Mahdollisimman vähän keittiötarvikkeita eli mitä?
Aloitin eilen ketjun siivoustarvikkeista ja vähällä määrällä pärjäämisestä. Uuden asunnon keittiö on hyvin pieni, joten ajattelin samalla vähennellä hieman keittiökamaakin. Astioita ei tässä nyt lasketa mukaan.
Laitan ruokaa joka päivä, en kuitenkaan leivo kovinkaan usein mutta joskus kuitenkin. Tällä hetkellä on useita kattiloita, purkkeja ja purtiloita. Haluan minimoida tavaramäärän ja saada funktionaalisuutta niihin, jotka jäljelle jää eli että yksi tarvike toimisi ainakin kahteen, kolmeen tai useampaan asiaan.
Mitä siis pitäisi olla? Isommille tarvikkeille on vain pieni kaappi. Sälälle on vetolaatikot.
Ja hei, suositelkaa hyviä monipuolisia tarvikkeita ihan nimeltä ja merkiltä, esim. jokin hyvä veitsi, joka kävisi miltei kaikkeen, yms.
Kommentit (27)
Ruoanlaittoastioista minulla eniten käytössä on 3 litran teflonkattila. Siinä voi tehdä puuron tai ruskistaa jauhelihan ja tehdä wokkiruokaa tai mitä hyvänsä pataa. Voi myös keittää makaronit, perunat jne. Parasta merkkiä en osaa sanoa, yleensä Tefalit minulla kestävät huonosti mutta tämä yksilö joka minulla on, on ollut hyvä.
Jos leivot vähän, riittänee pienehkö vatkauskulho, 1-2 litran. Osta sellainen, jossa on myös mitta-asteikko, niin sitä voi käyttää mittaamiseenkin.
Työvälineitä tarvitset ainakin puuhaarukan, tasapäisen muovisen sekoituskauhan, muovisen kierrevispilän (voi käyttää sitten myös teflon-kattilassa).
Leikkuulautoja tarvitset yhden pienen sipulille, toisen suuremman muille vihanneksille ja yhden lihalle. Älä osta Ikean halpoja puisia, ne ovat kovin huokoista ja herkästi käyristyvää puuta jota saa olla öljyämässä jatkuvasti.
Lisäksi suosittelen tarjoiluastioiksi laadukkaita vaikkapa Teema-sarjan kulhoja, jotka voi panna myös uuniin. Samaa astiaa voi käyttää siis salaatille ja uuniruoalle. Lisäksi yksi isompi syvä nelikulmainen vuoka, jossa voit tehdä lasagnea, piirasta tai jotain laatikkoruokaa.
Hei, minulla on ollut jo jonkin aikaa sama rojekti käynnissä! Olen tyytyväinen tähän satsiin:
-kattila ja höyrytysosa
-laadukas paistinpannu
-uunivuoka
-yksi kauha
-paistinlasta
-lasinen mittakulho
-metallinen mittasarja
-irtopohjavuoka
Noilla pääsee jo pitkälle.
Minua kiinnostaisi tuo veitsiasia myös. Pärjääkö yhdellä? Saako sillä omenat, paistit, kalat, vihannekset jne. leikattua kaikki?
Mihin välineisiin ja aineisiin päädyit siivousketjussa?
5, kiitos kysymästä, aloitan nyt ensin vain tiskiaineella ja etikalla sekä mikrokuituliinalla. Voin hyvin pestä lattiat "manuaalisesti" eli en tarvitse välttämättä sitä moppia. Mutta äänihän voi kellossa muuttua :) Näillä mennään ensialkuun. Ja imuri toki.
Se piti vielä mainita, että muovia haluan välttää. Millaisen paistinpannun kanssa metalliset lastat sopivat? Varmaankin vain valuraudan ja teräksen, eikö?
Ja olisiko sellaista astiaa, jossa voisi paistaa omenapiirakan, juustokakun, lohifileen, paahtopaistin ja uunijuurekset? Olisi niin hienoa selvitä yhdellä!
Tarjoiluastiat ovat Arabiaa, niitä tosin käytän vatkaamiseen, säilömiseen (tähteet jääkaapissa) ja tarjoiluun.
Tässä on aika hyvä Marttojen lista, jota voi muokata oman tarpeen mukaan:
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2014040818053325_ru.shtml
- Leveä veitsi joka toimii sekä kakkulapiona että pitsaleikkurina.
- Paistinpannu korvaa leivänpaahtimen. (Kuinka usein ihmiset oikeasti käyttävät paahdinta?)
