Kasvissyöjät!Kerätäänpä mekin ruokalista-ketju!
Jos vaikka saisi itsekukin uusia ideoita menun suunnitteluun..
Eli miltä näyttää teidän menneen/ensi viikon ruokalista?
Meillä syötiin mm.
soijarouhe-juureskastiketta perunoiden kera
canneloneja jotka täytin kastikkeen jämillä
munakasta
nuudeleita kasvis-kookoskastikkeella
linssikeittoa
Laittakaahan omat listanne jatkoksi!?
Kommentit (20)
Olisi kiva nähdä miten ilman lihaa pärjäävät syövät. Ei siis linssimuhennosta joka päivä?
Itsekin haluaisin vähentää lihan syöntiä (terveydellisistä, ekologisista ja eettisistä syistä), mutta kasvisruokavalikoima tuntuu niin pieneltä. Hyvät reseptiti olisi tervetulleita!
http://kasvis.fi/2008/
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/kasvisruoka.htm
Valion sivuilla voi valita mitä aineksia ruoka saa sisältää ja erityisruokavaliot on erikseen
http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Keittokirja?ad=adwords&gcl…
http://www.luontolinkit.fi/Kasvisruokaohjeita.html
ELLAN TOMAATTI-KESÄKURPITSAPASTA
(3 annosta)
Ainekset:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
1-2 (n.400 g) kesäkurpitsaa
1 rs (250 g) Pirkka-kirsikkatomaatteja
1 ruukku basilikaa
1/2 tl suolaa
mustapippurirouhetta
parmesaanijuustoraastetta
5-6 dl Pirkka-pennepastaa
Pane pastavesi kuumenemaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi. Halkaise ja viipaloi kesäkurpitsa. Halkaise kirsikkatomaatit. Silppua basilikan lehdet. Kuullotta sipulit öljyssä paistokasarissa. Lisää kesäkurpitsaviipaleet. Sekoittele n.5 minuuttia. Lisää basilika ja kirsikkatomaatit. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna.Sekoita kastike pastan joukkoon. Kuumenna. Ripottele pinnalle parmesaanijuustoa.
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=3036&rname=ellan_tom…Äkurpitsapasta
Intialainen perunapata
1 sipuli
1 paprika
2 rkl ruokaöljyä
1 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl currya
0,5 tl kurkumaa
0,5 tl chiliä
2 dl vettä
1 rkl tomaattipyreetä
8 perunaa
2 dl ituja tai papupaloja
100 g minimaisseja
1 ps (200 g) pakasteherneitä
Kuori sipuli, halkaise paprika ja poista siemenet. Leikkaa sipuli ja paprika kuutioiksi.
Kuumenna öljy paistokasarissa ja pehmitä sipuli- ja paprikakuutiot siinä. Lisää inkivääriraaste, murskatut valkosipulin kynnet, mausteet, vesi, tomaattipyree ja pilkotut perunat. Peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Lisää huuhdotut idut tai papupalat ja minimaissit. Kypsennä 5 minuuttia. Lisää herneet ja kypsennä vielä pari minuuttia.Tarjoa jasminriisin ja leivän kanssa.
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1…
te voitte mennä omille alueillenne keskustelemaan miten hyvät ripulit irtoo paprikasta ja miten arabia resonoi retiisin voimalla..
jos ei toimi niin Googleen hakusanaksi kasvisruokaohjeita niin löytyy linkkejä pilvin pimein
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/kasvisruoka.html
Tässä muutamia helppoja suosikkejani, jotka maistuvat myös lapsilleni
Herkkusienellä ja riisillä täytetyt paprikat
- paista herkkusienet ja keitä riisit, lisää hieman ruokakermaa kostukkeeksi. Täytä puolikas paprika täytteellä ja laita pinnalle hieman juustoraastetta. Uuniin n 200 astetta 30 min.
Kasvissosekeitto
- perunaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia ja tomaattia. Keitä ja soseuta. Halutessasi pehmeämmän maun lisää hieman ruokakermaa
Kasvisjuustokeitto
- perunaa, porkkanaa ja lanttua. Savujuustoa ja ruokakermaa. Soseuta
Raejuusto-kasviskiusaus
- perunasuikaleita, porkkanasuikaleita, raejuustoa ja ruokakermaa. Uuniin 200 asteeseen n 1,5 tuntia
Ma: soijarouhekeitto
Ti: kasvissosekeitto
Ke: kookosmaito-kasviskeitto
To: linssikeitto
Pe: täytetyt sienet
La: pitaleivät, falafelpyörykät, couscous
Su: meksikonpata tms. pataruoka
Lisukkeeksi salaatteja :)
Huom. Kasvisohjeita ja vegaanisia ohjeita löytyy aivan mielettömästi netistä! Ihania maidottomia ja munattomia leivonnaisia ym.:)
-kasvis-curryt on meillä usein listalla, mm. kidney-papu, kikherne, linssicurry.
-keittoja esim. perunaparsakaalikeitto, linssi/papukeitto, bataattiporkkana-sosekeitto, sipulikeitto, valkosipulikeitto, borssikeitto, erilaiset sosekeitot ja sienikeitot
-patoja/laatikoita/paistoksia. Juuri viikonloppuna söimme aivan ihanaa mustatorvisieni-riisi paistosta.
-sitten nämä soijarouhepohjaiset, bolognese, chili sin carne, makaronilaatikko/perunasoselaatikko
-munakkaat
Ylipäätään syömme paljon intialaisia, thaimaalaisia, afrikkalaisia ja lähi-idän mausteisia ruokia. Googlettakaa niin löytyy ihania ohjeita.
-kasvis-curryt on meillä usein listalla, mm. kidney-papu, kikherne, linssicurry.
-keittoja esim. perunaparsakaalikeitto, linssi/papukeitto, bataattiporkkana-sosekeitto, sipulikeitto, valkosipulikeitto, borssikeitto, erilaiset sosekeitot ja sienikeitot
-patoja/laatikoita/paistoksia. Juuri viikonloppuna söimme aivan ihanaa mustatorvisieni-riisi paistosta.
-sitten nämä soijarouhepohjaiset, bolognese, chili sin carne, makaronilaatikko/perunasoselaatikko
-munakkaatlapset 4, 5 ja 7-vuotiaat sekä mies joka tekee metsurin töitä. Syömme joskus myös hirven- tai poron lihaa sekä riistalintuja. Sekä kalastamme myös kalaa mitä lapset ja mies syö.
Ylipäätään syömme paljon intialaisia, thaimaalaisia, afrikkalaisia ja lähi-idän mausteisia ruokia. Googlettakaa niin löytyy ihania ohjeita.
mutta vastaan silti mitä muistan viime aikoina syöneeni
Kasviskeitto (ei sosetta, vaan pilkottuna perunaa, porkkanaa, sipulia, parsakaalia, kukkakaalia, maissia) ja ciabatta-leipää
Tortilloja (väliin soijarouhetta, sipulia, herne-maissi-paprikaa, salaattia, tomaattia, ranskankermaa, juustoraastetta, salsaa)
Perunoita ja kasvispihvejä, ruskeaa kastiketta
Pizzaa, kaupan pakasteesta =)
Tonnikalapastaa
Fetasalaattia
Pinaattikeittoa ja kananmunaa
Lohiperunalaatikkoa
Kasvissosekeittoa
Risottoa
Perunoita ja sienikastiketta
lapset 4, 5 ja 7-vuotiaat sekä mies joka tekee metsurin töitä. Syömme joskus myös hirven- tai poron lihaa sekä riistalintuja. Sekä kalastamme myös kalaa mitä lapset ja mies syö.
terkuin 12/11
Paljon hyviä perusruokaohjeita ja eksoottisiakin. Vaikkka tykkään paljon "etnisistä" ruoista, mitä kasviskeittokirjat yleensä ovat pullollaan, niin silti usein kaipaan ihan perus suomalaiseen makuun tehtyjä reseptejä.
Ruutukokissa paljon myös oheistietoa kasvissyonnistä, ruoka-aineista ym.
mutta tonnikala- ja lohipastat menevät aika ohi aiheen jo ;D
Tässä muutama suosikki resepti:
Palak Paneer (kotijuustoa pinaattikastikkeessa)
-Neljälle
Ainekset:
-öljyä
-2 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna.
-1 rkl tuoretta inkiväärinjuurta pieneksi pilkottuna.
-1-2 kuivattua punaista chiliä maun mukaan, (mieto-keskivahva-vahva)
-1 pilkottu sipuli.
-1 tl jeeraa
-1 tl kurkumaa
-2 dl ruokakermaa
-350-700g tuoretta pinaattia (pakasteista ei tule niin hyvää)
-1 lohkottu iso tomaatti
-(tuoretta koranteria)
-kotijuustoa (kutsutaan myös tuorejuustoksi, vaikka onkin sitä könttistä eikä levitettävää)
-suolaa
Valmistus:
1.Kuullota isossa pannussa valkosipuli, puolet inkivääristä, sipuli ja chili.
2. Lisää jeera, kurkuma ja kerma. Sekoita.
3. Lisää pilkottu pinaatti erissä aina sitä mukaa kun pannulle mahtuu pinaatin pienetessä. Anna olla liedellä n. 15 minuuttia kaikkinensa.
4. Anna kastikkeen jäähtyä hetken ja sitten soseuta soseuttajalla lisäten mukaan tomaatin, toisen puolen inkiväärimäärästä (ja muutaman nipun korianteria).
5. Kaada takaisin pannulle ja pidä alhaisella lämpötilalla lämpimänä.
6. Pilko juusto paloiksi ja joko lisää suoraan pannuun soossin sekaan tai paista ensin toisella pannulla ruskeaksi sitten lisäten pannulle.
7. Lisää suolaa maun mukaan tarpeeksi.
8. Tarjoa jasmiini-riisin kera.
Aloo gobi (perunaa ja kukkakaalia)
-neljälle
Ainekset:
-250g kukkakaalia
-500g perunaa
-2dl luonnonjugurttia
-1 iso sipuli
-4rkl ruokaöljyä
-2dl kasvislientä
-2tl suolaa
MASALA
-3 valkosipulinkynttä
-2tl inkivääriä
-2 kuivattua chiliä
-1dl tuoretta korianteria
-2tl jeeraa
-2tl sinapinsiemeniä
-1tl kurkumaa
Valmistus:
1. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli kullankeltaiseksi. Lisää masala ja pyörittele tasaiseksi. Lisää öljyä jos tarpeen.
2. Kuori ja kuutio perunat 2 cm paloiksi. Heitä pannulle. Kääntele masala ja perunat sekaisin. Katso että pannulla on tarpeeksi öljyä. Jätä keskilämmölle paistumaan n. 5 minuutiksi.
3. Kaada pannulle kasvisliemi ja paloiteltu kukkakaali. Sekoita ja anna hautua kannen alla 10 minuuttia.
4. Kun kasvikset alkaa olemaan "al dente" lisää jogurtti ja kiehauta soosia vielä pari minuuttia.
5. Maista. Pitää olla suolaa tarpeeksi.
6. Lisää lopuksi vielä hienonnettu korianteli ja nosta levyltä. Nauti vaikka riisin kera.
Kasviskorma
Ainekset:
-öljyä
-1 pieni pilkottu sipuli
-1 tl pieneksi pilkottua inkiväärin juurta
-4 pieneksi pilkottua valkosipulinkynttä
-2 perunaa kuutioituna
-4 porkkanaa kuutioituna
-2 kuivattua chiliä
-1 iso tomaatti soseutettuna/ tomaattisosepurkki
-suolaa
-1,5 rkl curryjauhetta
-2 dl herneitä
-1 paprika
-2 dl kermaa
-korianteria
Valmistus:
1. Lisää pannulle öljyyn sipuli ja kuullota.
2. Lisää ensin inkivääri ja valkosipuli ja hetken päästä peruna, porkkana,
chili, tomaattisose ja mausta curryjauheella ja suolalla. Anna hautua kunnes perunat on kypsiä.
3. Lisää herneet, paprika ja kerma seokseen ja pienennä lämpötilaa. Anna hautua kannen alla 10 minuuttia.
4. Lisää muutama nippu korianteria päälle.
5. Tarjoa jasmiiniriisin kera.
*Periaatteessa seoksessa voi käyttää mitä kasviksia tahansa, vaikka kaikki jämät mitä ei muuhun enää voi käyttää.
Kasvis-tofu-curry
Ainekset:
-öljyä
-1 pilkottu sipuli
-2 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna
-1 tl tuoretta inkivääriä pilkottuna
-1 kasviswok-pakastepussi (minimaissia, herneenpalkoja jne.)
-1 prk kookosmaitoa
-1 maustamaton tofu -paketti/kanaa
-2 kuivattua chiliä
- 2 tl garam masala -mausteseosta tai satay-kastike pussi
- suolaa
Valmistus:
1. Kuullota sipuli pannulla öljyssä ja lisää valkosipuli, inkivääri ja chilit.
2. Lisää kasviswokpussi ja kypsyttele vihanneksia.
3. Lisää tofu ja garam masala tai satay-kastikepussi. Sekoita kunnolla, että mausteet levittyvät tasaisesti.
4. Lisää kookosmaito ja anna kiehahtaa.
5. Lisää suolaa maun mukaan ja tarjoa jasmiini-riisin kera.
Channa masala (kik-hernecurry)
Ainekset:
- öljyä
- 1 prk kik-herneitä
- 1 prk tomaattisosetta / 2 isoa tomaattia pilkottuna
- 1 tl chilijauhetta / 1 kuivattu chili
- 2 -3 tl channa masala -mausteseosta
- suolaa
- tuoretta korianteria
Valmistus:
1. keitä kik-herneet kattilassa pehmeiksi ja silppua sipuli (ja tomaatit)
2. Kuullota sipuli pannulla, lisää tomaatit ja anna hautua pannulla kunnes tomaattien kirpeä haju häviää.
3. Lisää mausteet ja herneet ja anna hautua hetken. Lisää mausteita maun mukaan. Ja tuoretta korianteria päälle ennen tarjoilua.
4. Tarjoa jasmiiniriisin kera.
Tänään teen ihan vaan linssikeittoa sämpylöiden kera, huomenna tortilloita kasvistäytteellä ja sen pidemmälle en tiedäkään.
- ihania nuo intialaiset reseptit, kopioitu on, kiitos!
Viime viikola juuri tein pinaatticurryä, syötiin sen kanssa rotia ja mintturaitaa. Nam.
Muita viime aikoina syötyjä:
pinaattiletut
pinaattikeitto
kasvismakaronilaatikko
pitaleipiä, täytteenä vihanneksia ja soijarouhejauhelihaa
itsetehty kasvispizza
kasvislasagne
kasvispihvit
hernekeitto
linssikeitto
kasvispiiras
tortilloja paputäytteellä
Kasvis-moussaka
Feta-pastasalaatti
Falafelpyörykät, tomaattikastikkeella ja riisillä
Kasvis-makaronilaatikko
Soijanakkikeitto
Pinaatti-vuohenjuustolasagne
soijanakeista nakkistroganoffia, oli muuten herkkua.
nakkeja, paseerattua tomaattia, sipulia ja vs, kermaa ja mausteina mp, suola, soijakastike, paprika, herkkukurkkua.
mä teen seuraavasti:
linssit kattilaan porkkanapalasten ja punasipulin kera, vähän vettä. kasvisliemi joukkoon ja chiliä ja valkosipulia sekä korianteria. kiehutetaan, sit kun softia, kookosmaitoa perään...nami nami. helppoo nopeeta ja muksut tykkää
Eli paistoin ensin lättyjä ja täytin ne sitten seuraavanlaisella täytteellä:
- Kikherneitä, papusalsaa (erilaisia papuja salsassa), keitettyä bataattia ja turkkilaista luomujogurttia - nämä soseeksi siloittimella. Sitten sekaan makeaa paprikaa ja rosmariinia.
Tämä levite räiskäleen päälle + mozzarella raastetta + herneenversoja. Nam. Juuri söin iltapalaksi viimeisen :)
Kanoja ei voi kasvattaa eläinystävällisesti. Luomukanojen kuolleisuus on yli 5 prosenttia (häkkikanoillakin jopa vähemmän). Miten ihmeessä voit syödä munia, jos väität olevasi kasvissyöjä? Vai onko itselläsi omia kanoja?