Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

vinkkejä vauvan soseisiin! ja muihin ruokajuttuihin..

Vierailija
13.10.2009 |

eli mitä makuja kasviksista,hedelmistä,marjoista? koska voi aloittaa lihat,mitä lihaa ensin? entäs puurot,millainen puuro on hyvä,käykö joku ihan tavis puuro,siis mitä aikuisetkin syö?

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 |
13.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

banaani persikka mango

lihaa 6 kk eteenpäin, samoin viljatuotteita

puurona kaurapuuroa, neljänviljan puuroa



ei kaikkia jaksa edes luetella mutta kaupan valmispurkeistakin saa vihjeitä mitä vois pistää...

Vierailija
2/8 |
13.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

voi aloittaa ihan omien mieltymystenne mukaan. Neuvot aloitusiästä yms. vaihtelevat ilmeisesti kunnittain, neuvoloittain ja jopa terveydehoitajittain, mutta näin minä olen toiminut:



Lihaa 6 kk iästä, aloitimme broilerilla (joidenkin lähteiden mukaan se on lihoista helpoimmin sulavaa. En ole asiaa itse tutkinut.)



Puuron aloitimme 5 kk iässä. Kokeilimme ihan tavallista aikuisten puuroa, mutta se oli vauvan mielestä niin karkeaa, että häntä yökötti ja joskus puuro tulikin sitten saman tien ylös :(. Pidimme pidemmän tauon ja kokeilimme sitten tehdä puuroa lasten puurojauheista. Niistä vauva tykkäsi kovasti.



Aloitimme Semperin jauheella, sillä siitä saa ihan sosemaista puuroa. Sitten vaihdoimme hivenen karkeampaan Piltti-puurojauheeseen. Se oli täysjyväkauraa, mikä mielestäni on plussaa. Jauheissa on se etu, että niillä pystyy tavallista puuroa helpommin määrittelemään sakeusasteen.



Nuo yökkimiset yms. ovat titenkin vauvakohtaisia. Voihan olla, että joku tykkää heti syödä tavallista puuroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/8 |
13.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

onko siis muuttunut?

Vierailija
4/8 |
13.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

keitin jauheesta puuroa vauvalle. Hyvin maistui. Sitten kun suun motoriikka oli hiukan kehittynyt, niin jätin soseuttamisen pois. Nyt syödään tavallista kaurapuuroa ja neljän viljan puuroa. Lihan kanssa kannattaa olla maltillinen, sitä vauva ei tarvitse yhdellä aterialla kuin n. ruokalusikallisen.

Vierailija
5/8 |
13.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä tein aina kaikenlaisia yhdistelmiä. Keittelin lihat ja kasvikset yhdessä, niin pääsi helpommalla. Sitten vain soseeksi.



Tässä joitain ohjeita, jotka olen löytänyt netistä. Itse en hirmu tarkasti mittaillut määriä, mutta näissä nekin on hyvin. Enemmän hain erilaisia yhdistelmiä ja vaihtelua makuihin.







Spagetti Bolognese



- 400 g paistijauhelihaa

- 1/2 pussia raketti-spagettia

- 4 tomaattia

- 1 pieni kesäkurpitsa

- 2 pientä paprikaa

- 1 pussillinen babyporkkanoita (vaihtoehtoisesti 3 tavallista porkkanaa)

- mausteet: pizzamauste, mustapippuri, basilika, provencen yrtit,

Keitä koko komeus isossa kattilassa, vettä sen verran että ainekset melkein peittyvät. Keittele hiljaisella lämmöllä reilut puoli tuntia, jotta vesi haihtuu lähes kokonaan. Halutessasti spagettia voi hiukan hienontaa sauvasekoittimella.







Kalapata

- 1 paketti pakasteseitä

- 2-3 bataattia

- 1 parsakaali

- mausteet: tilli, mustapippuri, timjami, provencen yrtit



Lisää kattilaan vettä niin että ainekset melkein peittyvät. Keitä kevyellä lämmöllä kunnes vesi on lähes kokonaan haihtunut ja kasvikset pehmeitä.







Kanarisotto



- paketti broilerin paistisuikaleita

- 2 pussia pakastekasviksia (riisi, herne, maissi, paprika, porkkana, kesäkurpitsa)

- riisiä 2 dl (jos pakastepussi ei sitä valmiiksi sisällä)

- mausteet: mustapippuri, paprika, persilja, provencen yrtit, timjami



Keitä aineksia pienessä määrässä vettä, kunnes broileri on kypsää ja vesi haihtunut. Halutessasi voit soseuttaa risottoa hiukan sauvasekoittimella.





