Rypsiöljy vs oliiviöljy, margariini vs voi, rasvaton maito vs punainen maito
Olinpas koulutuksessa, jonka oli ravitsemusterapeutit järjestäneet. Täälläkin joskus lukee näitä oliiviöljyä mainostavia ja punaista maitoa käyttäviä. No ainakin meille kyllä viimeistään selvisi nyt, että niin lapsille kuin aikuisillekin on paljon terveellisempi vaihtoehto käyttää rypsiöljyä kuin oliiviöljyä (parempi rasvahappojen koostumus). Ihminen ei tarvitse kehittyäkseen mitään eläinkunnan rasvoja tai kovia rasvoja. Täten ravitsemusterapeuttien mukaan 60-70 prosenttiset margariinit ovat kaikista terveellisimpiä kaikille. Myös se, että esim. Australiassa ja Isossa-Britanniassa annetaan pienille lapsille täysrasvaista maitoa on erittäin tarpeetonta. Siinä ei todellakaan ole mitään sellaista mitä lapsi tarvitsisi kehittyäkseen.
Kommentit (13)
rypsiöljyä
margariinia
kevytmaitoa
suositellaan vieläkin jopa sen 2 per viikko. Eli kyllä kalanrasvoja tarvitaan. Se vain, että esim. naudanlihassa, maidossa ja voissa on niitä pahoja eli kovia rasvoja. Voissa jopa Trans-rasvoja!
t.ap
Parempaa kuin oliiviöljy ehdottomasti.
kylläkin nimenomaan margariineista.
Miten kovat rasvat ovat muuten vaaraksi ihmiselle?
tuota meille käytiin läpi ja mistään margariineistä joihin ei ole voita lisätty ei ole transrasvoja. Kaikki merkit käytiin läpi ja täysin kasvisrasvapohjaiset margariinit tai levitteet ovat ilman transrasvoja.
t.ap
kylläkin nimenomaan margariineista.
Miten kovat rasvat ovat muuten vaaraksi ihmiselle?
tässäkin asiassa vastaus riippuu varmaan siitä, mitä tautia haluaa välttää. Lainaus Terveyskirjaston sivuilta:
Margariinia käyttävillä lapsilla on todettu enemmän allergioita ja astmaa kuin voin käyttäjillä. Joissakin tutkimuksissa eron on katsottu johtuvan rasvojen koostumuksesta, mutta toisissa ero on selitetty johtuvan pikemminkin siitä, että voin käyttäjien elinympäristö poikkeaa oleellisesti margariinin käyttäjien elinpiiristä.
Yli 2300 lasta käsittävässä saksalaisaineistossa margariinin käyttäjillä oli useammin astmaa, allergista nuhaa ja allergioita kuin voin käyttäjillä. Ero oli selvä pojilla, mutta tytöillä eroa ei todettu (Bolte ym. 2001). Tuoreemmassakin tutkimuksessa astmaatikkolapset käyttivät enemmän monityydyttymättömiä kasvirasvoja kuin verrokkilapset, mutta ryhmien ruoan omega-3- ja omega-6-rasvahappomäärissä välillä ei ollut eroa (Murray ym. 2006).
Muistatteko tutkimuksen, jossa toiset rotat söi erilaisia margariineja (myös terveysvaikutteisia, esim. Bene...-tyyppisiä) ja toiset silkkaa voita? Voita syöneet olivat läskejä ja onnellisia, eikä pitkän iän jäkeen ruumiinavauksessa löytynyt voista muuta merkkiä kuin läskiä.
"Bene...-rotat" taas olivat kerryttäneet paksusuoleensa satsin jotain epämääräistä moskaa, joka ei ollut poistunut (näiden rottien onnellisuudesta tai iästä en nyt muista).
-Nella, joka syö otsikossa mainittuja lähinnä maun takia)
tutkimuksiahan kyseenalaistetaan aika rankalla kädellä tällä hetkellä.
<a href="http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/" alt="http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/">http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/</a>
tutkimuksiahan kyseenalaistetaan aika rankalla kädellä tällä hetkellä.
http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2010/02/04/kova-rasva-ei-ole-y…
Kun margariinien transrasvapitoisuutta tutkittiin, lähes kaikissa merkeissä transrasvaa on 0%, muutamassa merkissä noin 0.5%. Sen sijaan voissa transrasvaa havaittiin olevan 2-4%.
Meillä syödään voita, rypsiöljyä ja oliiviöljyä ja luomukevytmaitoa. Jugurtit syödään kreikkalaisina (maustamaton, rasvaa 10%) marjojen tms. kanssa.
Maku ratkaisee. :)
sekä rypsi- että oliiviöljyä, voita ja täysmaitoa. Kalan rasva on kylläkin ihmisen kehitykselle hyväksi, vai onko tähän tullut muutoksia?