Millainen ruokavalio on terveellistä?
Mitä ruokia kannattaa suosia, jos haluaa syödä terveellisesti? Ravitsemustieteilijät tuppaavat usein olemaan eri mieltä eri raaka-aineiden terveellisyydestä ja en oikein tiedä mikä ruoka on tosiasiassa terveellistä.
Sen verran ymmärrän, että äärimmilleen viedit ruokavaliot (kuten esim. veganismi) ovat epäterveellisiä.
Kommentit (24)
Valmista ruokasi itse. Vältä eineksiä. Syö monipuolisesti. Älä syö liikaa.
Terveellinen ruokavalio
- Ainakin puolet kasviksia joka ateriasta, mielellään enemmän. Myös kasvisruokapäivä tai pari viikossa. Minimisuositus kasvisten ja hedelmien päiväkulutukselle on 500g, huom MINIMI! Valitse myös eri värisiä kasviksia niin saat kaikki antioksidantit ja vitamiinit hyödynnettyä. Terveystiedon ope sanoi aikanaan, että ainakin 5 eri väriä joka aterialle.
- Liha/kala/kana aina marinoimattomia, punaista lihaa maltillisesti eikä joka päivä. Kalaa runsaasti, ainakin kahdesti viikossa. Muista vaihdella kalalajia ettei kerry raskasmetalleja kroppaan.
- Vältä transrasvaa eli kovetettua kasvirasvaa kuin ruttoa. Tilalle aito voi ja pehmeät öljyt 1/3-suhteella.
- Suolaa ruokaan vain vähän. Itse lisään mieluiten vasta pöydässä koska perheessä on taaperoikäinen. Tuli itsekin vähennettyä suolankäyttöä tässä samalla. Suolan voi korvata muilla mausteilla, yrteillä ja pippurilla esimerkiksi.
- Syö kuituja tarpeeksi 25g/vrk ainakin. Vaalea vehnä juhlapäiviä varten, gragam ja ruis tilalle jos vatsa kestää. Itse en pidä ruisleivän mausta mutta näkkileipä ja hapankorput menevät, niissä on hyvä kuitupitoisuus jo yhdessä siivussa. Puuroon laitan yleensä vähän alle puolet leseitä, jogurtin sekaan kaurahiutaleita, riisi ja pasta on meillä aina täysjyväistä tummaa (risotto ainoa poikkeus).
- Välipaloina hedelmiä, rahkaa, jogurttia.
- Varo piilosokeria: karkit, pullat, maustetut maitotuotteet jne. Älä myöskään lisäile sokeria päättömästi joka paikkaan. Myöskään hedelmäsokeri ei ole oikotie onneen, sokeria sekin. Parempi kuitenkin valita luonnollinen vaihtoehto kuin keinotekoinen makeutusaine, kukaan ei tiedä pitkällä aikavälillä vaikutuksia. Erityisesti tärkeä juttu raskauden aikana, niin sokerin määrä kuin makeutusaineen välttely.
- Muista, ettei tiukka linja toimi koskaan. Välillä voi pitää "ruokavalion vapaapäiviä" kunhan se ei ole joka päivä. Jos on helpompi, niin kannattaa noudattaa lautasmallia. Jos ruokavalio on aivan rempallaan on sekin jo parempi suunta. Google löytää lautasmallin.
- Käytä apuna painonhallintasivustojen laskureita jotka kertovat syötkö oikein vai et.
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 21:42"]
Terveellinen ruokavalio
- Ainakin puolet kasviksia joka ateriasta, mielellään enemmän. Myös kasvisruokapäivä tai pari viikossa. Minimisuositus kasvisten ja hedelmien päiväkulutukselle on 500g, huom MINIMI! Valitse myös eri värisiä kasviksia niin saat kaikki antioksidantit ja vitamiinit hyödynnettyä. Terveystiedon ope sanoi aikanaan, että ainakin 5 eri väriä joka aterialle.
- Liha/kala/kana aina marinoimattomia, punaista lihaa maltillisesti eikä joka päivä. Kalaa runsaasti, ainakin kahdesti viikossa. Muista vaihdella kalalajia ettei kerry raskasmetalleja kroppaan.
- Vältä transrasvaa eli kovetettua kasvirasvaa kuin ruttoa. Tilalle aito voi ja pehmeät öljyt 1/3-suhteella.
- Suolaa ruokaan vain vähän. Itse lisään mieluiten vasta pöydässä koska perheessä on taaperoikäinen. Tuli itsekin vähennettyä suolankäyttöä tässä samalla. Suolan voi korvata muilla mausteilla, yrteillä ja pippurilla esimerkiksi.
- Syö kuituja tarpeeksi 25g/vrk ainakin. Vaalea vehnä juhlapäiviä varten, gragam ja ruis tilalle jos vatsa kestää. Itse en pidä ruisleivän mausta mutta näkkileipä ja hapankorput menevät, niissä on hyvä kuitupitoisuus jo yhdessä siivussa. Puuroon laitan yleensä vähän alle puolet leseitä, jogurtin sekaan kaurahiutaleita, riisi ja pasta on meillä aina täysjyväistä tummaa (risotto ainoa poikkeus).
- Välipaloina hedelmiä, rahkaa, jogurttia.
- Varo piilosokeria: karkit, pullat, maustetut maitotuotteet jne. Älä myöskään lisäile sokeria päättömästi joka paikkaan. Myöskään hedelmäsokeri ei ole oikotie onneen, sokeria sekin. Parempi kuitenkin valita luonnollinen vaihtoehto kuin keinotekoinen makeutusaine, kukaan ei tiedä pitkällä aikavälillä vaikutuksia. Erityisesti tärkeä juttu raskauden aikana, niin sokerin määrä kuin makeutusaineen välttely.
- Muista, ettei tiukka linja toimi koskaan. Välillä voi pitää "ruokavalion vapaapäiviä" kunhan se ei ole joka päivä. Jos on helpompi, niin kannattaa noudattaa lautasmallia. Jos ruokavalio on aivan rempallaan on sekin jo parempi suunta. Google löytää lautasmallin.
- Käytä apuna painonhallintasivustojen laskureita jotka kertovat syötkö oikein vai et.
[/quote]
Höpsismiä.
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 21:45"]
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 21:42"]
Terveellinen ruokavalio
- Ainakin puolet kasviksia joka ateriasta, mielellään enemmän. Myös kasvisruokapäivä tai pari viikossa. Minimisuositus kasvisten ja hedelmien päiväkulutukselle on 500g, huom MINIMI! Valitse myös eri värisiä kasviksia niin saat kaikki antioksidantit ja vitamiinit hyödynnettyä. Terveystiedon ope sanoi aikanaan, että ainakin 5 eri väriä joka aterialle.
- Liha/kala/kana aina marinoimattomia, punaista lihaa maltillisesti eikä joka päivä. Kalaa runsaasti, ainakin kahdesti viikossa. Muista vaihdella kalalajia ettei kerry raskasmetalleja kroppaan.
- Vältä transrasvaa eli kovetettua kasvirasvaa kuin ruttoa. Tilalle aito voi ja pehmeät öljyt 1/3-suhteella.
- Suolaa ruokaan vain vähän. Itse lisään mieluiten vasta pöydässä koska perheessä on taaperoikäinen. Tuli itsekin vähennettyä suolankäyttöä tässä samalla. Suolan voi korvata muilla mausteilla, yrteillä ja pippurilla esimerkiksi.
- Syö kuituja tarpeeksi 25g/vrk ainakin. Vaalea vehnä juhlapäiviä varten, gragam ja ruis tilalle jos vatsa kestää. Itse en pidä ruisleivän mausta mutta näkkileipä ja hapankorput menevät, niissä on hyvä kuitupitoisuus jo yhdessä siivussa. Puuroon laitan yleensä vähän alle puolet leseitä, jogurtin sekaan kaurahiutaleita, riisi ja pasta on meillä aina täysjyväistä tummaa (risotto ainoa poikkeus).
- Välipaloina hedelmiä, rahkaa, jogurttia.