- Kahvinkeittimen korvaa sellainen suodatinsuppilo joita myydään kaupoissa. Sillä ei saa ehkä tehtyä kahvia milleen yojuhlaväelle mutta muutamalle henkilölle helposti. Helppo pestä. Voi käyttää myös suppilona, joskin hieman hutera siihen tarkoitukseen.
- suola- ja pippurisirottimia ei tarvitse erikseen jos ostaa kaupasta valmiina sopivan pöntön.
- Iso muovinen astia jota voi käyttää niin salaattikulhona, poppariastiana tai taikinakulhona. Jos sen lisäksi ostaa Mikä se kone on jossa on vispilät? -koneen, niin saa tehtyä pirtelöitä, kermat ja kakkutaikinan.
- Leikkuulautoja tarvitsee vain yhden jos käyttää toista puolta kalalle ja toista lihalle.
- Kakkuvuokia tarvitsee ehkä kaksi, yhden kuivakakuille ja yhden täytekakuille. Mietin olisiko mahdollista käyttää täytekakkuvuokaa muiden ruokien, kuten laatikkojen, valmistukseen. En ole kokeillut.
- Kuorimaveitsi jossa samassa omenapora.
- Mielestäni puiset paistinlastat korvaavat mainiosti kaikki muovilastat. En nyt tiedä onko nuolija mikään välttämättömyys.
- Yksi riittävän syvä kauha jota voi käyttää annosteluun ja keittojen hämmentämiseen.
- Yksi sahalaitainen veitsi leivälle, yksi teräksinen, leveä kokkiveitsi kaikelle muulle. Kokkiveitsi täytyy muista pestää lihan ja kasvisten käsittelyn välissä. Mihin muka tarvitsee erikseen voiveitsen?
Tässä oli joitain vinkkejä. Minuakin kiinnostaa tämä aihe.
Hiilikuitupaistinpannu. Korvaa teflonin ja valuraudan. Juuresveitsi on paras pikkuyleisveitsi. Mutta osta heti hyvälaatuinen esim. Swiss. Cuisipro litteä raastinrauta. Sillä tulee 4 hengelle raasteet hetkessä ja varomattomalle sormikuorinta. Jälkiruokakipoiksi nätit pikku uunivuuat. Fileerausveitsi on hyvä yleisveitsi.
[quote author="Vierailija" time="16.04.2014 klo 08:11"]
Aloitin eilen ketjun siivoustarvikkeista ja vähällä määrällä pärjäämisestä. Uuden asunnon keittiö on hyvin pieni, joten ajattelin samalla vähennellä hieman keittiökamaakin. Astioita ei tässä nyt lasketa mukaan.
Laitan ruokaa joka päivä, en kuitenkaan leivo kovinkaan usein mutta joskus kuitenkin. Tällä hetkellä on useita kattiloita, purkkeja ja purtiloita. Haluan minimoida tavaramäärän ja saada funktionaalisuutta niihin, jotka jäljelle jää eli että yksi tarvike toimisi ainakin kahteen, kolmeen tai useampaan asiaan.
Mitä siis pitäisi olla? Isommille tarvikkeille on vain pieni kaappi. Sälälle on vetolaatikot.
Ja hei, suositelkaa hyviä monipuolisia tarvikkeita ihan nimeltä ja merkiltä, esim. jokin hyvä veitsi, joka kävisi miltei kaikkeen, yms.
[/quote]
Koska harrastan kokkausta, vastaan mielelläni. Hyvän ruoan tekeminen ei ole välineurheilua, yllättävän vähällä tulee toimeen.
Aloitan koneista:
Hyviä ovat minusta sauvasekoitin, sähkövatkain ja leivänpaahdin. Kuinka paljon oikeasti käyttää esim. monitoimikonetta, joka vie tilaa? Vihannekset voi raastaa teräsraastimella tai litteällä, vähän tilaa vievällä mandoliinilla.
Parempaa kahvia saa mutteri- tai pressopannulla kuin suodatinautomaatilla, joka vie tilaa. Veden voi kuumentaa kattilassa tai pannussa, vedenkeitintä ei tarvitse.
Mikroaaltouunia tarvitaan vain perheessä jossa tehdään hyvin epäsäännöllistä työtä, joka tuottaa kiirettä. Jotkut lähipiirin kaverit ovat vannoneet sen nimeen kun lapset oli pieniä. Meillä kolme lasta, ei mikroa, ei ongelmia.
Paras keittiölaite on lieden lisäksi pakastin.
