Oliiviöljyä vai rypsiöljyä?
Kommentit (13)
neutraalia makua, oliiviöljy on kylmäpuristettuna neitsytöljynä makuöljy, jota voi käyttää sellaisenaankin esim. salaattikastikkeena, mutta se kestää huonommin kuumennusta.
Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä sitten taas on ihan oma pähkinäinen makunsa
paistetaan kasvikset, lorautetaan pastakastikkeeseen jne. Rypsiöljy sitten esim. lettuja paistaessa tai jos ei halua, että oliiviöljy maistuu paistetussa ruuassa (kananmunat tms.).
Noin periaatteessa pitäisi suosia rypsiöljyä, koska se on terveellisempää kuin oliiviöljy, mutta käytännössä oliiviöljyä kuluu enemmän.
Terveellisyyden lisäksi on myös kotimaista - siis jos valitsee kotimaista kaupasta. Rypsiä kasvatetaan täällä, oliiveja ei.
Lisäksi aina löytyy vähintään jotain pähkinäöljyä - tällä hetkellä saksanpähkinää.
ihan tavallista, kylmäpuristettu maistuu ihan viljapellolle ja oliviöljy vielä pahemmalle eli navetalle.
paistetaan kasvikset, lorautetaan pastakastikkeeseen jne. Rypsiöljy sitten esim. lettuja paistaessa tai jos ei halua, että oliiviöljy maistuu paistetussa ruuassa (kananmunat tms.).
Noin periaatteessa pitäisi suosia rypsiöljyä, koska se on terveellisempää kuin oliiviöljy, mutta käytännössä oliiviöljyä kuluu enemmän.
Päinvastoin, oliiviöljy on sitä terveellisempää. Rypsiöljy on kova sana, koska maa tuottaa sitä. Mutta tosiasia on, että esim. rypsiöljyn omegarasvat ovat lyhyempiketjuisia kuin mitä elimistömme voi käyttää hyväksi, toisin kuin oliiviöljyssä.
Näin Ruotsissa Englannin kielisen ruokaohjelman telkkarista, jossa kehuttiin oliiviöljyä. Ruotsinkielinen käännös oliiviöljylle oli rypsiöljy:)
mielessä hedelmällistä, että edes tiedemiespiireissä ei olla kovinkaan yksimielisiä asiasta vaan mielipiteet menevät lahjakkaasti ristiin :)
Yleisesti ottaen voidaan varmaan täälläkin myöntää, että rypsiöljy ja oliiviöljy ovat molemmat rasvahappokoostumuksensa puolesta hyviä ;)
Koska on tuttu ja kotimainen ja kylmäpuristettua siis vain käytetään. Lisäksi kuitenkin myös hampunsiemen ja camelinaöljyä.
Koska on tuttu ja kotimainen ja kylmäpuristettua siis vain käytetään. Lisäksi kuitenkin myös hampunsiemen ja camelinaöljyä.
Muistelen lukeneeni jostakin, että oliivi- tai rypsiöljy muuttuu transrasvoiksi kuumennettaessa.
Päinvastoin, oliiviöljy on sitä terveellisempää. Rypsiöljy on kova sana, koska maa tuottaa sitä. Mutta tosiasia on, että esim. rypsiöljyn omegarasvat ovat lyhyempiketjuisia kuin mitä elimistömme voi käyttää hyväksi, toisin kuin oliiviöljyssä.
Voisitko kertoa, millä tavalla rypsiöljyn omegarasvat ovat rypsiöljyssä lyhyempiä kuin oliiviöljyssä? Ja miten on mahdollista, ettei elimistö voi niitä hyödyntää?
Finelin tietokannan mukaan sekä oliivi- että rypsiöljyssä olevat omega-3-rasvahapot ovat vain alfalinoleenihappoa C18:3. Kummassakaan ei siis ole pidempiä omega-3-rasvahappoja eli EPAa tai DHA:ta. EPA ja DHA ovat rasvahappoja, joita elimistö välttämättä tarvitsee, mutta onneksi elimistömme valmistaa niitä itse noista lyhyemmistä omega-3-hapoista.
Fakta on se, että rypsiöljyn rasvahappokoostumus on parempi! Rypsiöljyssä on enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja, sen omega-3/omega-6 -suhde on parempi, se ei sisällä lainkaan tyydyttyneitä rasvahappoja, se sisältää oliiviöljyä enemmän E-vitamiinia, joka on antioksidantti jne.
Ainoastaan steroleja on oliiviöljyssä hieman enemmän kuin rypsiöljyssä. Tämä ei kuitenkaan riitä tekemään sitä rypsiöljyä paremmaksi!
Käytän päivittäin rypsiöljyä, sillä se on kotimaista, terveellistä ja miedon makuista. Oliiviöljyä käytän vain harvoin tietyissä ruuissa, jotka vaativat sen maun.
mutta vain kylmäpuristettuna.