- Varo piilosokeria: karkit, pullat, maustetut maitotuotteet jne. Älä myöskään lisäile sokeria päättömästi joka paikkaan. Myöskään hedelmäsokeri ei ole oikotie onneen, sokeria sekin. Parempi kuitenkin valita luonnollinen vaihtoehto kuin keinotekoinen makeutusaine, kukaan ei tiedä pitkällä aikavälillä vaikutuksia. Erityisesti tärkeä juttu raskauden aikana, niin sokerin määrä kuin makeutusaineen välttely.
- Muista, ettei tiukka linja toimi koskaan. Välillä voi pitää "ruokavalion vapaapäiviä" kunhan se ei ole joka päivä. Jos on helpompi, niin kannattaa noudattaa lautasmallia. Jos ruokavalio on aivan rempallaan on sekin jo parempi suunta. Google löytää lautasmallin.
- Käytä apuna painonhallintasivustojen laskureita jotka kertovat syötkö oikein vai et.
[/quote]
Höpsismiä.
[/quote]
No, eipä se kyllä ole. Perusraamit terveelliseksi määritellylle ruokavaliolle. Oma kroppa ainakin paransi itse muutamia kiusallisia vaivoja kun siirryin tuota noudattamaan arkena. Luepa muutama opus ravitsemustiedettä niin tiedät itsekin. Toki on höpsismiä jos on apaattinen sohvaperuna jonka ainua liikuntasuoritus on sipsipussin avaus ja siitäkin tulee rasitusvamma ranteeseen.
Monipuolinen kasvispainotteinen ruokavalio, jossa on runsaasti kypsentämättömiä kasviksia.
Kiistatonta on tämä.
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 21:55"]
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 21:45"]
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 21:42"]
Terveellinen ruokavalio
- Ainakin puolet kasviksia joka ateriasta, mielellään enemmän. Myös kasvisruokapäivä tai pari viikossa. Minimisuositus kasvisten ja hedelmien päiväkulutukselle on 500g, huom MINIMI! Valitse myös eri värisiä kasviksia niin saat kaikki antioksidantit ja vitamiinit hyödynnettyä. Terveystiedon ope sanoi aikanaan, että ainakin 5 eri väriä joka aterialle.
- Liha/kala/kana aina marinoimattomia, punaista lihaa maltillisesti eikä joka päivä. Kalaa runsaasti, ainakin kahdesti viikossa. Muista vaihdella kalalajia ettei kerry raskasmetalleja kroppaan.
- Vältä transrasvaa eli kovetettua kasvirasvaa kuin ruttoa. Tilalle aito voi ja pehmeät öljyt 1/3-suhteella.
- Suolaa ruokaan vain vähän. Itse lisään mieluiten vasta pöydässä koska perheessä on taaperoikäinen. Tuli itsekin vähennettyä suolankäyttöä tässä samalla. Suolan voi korvata muilla mausteilla, yrteillä ja pippurilla esimerkiksi.
- Syö kuituja tarpeeksi 25g/vrk ainakin. Vaalea vehnä juhlapäiviä varten, gragam ja ruis tilalle jos vatsa kestää. Itse en pidä ruisleivän mausta mutta näkkileipä ja hapankorput menevät, niissä on hyvä kuitupitoisuus jo yhdessä siivussa. Puuroon laitan yleensä vähän alle puolet leseitä, jogurtin sekaan kaurahiutaleita, riisi ja pasta on meillä aina täysjyväistä tummaa (risotto ainoa poikkeus).
- Välipaloina hedelmiä, rahkaa, jogurttia.
- Varo piilosokeria: karkit, pullat, maustetut maitotuotteet jne. Älä myöskään lisäile sokeria päättömästi joka paikkaan. Myöskään hedelmäsokeri ei ole oikotie onneen, sokeria sekin. Parempi kuitenkin valita luonnollinen vaihtoehto kuin keinotekoinen makeutusaine, kukaan ei tiedä pitkällä aikavälillä vaikutuksia. Erityisesti tärkeä juttu raskauden aikana, niin sokerin määrä kuin makeutusaineen välttely.
