiketta ja perunamuusia, porkkanaraastetta, tuoresalaattia, kesäkeittoa..
Joskus ruoasta otetaan pienimmälle (13kk) pari annosta sivuun ennen kuin maustetaan kovasti.
mutta jos just jotain tulista tehdään, niin sitten on pakkasessa häntä varten aina jotain muuta.
josksu joutuu pilkkomaan erityisen hyvin ja joskus (harvoin) on niin maustettua, ettei voi antaa....Yleensä suolankäyttö on vähäistä ja aikuiset lisäävät omalle lautaselleen. Samoin muut mausteet.
Kyllä, koska meillä syödään normaalia kotiruokaa
mikä on normaalia kotiruokaa? Mikä ei?
Otamme vain lapselle ruokaa sivuun ennen kuin lisäämme suolaa tai mausteita.
Kyllä, koska meillä syödään normaalia kotiruokaa
Toki meillä syödään sitä makaronilaatikkoakin joskus, mutta tosi paljon myös mausteista aasialaista yms.
Kyllä, koska meillä syödään normaalia kotiruokaa
Toki meillä syödään sitä makaronilaatikkoakin joskus, mutta tosi paljon myös mausteista aasialaista yms.
mutta jos ollaan tehty vaikka kanasalaattia niin keitän lapselle erikseen vielä vaikka perunaa ja kasviksia. Yleensä kun teen ruokaa otan ensin lapselle annoksen ja sitten vasta maustan kunnolla, varsinkin jos jotain tulisempaa ruokaa tehdään. Enkä ole mitenkään hysteerinen jos nyt joskus vähän suolaa olisikin ruuassa tai jos käytetään marinoitua lihaa. Mutta siis useimmiten joudun keittää lapselle erikseen pienen määrän perunaa, pastaa tai riisiä kun me ei niitä itse syödä ollenkaan. Lounaalla lapsi syö edelleen purkkiruokaa koska teen vaan yhden lämpimän ruuan päivässä.
normaaleita makuja, niin kyllähän lapsi niihin tottuukin sitten aikanaan. Mutta voisiko ajatella, että jättäisi suuren osan mausteista pois ja alottaisi vähemmällä...? Justiin aikuinen laittaisi omalle lautaselleen lisää makua, jos tarves? Kannattaa kuitenkin varmaan totuttaa lapsi siihen "yleisemmin normaaliin kotiruokaan", sillä sitähän hän "joutuu" sitten päikkärissä, koulussa jne. syömään. Tottuu monenlaiseen pöperöön....
Lisäksi maito- ja kananmuna-allergia estää välillä saman ruoan antamisen. Tleensä pidän muksulle pakastimessa omaa kasvissosetta, jota sitten annan ja jos olen laittanut jotain ruokaa mitä voin hänelle antaa, annan sitä lisäksi. Muuten kaivan taas pakkasesta hänelle tekemääni liharuokaa...
Ja purkkiruokaa on kaverina... Pelkkää perunamusia ei syö, eikä perunaa sellaisenaan. Eikä salaatteja.
koska meillä ei kukaan syö mitään kovinkaan suolaista. Maustamisessa emme harrasta mitään intialaista mätänevän lihan maun peittävää tulisuutta, joten kaikki voivat syödä kaikkea. Jos joku ehdottomasti haluaa chiliä tripla-annoksen niin hän lisää sen ihan itse omaansa.
Normaalia kotiruokaa ovat esim. lihakääryleet, erilaiset pastat kastikkeineen, vihannes- ja lihakeitto, padat tms. Ja miksipä ei joskus makaronilaatikko tai lasagnekin.
Maustamisessa emme harrasta mitään intialaista mätänevän lihan maun peittävää tulisuutta
miksi sitten Intiassa kasvisruuatkin ovat voimakkaasti maustettuja?
Esim. jos meinaa tehdä tulista ruokaa, ottaa lapselle pieneen kattilaan oman annoksen ennen tulisten mausteiden lisäämistä. Useimmiten lapselle menee sama mitä mekin syödään, aika harvoin tulee syötyä mitään niin yltiösuolaista tai tulista, ettei voisi tarjota. Jos aina syö hirmu suolaista ruokaa, saattaisi olla fiksua muuttaa aikuistenkin ruokavaliota. :)
Maustamisessa emme harrasta mitään intialaista mätänevän lihan maun peittävää tulisuutta
miksi sitten Intiassa kasvisruuatkin ovat voimakkaasti maustettuja?
Ehkä sinun kannattaisi hieman perehtyä ko. maan ruokakulttuuriin.
normaaleita makuja, niin kyllähän lapsi niihin tottuukin sitten aikanaan. Mutta voisiko ajatella, että jättäisi suuren osan mausteista pois ja alottaisi vähemmällä...? Justiin aikuinen laittaisi omalle lautaselleen lisää makua, jos tarves? Kannattaa kuitenkin varmaan totuttaa lapsi siihen "yleisemmin normaaliin kotiruokaan", sillä sitähän hän "joutuu" sitten päikkärissä, koulussa jne. syömään. Tottuu monenlaiseen pöperöön....
mutta noi mausteet on sellaisia, että niitä on mielestäni aika hankala aikuisten lautaselle lisätä, niiden pitää antaa "muhia". Ja suola meillä ei yleensä olekaan ongelma, tosi vähän käytetään ruoan laitossa (tuo halloumi vaan on jo valmiiksi suolainen).
Arkiruoat on helpompia, mutta usein juuri viikonloppuisin, kun ollaan totuttu tekemään jotain hienompaa/parempaa, niin lapsi ei pääse osallikseksi samasta ruoasta. Mutta kai sitä pikkuhiljaa totuttelemalla päästään hyvään lopputulokseen :)
Maustamisessa emme harrasta mitään intialaista mätänevän lihan maun peittävää tulisuutta
miksi sitten Intiassa kasvisruuatkin ovat voimakkaasti maustettuja?
Ehkä sinun kannattaisi hieman perehtyä ko. maan ruokakulttuuriin.
Tuo viestisi jotenkin vain vaikutti aika... halveksuvalta.
pienellekin lapselle antaa tulista ruokaa. Kannattaa ensin antaa vain vähän maustettua ja lisätä mausteiden määrää vähitellen. Nykyään meillä (lapsi 1,5 v) voi jos laittaa oikeastikin tulista ruokaa, tosin ei vielä ihan niin tulista kuin ilman lasta. Lapsi tykkää tulisesta ruoasta.