POSSUSOSE



30-75g possun paistia tai filettä

100g porkkanoita

2 kivetöntä luumua

100g kesäkurpitsaa tai kukkakaalia

lohko omenaa

(1/4 tl rosmariinia)

3 dl vettä



Poista lihasta mahd. rasva ja kalvot. Kuutio liha ja kiehauta miedolla lämmöllä. Lisää puolikypsien lihojen joukkoon porkkanat ja luumut. Keitä noin 5min. lisää sitten kesäkurpitsa/kukkakaali ja omena. Mausta rosmariinilla. keitä kypsiksi. Soseuta.





JAUHELIHA- KASVISSOSE



100g porkkanoita

100g perunoita

50g parsa- tai kukkakaalia

10g purjoa tai sipulia

30-75g jauhettua naudanpaistia

1 tl persiljaa

3dl vettä



Pese, kuori ja paloittele kasvikset ja perunat. Keitä luettelon mukaisessa järjestyksessä. Jauhelihan lisäämisen jälkeen keitä vielä noin 5 min. Mausta persiljalla. Soseuta.







BROILERISOSE



30-75g broilerin filettä

100g porkkanoita

100g perunaa

75g kukkakaalia

(1/4 tl rosmariinia)

(isommalle lapselle 1/2tl currya)

3dl vettä



Leikkaa broileri pieniksi kuutioiksi. Pese ja kuori kasvikset. Keittele miedolla lämmöllä ensin broilerit puoli kypsiksi ja sitten vihannekset luettelon järjestyksessä kypsiksi. Soseuta.







POSSUPATA



100–150 g possun suikaleita

3-4 perunaa

2-3 porkkanaa

puolikas palsternakka

kaksi laakerinlehteä

muutama kokonainen pippuri



Keitä kaikki vähässä vedessä. Poista pippurit ja laakerinlehdet. Soseuta.







NOPEA BROILERISOSE



2-3 broilerin rintafilettä

1litra vettä

10 keskikokoista perunaa

(tai 5 perunaa ja 300g riisiä)

1 pussi herne-maissi-paprikapakastetta



Siisti ja paloittele broileri. Laita kiehumaan veteen. Pese ja kuori perunat. Laita lohkoina veteen.



Keitä noin 10 min. Lisää pakastevihannekset. Keitä kypsäksi. Soseuta. Ohjeesta tulee noin 2l sosetta.



Makua voi muutella esim. korvaamalla osan tai kokonaan perunan palsternakalla, bataatilla tai riisillä.







ITALIANPASTA



1 kesäkurpitsa

6 tomaattia

4 porkkanaa

2dl jyväpastaa

1 rkl kalaa, broileria tai muuta hyvää



Kesäkurpitsa kuutioidaan pieniksi paloiksi ja haudutetaan pannulla kuorittujen tomaattien kanssa pehmeiksi. Porkkanat keitetään makaronin kanssa ja soseutetaan perunasurvimella. Ainekset yhdistetään ja mausteeksi basilikaa + paprikajauhetta.







SYYSPATA



1 kukkakaali

6 porkkanaa

1 sipuli

1prk maissisose

1 rkl kalaa, broileria tai muuta hyvää



Kukkakaali, porkkana ja sipuli kuutioidaan ja keitetään kypsäksi, jonka jälkeen soseutetaan perunasurvimella. Sekaan lisätään valmis maissisose ja mausteeksi valkopippuria.











VAUVAN KESÄKURPITSANYYTTI



20 g vähärasvaista jauhelihaa

30-50 g kesäkurpitsaa tai kesäkurpitsan sisusta

1 keskikokoinen peruna

n. 2 rkl vettä



Pese, kuori ja raasta peruna. Raasta pesty kesäkurpitsa tai hienonna kesäkurpitsan sisus hienoksi. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja nosta ne foliolle. Tee foliosta nyytti ja lisää vesi. Kypsennä nyyttiä uunissa 180 asteessa noin 25-30 minuuttia uunista riippuen. Tarkista ruuan kypsyys ja soseuta tarvittaessa ruokaa vielä vauvalle sopivaksi.