Muissa välineissä mulla on "iso ja pieni"-periaate. Yksi avainsana on teräs:
- kaksi teräksistä kulhoa
- keittiössä on kaksi teräskattilaa (toisessa höyrytysosa) ja kellarissa yksi 10 litran. Lisäksi mulla on yksi pikkuinen teräskattila, esim voin sulatusta, leivontanesteen tai maitokahvin maidon kuumentamista varten
- pinnoitettu kattila ruokien lämmittämistä varten
- paistinpannujakin on kaksi: pienehkö, valurautainen ns. omelettipannu (loivat reunat, kestää uunikäyttöä) ja pinnoitettu, kannellinen ns. kokkipannu. Wokki on kellarissa sekin. Teen wokattavia ruokia useimmiten kokkipannussa, mutta jos tulee paljon syöjiä, haen wokin. Meillä on tavallinen sähköliesi, joka ei kuumene wokkipannun vaatimaan lämpötilaan kuitenkaan. Haaveissa on kaasuliesi, jossa wokkisyvennys
- vuoat: uunipelleillä + foliolla pötkii pitkälle. Rakkain ja kovimmassa käytössä on pinnoitettu, korkeareunainen uunipannu (engl. tray). Siinä voi kypsentää niin padat kuin paistitkin. (Sitten mulla on pari vuokaa viemässä tilaa ihan vain siksi että ne ovat nättejä. Käytän niitä myös salaattikulhoina :)). Vuokien paikka on uunin alla peltien kanssa, joten eivät vie muuta tilaa
- valurauta: perintönä saatu valurautapata ja isoäidin lettupannu. Pataa käytän usein, lettupannua paitsi erilaisten lettujen, myös röstien ja esim. jauhemaksapihvien tekoon. Se kyllä painaa kuin synti ... mutta on energiatehokas. Kun kaksinkertaisen pohjan saa kuumaksi, voi lieden sammuttaa ja pannu pysyy kuumana vaikka kuinka kauan. Säilytän niitä tiskipöydän alakaapissa
- aseet, siis lastat, kauhat jne: pannujen ja kattiloiden materiaaleihin sopivat, mulla puuta ja terästä. Ovat työtasolla pystyssä purkissa. Nuolija on kätevä, samoin pallovatkain käsinvispaamista varten (esim. majoneesi)
- veitset, pitää olla käteen sopivat: mulla Fiskarsin teräsveitsiä, kokki-, kala (Giesser Messer-merkkinen)-, yleis-, leipä-. Hiomakivi tai muu veitsenteroitin. Säilytän niitä alkup. tupessa tai pyyhkeeseen käärittynä aterinlaatikossa. En koskaan pese työveitsiä koneessa. Arkikäytössä olevat veitset ja haarukat ovat tiskipöydän kulmalla Ikean teräspurkeissa, joten eivät vie laatikkotilaa
- muoviset leikkuulaudat ovat käteviä, ne voi pestä koneessa, mutta kuluvat nopeasti. Itse tykkään puisista. Säilytän leikkuulautojani työtason "leikkuulaudalla", joka on työskentelytasona liian matala ja hankalasti puhdistettava
- hyvät sakset (Fiskars): yleis- ja kala-.
Varsin vähällä pärjää, vaikka tuo lista nyt näyttää pitkältä. Teen päivittäin ruokaa viidelle.
[quote author="Vierailija" time="16.04.2014 klo 08:30"]
Ja olisiko sellaista astiaa, jossa voisi paistaa omenapiirakan, juustokakun, lohifileen, paahtopaistin ja uunijuurekset? Olisi niin hienoa selvitä yhdellä!
[/quote]
Kun ostat sellaisen vähän normaalia korkeareunaisemman pyöreän piirasvuoan, voit hyvin samassa vuoassa kypsentää paistin ja uunijuurekset.
Tämä siivilä on näppärä: http://eiring.fi/shop/index.php/16123.html, menee kasaan pieneen tilaan ja sitä voi käyttää myös kattilassa höyrytysosana.
Mulle riittäisi 1 noin 3 litran kattila ja yksi ihan pieni kastike kasari + teflon pannu/kasari esim. paistamiseen ja jauhelihakastikkeen tekoon. Kun isommassa kattilassa ja okannessa reiät, et tarvitse siivilää joka kerta, kun kaadat keitin vedet pois esim. pastasta.
