perintö, testamentti ja lakiosa

Vierailija

Äitini kuli joku aika sitten ja hänellä oli isäni kanssa keskinäinen tetamentti eli toisen kuoltua toinen saa kaiken. Ja sitten toisenkin kuoltua minä ainoana lapsena kaiken.

Perunkirjoitusta tekevä lakimies ehdotti, että osa perinnöstä jaettaisiin jo nyt, ettei sitten tulevaisuudessa tulisi niin paljon veroja. Isäni miettii asiaa, mutta ei luultavasti suostu. Voinko vaatia lakiosaa perinnöstä nyt?

Kommentit (4)

Vierailija

mutta kysy nyt tarkempia neuvoja vaikka siltä perunkirjoitusta tekevältä lakimieheltä (tai joltain toiselta). Mutta ilman muuta tässä vaiheessa kannattaa jakaa osa jo sinulle. Ihan jo senkin takia, että jos isäsi tempaiseekin ja saa lisää jälkikasvua niin nämä ovat sitten jakamassa myös äitisi perintöä (kun se kerran on mennyt isälle).

Vierailija

Keskinäisen testamentin tekeminenKäytännössä yksi yleisimpiä testamenttityyppejä on aviopuolisoiden välinen keskinäinen testamentti. Keskinäinen testamentti voi olla joko omistusoikeustestamentti tai hallintaoikeustestamentti. Omistusoikeustestamentilla siirtyy omistusoikeus, hallintaoikeustestamentilla ainoastaan hallintaoikeus vainajan omaisuuteen leskelle. Tässä käsitellään vain keskinäisen hallintaoikeustestamentin tekemistä mm. siitä koituvien veroetujen vuoksi. Leski ei maksa lainkaan perintöveroa ja lapsetkin maksavat yleensä huomattavasti vähemmän kuin jos testamenttia ei olisi, sillä perintöverotusarvosta vähennetään lesken hallintaoikeuden pääomitettu arvo. Hallintaoikeustestamentin toteuttamiseen löytyvät oikeusohjeet perintökaaren 12 luvusta, joten niitä ei tarvitse yksityiskohtaisesti testamenttiin kirjoittaa.Rintaperillisellä on oikeus testamentista huolimatta aina saada lakiosansa, joka on puolet normaalista perintöosasta. Lesken oikeus olla maksamatta osituksessa tasinkoa voi kuitenkin tosiasiassa estää lakiosan saamisen tai vähentää sitä silloin, kun leski omistaa yli puolet puolisoiden yhteenlasketusta varallisuudesta. Joka tapauksessa testamentissa kannattaa mainita, että leski voi suorittaa lakiosan rahassa eikä perillinen voi vaatia sitä esim. osuutena vainajalle kuuluneesta kiinteistöstä.Vierailija

Niin kyllä sinun nyt kannattaisi päästä neuvottelutulokseen isäsi kanssa, että edes se 20 000 mikä olisi veroton perintö tulisi tässä vaiheessa sinulle. Vuoden alusta alkaen perintöverotus tulee kiristymään, kun kiinteä omaisuus tullaan jatkossa arvotamaan verotuksessa käypään arvoon, eli esim. asunnon arvo määritellään toteutuneiden kauppahintojen mukaan. Nykyään ne on olleet aina aliarvostettuja ja siten myös verotus ollut kevyempi.Riippuu tietenkin siitä millaisesta omaisuudesta on kyse, mutta jos vanhempasi on rikkaita, paljon käteistä, ja sinä köyhä, niin koittaisin neuvotella hieman järkevämpää perinnönjakoa. Isäsi maksaa nyt kaikesta perintöveron, ja sitten sinä aikanaan taas uudelleen. Jos saisit nyt ekan osan, niin saisit yhteensä 40 000 verottomana. Jos isäsi perii esim. 40 000 euron arvosta nyt niin hän maksaa siitäkin jo aika paljon veroa. Jos jaatte sen niin kumpikaan ei maksa mitään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat