Syötkö suklaata hyvällä mielellä?
Noin 70 % maailman kaakaosta on peräisin Länsi-Afrikasta, jossa kaakaoviljelmillä työskentelee jopa 2 miljoonaa lasta. Alipalkkauksen, pitkien työpäivien ja kyseenalaisen työturvallisuuden lisäksi moni tiloilla työskentelevistä lapsista on päätynyt kaakaoviljelmille ihmiskaupan uhreina. Heitä pahoinpidellään ja he unelmoivat pääsevänsä pakoon joku päivä.
Finnwatch kysyi Suomen suurimmilta vähittäiskaupan ketjuilta tämän joulun 2014 suklaakonvehtitarjonnasta. Kyselyn tuloksista selviää, että vastuullisuussertifioidut konvehdit ovat harvinaisuus joulumarkkinoilla.
Tämä ei ole syyllistämistä, vaan puhdasta järkeä: tsekatkaa rakkaat ihmiset, että suklaa on edes Reilua kauppaa, niin kenenkään lapsen ei tarvitse kärsiä meidän suklaanautintomme vuoksi. Mihin maailma menee, jos kaikkialla työntekijät pannaan kyykkyyn markkinahinnan vuoksi?
Vaaditaan suklaatehtailta sertifioitua suklaata! <3
Kommentit (10)
Mä en taas usko että yhden ihmisen teoilla on mitään merkitystä. Ymmärrän kyllä, kierrätin itsekin lähes koko ikäni, kunnes meni usko kaikkeen hyvän tekemiseen. Syön suklaata hyvällä omallatunnolla ja heitän kaiken samaan roskikseen, tässä maassa ne on isommat tahot ketkä päättää ja raha on se mikä ratkaisee.
Toivon että eläisimme paremmassa maailmassa, mutta ihmiset on vaan paskoja.
Mutta yhden ihmisen teko kertautuu, jos KAIKKI yksilöt tekevät samoin. Sinun ostopäätöksesi ratkaisee. Olet Tärkeä.
Markkinat pyörivät jokaisen yksilön ostopäätöksillä. Yritysten perusperiaatehan on myydä tuote X tarpeeksi usealle asiakkaalle.
Kun sinä jätät "lastenriistosuklaan" ostamatta ja ostat vain Reilua suklaata - ja jokainen ostaa -, niin yritysten on menestymisensä vuoksi pakko tuottaa markkinoille sellaista tavaraa joka menee kaupaksi.
Fazerin pyrkimys on myydä kaikki tuotteet sertifioituna vuodesta 2017 lähtien, mutta on aika hidasta. (Lähde: Finnwatchin www-sivut)
<3
Syön, on aina kelvannut. Voisko joku tuoda tänne töihin, nyt. Heti.
En nyt tammikuussa, pitäis laihduttaa, mutta suklaa vaan houkuttelee : ( Eilen meni tuskissa viimeinen joulupukki, 200 gr.
[quote author="Vierailija" time="28.01.2015 klo 11:11"]
Mä en taas usko että yhden ihmisen teoilla on mitään merkitystä. Ymmärrän kyllä, kierrätin itsekin lähes koko ikäni, kunnes meni usko kaikkeen hyvän tekemiseen. Syön suklaata hyvällä omallatunnolla ja heitän kaiken samaan roskikseen, tässä maassa ne on isommat tahot ketkä päättää ja raha on se mikä ratkaisee.
Toivon että eläisimme paremmassa maailmassa, mutta ihmiset on vaan paskoja.
[/quote]
Kostat "isommille tahoille" olemalla piittaamaton itseäsi heikompia ja ympäristöä kohtaan. Aikamoinen asenne.
[quote author="Vierailija" time="28.01.2015 klo 10:53"]
Noin 70 % maailman kaakaosta on peräisin Länsi-Afrikasta, jossa kaakaoviljelmillä työskentelee jopa 2 miljoonaa lasta. Alipalkkauksen, pitkien työpäivien ja kyseenalaisen työturvallisuuden lisäksi moni tiloilla työskentelevistä lapsista on päätynyt kaakaoviljelmille ihmiskaupan uhreina. Heitä pahoinpidellään ja he unelmoivat pääsevänsä pakoon joku päivä.
Finnwatch kysyi Suomen suurimmilta vähittäiskaupan ketjuilta tämän joulun 2014 suklaakonvehtitarjonnasta. Kyselyn tuloksista selviää, että vastuullisuussertifioidut konvehdit ovat harvinaisuus joulumarkkinoilla.
Tämä ei ole syyllistämistä, vaan puhdasta järkeä: tsekatkaa rakkaat ihmiset, että suklaa on edes Reilua kauppaa, niin kenenkään lapsen ei tarvitse kärsiä meidän suklaanautintomme vuoksi. Mihin maailma menee, jos kaikkialla työntekijät pannaan kyykkyyn markkinahinnan vuoksi?
Vaaditaan suklaatehtailta sertifioitua suklaata! <3
[/quote]Monen mielestä tuo 'Reilu Kauppa' tekee asioita entistä vaikeammaksi köyhille tuottajlle ja valmistajille; vaikeuttaa uuden työvoiman palkkaamista ja lapsityövoiman kategorinen kieltäminen ei välttämättä ole realistista kaikissa alkeellisemmissa olosuhteissa ja voi olla välttämätön paha yhteisön hyvinvoinnin kannalta. Sen lisäksi se reiluus ja muu on siinä määrin hämärän peitossa, että reilun kaupan markkinointi voi olla EU-lakien vastaista, vaikka niin ei kai missään ole vielä virallisesti todettu.
-Mies 29v-
Reilu kauppa ei pelkästään takaa mitään, koska suklaan alkuperä ei ole siitä jäljitettävissä
Pitänee alkaa viljellä sitä kaakaotakin itse. Ja paahtaa ja jauhaa. Ja tehdä konvehteja. Perr...
Enpä ole tullut ajatelleeksi. Olen ollut vuoden karkkilakossa, en siis ole syönyt suklaatakaan. Viime viikolla aloin syödä tummaa suklaata luettuani sen olevan terveellistä nupille, pitäisikö nyt tuntea siitäkin huonoa omaatuntoa.
Hienoa että on sinun kaltaisiasi ihmisiä ap! Mä kyllä katson monessa asiassa sen vastuullisimman vaihtoehdon (reilukauppa, eläinkokeettomuus, vapaan kanan/luomumunat, ympäristöystävällisyys jne..) mutta pakko myöntää että sulkaissa ei tule aina katsottua, vaikka kaakaossa kyllä katson. Mitenhän on fazerin kohdalla? Eiköhän nekin kaakaot tule sieltä orjatyömaa-viljelmiltä :(