HEDELMÄINEN KASVISPATA



1 kesäkurpitsa

1 paprika

3 porkkanaa

1 persikka

1 rkl kalaa, broileria tms



Kesäkurpitsa ja paprika kuutioidaan ja keitetään kypsäksi, jonka jälkeen soseutetaan sauvasekoittimella sileäksi. Porkkanat kuutioidaan pieniksi paloiksi ja keitetään kypsäksi, samoin persikka kuoritaan ja kuutioidaan. Sekoitetaan aineet keskenään ja maustetaan currylla ja paprikajauheella.







KALASTAJAN HERKKU



Pakasteseitä tai muuta kalaa

perunaa

porkkanaa

herneitä

hieman kalan keitinlientä

pippuria ja tilliä maun mukaan





Keitä ensin kuutioidut perunat, porkkanat ja herneet + mausteet vähässä vedessä lähes kypsiksi, lisää kala ja anna kiehua 10 minuuttia eli kunnes kala on kypsää.







TILLILIHA



50 g naudanlihaa (paistijauhelihaa tai paistipaloja tms)

100 g perunoita

100 g porkkanoita

2 tl tilliä

vettä







LOHI-KASVISSOSE



30 g lohta (tai kuhaa)

100 g perunaa

80 g porkkanaa

20 g palsternakkaa

vettä







POSSUINEN PATA



50 g possunlihaa (esim. ulkofilettä, suikalelihaa)

2 porkkanaa (100g)

pala kukkakaalia (100g)

1/4 tl oreganoa

vettä







BROILERIRISOTTO



broilerin rintafile

4 porkkanaa

pala palsternakkaa

1 dl täysjyväriisiä

1 dl pakastemaissia (lisätään ihan lopuksi, kun kypsyy nopsaan)



Mausteeksi persiljaa ja hiukan currya







UUNIPOSSU



perunaa

bataattia

possua



Suikaloi ainekset. Hauduta paistopussissa uunissa 150 asteessa 1½ tuntia.







KEVÄINEN KALKKUNASOSE



(2-4 annosta)

30-50 g kalkkunan lihaa

2 dl (120 g) kuutioitua bataattia

1 dl pakastemaissia

1 kpl porkkanaa

n. 2 1/2 dl vettä





Hauduta maustamatonta kalkkunan lihaa pienessä vesimäärässä noin 10 minuuttia.



Lisää pestyt, kuoritut ja paloitellut kasvikset, esimerkiksi porkkana, bataatti ja maissi. Kypsennä ruokaa, kunnes kasvikset ovat kypsiä (noin 10 minuuttia). Soseuta kypsä liha ja kasvikset.







ERILAISIA YHDISTELMIÄ:





kana/kalkkuna

maissi

riisi

banaani





naudan/possunjauheliha

porkkana

bataatti





Vierailija
6/8 |
13.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aloitusikä vaihtelee tuossa 5-6 kk. Pyritään ilmeisesti katsomaan vauvan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Joissain kaupungeissahan neuvotaan täysimettämään 6 kk ikään saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/8 |
13.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos myös 10 hyvistä resepteistä. Tässä onkin ajankohtaista, kun on perunaa ja porkkanaa lihan kera keitellyt. Että mitä sitä muuta alkais itse laittaa. Lapseen kyllä uppoaa kaupan valmiit, mutta mielestäni ne maistuvat ihan hirveiltä. Kyllä kotitekoinen on aina kotitekoinen.



Ihanaa, aurinkoista pakkaspäivää pohjoisen perukoilta!

Vierailija
8/8 |
13.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

on helppo keittää puuroa. Itse keitin veteen ja sitten valmiiseen puuroon lisäsin joko Nan-jauhetta tai sitten keitin jänkimpää puuroa ja ohensin äidinmaidolla sopivan paksuiseksi.



Keitin yksittäin eri kasviksia, niistä oli helppo sekoittaa eri variaatioita. Kasvisten keitinliemissä keitin lihat ja kalat, sai makua enemmän kuin olisi kasvislientä lisännyt.



Mausteita laitoin vähitellen. Erilaisia yrttejä, ruohosipuli ja persilja oli tosi hyviä, ja myös pippuria, laakerinlehtiä... Mitä tahansa suolatonta.



Alun maistelukauden jälkeen aloin tekemään "oikeita ruokia", kalakeittoa, lihakeittoa, karjalanpaistia yms. maustoin vain vauvalle sopivilla mausteilla.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme seitsemän yhdeksän