- Muista, ettei tiukka linja toimi koskaan. Välillä voi pitää "ruokavalion vapaapäiviä" kunhan se ei ole joka päivä. Jos on helpompi, niin kannattaa noudattaa lautasmallia. Jos ruokavalio on aivan rempallaan on sekin jo parempi suunta. Google löytää lautasmallin.
- Käytä apuna painonhallintasivustojen laskureita jotka kertovat syötkö oikein vai et.
[/quote]
Höpsismiä.
[/quote]
No, eipä se kyllä ole. Perusraamit terveelliseksi määritellylle ruokavaliolle. Oma kroppa ainakin paransi itse muutamia kiusallisia vaivoja kun siirryin tuota noudattamaan arkena. Luepa muutama opus ravitsemustiedettä niin tiedät itsekin. Toki on höpsismiä jos on apaattinen sohvaperuna jonka ainua liikuntasuoritus on sipsipussin avaus ja siitäkin tulee rasitusvamma ranteeseen.
[/quote]
Ravitsemistieteilijät eivät ole mistään asiasta yhtä mieltä. Koko ravitsemustiede perustuu uskomuksille.
olen sekasyöjä enkä perusta dieeteistä. Ihmisiä hurautetaan eri ruokauskontoihin , se on yltäkylläisten maiden ylellisyyttä. Mutta minä kannattaisin seuraava: kotimaiset metsä ja puutarhamarjat, mahdollisimman paljon kasviksia, vähän lihaa, kanaa ja kalaa ( ei välttämättä joka päivä), täysjyväleipää tai kuitua muussa muodossa, maitotaloustuotteita kohtuullisesti ja tarvittaessa perunas, täysjyväriisiä tai pastaa.
Olisin kahdessa viikossa sairaalassa tiputuksessa jos söisin noin.
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 22:00"]
Monipuolinen kasvispainotteinen ruokavalio, jossa on runsaasti kypsentämättömiä kasviksia.
Kiistatonta on tämä.
[/quote]
Olen opiskellut ravitsemustiedettä yliopistolla. Kyllä siellä ollaan aika yksimielisiä ravitsemussuositusten terveellisyydestä.
Kasvisruokavalion terveellisyydestä on myös paljon näyttöä. Aika monet opiskelijatutut ovat kasvissyöjiä. Olin itse aikaisemmin jojoilija eli paino heitteli +- 20 kg. Kun siirryin kasvisruokavalioon muutama vuosi sitten, olen ollut paljon pirteämpi, saanut laihdutettua liikakilot ja pidettyä painon normaalina, enkä ole enää saanut aiemmin jokavuotista flunssaa. Ruokavalioni on muutenkin monipuolisempi, paljon eri värisiä kasviksia, mausteita ja kasviöljyjä. Proteiinia saan tarpeeksi esim. soijasta, pähkinöistä, täysjyväviljasta, pavuista ja herneistä. Silloin tällöin herkuttelen luomujuustolla, vaikka enimmäkseen käytän soijatuotteita.
Ihmiset syövät nykyisin liikaa proteiinia ja eläinrasvaa ja siksi esim. munuais-, sydän- ja verisuonitaudit ovat yleistyneet. En kehota kuitenkaan tiukkapipoisuuteen. Sallikaa itsellenne nautintoja elämässä. Niin minäkin teen :)
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 22:17"]
Olen opiskellut ravitsemustiedettä yliopistolla. Kyllä siellä ollaan aika yksimielisiä ravitsemussuositusten terveellisyydestä.
Kasvisruokavalion terveellisyydestä on myös paljon näyttöä. Aika monet opiskelijatutut ovat kasvissyöjiä. Olin itse aikaisemmin jojoilija eli paino heitteli +- 20 kg. Kun siirryin kasvisruokavalioon muutama vuosi sitten, olen ollut paljon pirteämpi, saanut laihdutettua liikakilot ja pidettyä painon normaalina, enkä ole enää saanut aiemmin jokavuotista flunssaa. Ruokavalioni on muutenkin monipuolisempi, paljon eri värisiä kasviksia, mausteita ja kasviöljyjä. Proteiinia saan tarpeeksi esim. soijasta, pähkinöistä, täysjyväviljasta, pavuista ja herneistä. Silloin tällöin herkuttelen luomujuustolla, vaikka enimmäkseen käytän soijatuotteita.
Ihmiset syövät nykyisin liikaa proteiinia ja eläinrasvaa ja siksi esim. munuais-, sydän- ja verisuonitaudit ovat yleistyneet. En kehota kuitenkaan tiukkapipoisuuteen. Sallikaa itsellenne nautintoja elämässä. Niin minäkin teen :)
[/quote]
Se, että olet opiskellut yliopistossa ei kerro tietämystäsi hyvästä ravinnosta.
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 22:17"]
Olen opiskellut ravitsemustiedettä yliopistolla. Kyllä siellä ollaan aika yksimielisiä ravitsemussuositusten terveellisyydestä.
Kasvisruokavalion terveellisyydestä on myös paljon näyttöä. Aika monet opiskelijatutut ovat kasvissyöjiä. Olin itse aikaisemmin jojoilija eli paino heitteli +- 20 kg. Kun siirryin kasvisruokavalioon muutama vuosi sitten, olen ollut paljon pirteämpi, saanut laihdutettua liikakilot ja pidettyä painon normaalina, enkä ole enää saanut aiemmin jokavuotista flunssaa. Ruokavalioni on muutenkin monipuolisempi, paljon eri värisiä kasviksia, mausteita ja kasviöljyjä. Proteiinia saan tarpeeksi esim. soijasta, pähkinöistä, täysjyväviljasta, pavuista ja herneistä. Silloin tällöin herkuttelen luomujuustolla, vaikka enimmäkseen käytän soijatuotteita.
Ihmiset syövät nykyisin liikaa proteiinia ja eläinrasvaa ja siksi esim. munuais-, sydän- ja verisuonitaudit ovat yleistyneet. En kehota kuitenkaan tiukkapipoisuuteen. Sallikaa itsellenne nautintoja elämässä. Niin minäkin teen :)
[/quote]
Proteiinia saa parhaiten lihasta, kalasta ja maitotuotteista.
Ei todellisuudessa pystytä todistamaan millään luotettavalla tavalla, mikä ruokavalio lisää elinvuosia kolmannen muuttujan ongelman vuoksi.
Siitä ei voi keskustella tappelematta, etenkään täällä, joten pliis antakaa ketjun tippua...
Vähähiilihydraattinen ruoka on terveellistä keholle ja mielelle.
Monipuolinen ruokavalio on paras. Ehdottomasti.
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 19:44"]Monipuolinen ruokavalio on paras. Ehdottomasti.
[/quote]
Samaa mieltä
Paljon kasviksia, juureksia, marjoja, kalaa, siemeniä, pähkinöitä, papuja, oliiviöljyä, jonkin verran hedelmiä, täysjyvää, maitotuotteita ja lihaa. Mahdollisimman käsittelemätöntä tuoretta ruokaa. Ei juurikaan lisättyä sokeria.
Maksa on terveellistä. Sitä kannattaa syödä aina silloin tällöin.
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 19:44"]
Monipuolinen ruokavalio on paras. Ehdottomasti.
[/quote]
Juuri tämä. Ei tarvitse hullunlailla vältellä tiettyjä aineita ja syödä pelkästään tiettyjä muka terveellisimpiä. Kaikkea sopivassa suhteessa.
Normaalirasvainen, paljon kasviksia ja marjoja sisältävä ruoka ilman eineksiä ja muita mukaruokia.
[quote author="Vierailija" time="17.02.2015 klo 19:53"]Paljon kasviksia, juureksia, marjoja, kalaa, siemeniä, pähkinöitä, papuja, oliiviöljyä, jonkin verran hedelmiä, täysjyvää, maitotuotteita ja lihaa. Mahdollisimman käsittelemätöntä tuoretta ruokaa. Ei juurikaan lisättyä sokeria.
[/quote]
Esim. maitotuotteidenkin terveellisyydestä voi olla montaa mieltä