Veitsien osalta pärjäisin, kun olisi 1 pieni kuorimiseen ja vihannesten pilkkomiseen, esim. tämä: http://www.prisma.fi/market/prisma?a_Visit:tuote=hl8vuuas2p5xcvxj&kategoriaTunniste=Veitset&path=KOTI%2FRuoanvalmistus%2FKeitti%C3%B6ty%C3%B6v%C3%A4l%2FVeitset&osuuskauppa=HOK-ELANTO&pageName=Main
ja yksi iso kunnon lihaveitsi + kalan fileerausveitsi.
Jos et kauheasti leivo, yksi leivonta kulho. Jos tarvitse useamman kokoisia, niin osta niitä iittalan teräskulhoja, jotka menevät sisäkkäin, jolloin säästät säilytystilassa.
Veitsistä ottaisin kyllä 2 tai 3.
Ensinnäkin iso kokkiveitsi jolla voi leikata melkein kaikkea. Sitten pieni vihannesveitsi esim. sipulin kuorimiseen. Itse tarvitsen myös sahalaitaisen leipäveitsen, mutta jos ei syö leipää tai ainakaan kovakuorista leipää niin pärjää ilmankin (olin ilman monta vuotta, mutta jälkeen päin ajatellen se oli ärsyttävää).
Minun ykkösväline (sen kokkiveitsen lisäksi) on Ikean 365 kannellinen paistokasari. Paistan siinä kaiken paitsi kananmunan (joka tarttuu muuhun paitsi tefloniin). Siis kaiken lihan, kanan ym. Siinä on korkeat laidat, joten teen siinä myös kastikkeet ja joskus keitonkin. Se ei ole pinnoitettu eli sitä voi rauhassa pestä ja hinkata eikä mene miksikään, toisin kuin halvat teflonit jotka joutuu vaihtamaan vuosittain. Tämän ottaisin autiolle saarelle tai mihin vaan jos pitäisi pärjätä yhdellä kattilalla/paistinpannulla.
Tässä vielä linkki
Höh, meillä ei ole edes vetolaatikoita saati tiskikaappia
Voi kiitos paljon teille, lisää vaan!
Mulla ei ole nytkään noin paljon keittiökamaa, kuin mitä 11 luetteli :) Ehkä juuri se funktionaalisuus on avainsana tässä. Kokkiveitsisarja on, eivät kuitenkaan ole kovin laadukkaita, joten korvaava veitsi olisi paikallaan. Itselläni ei ole leivänpaahdinta tai monitoimikonetta, sen sijaan blenderi surisee päivittäin, sauvasekoitin ja tehosekoitin viikottain. Mikroa tarvitaan, ikävä kyllä.
Mistä saisi puisia, erittäin kestäviä lastoja ja -haarukoita? Riittäisikö yksi kumpaakin?
Paistinpannuna on Swiss diamond ja kattilat (neljä kappaletta) kaikki laadukkaita. Niistä ei siis kannattane hankkiutua eroon. Höyrytyssiivilä onkin jo, se on näppärä.
Eniten päänvaivaa tuottaa piensälä ja tuo monitoimivuoka. Mistähän löytyisi sellainen, joka kävisi noille kaikille? Siis se korkeareunainen laadukas uunivuoka piiraille, kalalle, paistille, juureksille, kakuille jne?
[quote author="Vierailija" time="16.04.2014 klo 08:35"]
- Leveä veitsi joka toimii sekä kakkulapiona että pitsaleikkurina.
- Paistinpannu korvaa leivänpaahtimen. (Kuinka usein ihmiset oikeasti käyttävät paahdinta?)
- Kahvinkeittimen korvaa sellainen suodatinsuppilo joita myydään kaupoissa. Sillä ei saa ehkä tehtyä kahvia milleen yojuhlaväelle mutta muutamalle henkilölle helposti. Helppo pestä. Voi käyttää myös suppilona, joskin hieman hutera siihen tarkoitukseen.
- suola- ja pippurisirottimia ei tarvitse erikseen jos ostaa kaupasta valmiina sopivan pöntön.
- Iso muovinen astia jota voi käyttää niin salaattikulhona, poppariastiana tai taikinakulhona. Jos sen lisäksi ostaa Mikä se kone on jossa on vispilät? -koneen, niin saa tehtyä pirtelöitä, kermat ja kakkutaikinan.
- Leikkuulautoja tarvitsee vain yhden jos käyttää toista puolta kalalle ja toista lihalle.
- Kakkuvuokia tarvitsee ehkä kaksi, yhden kuivakakuille ja yhden täytekakuille. Mietin olisiko mahdollista käyttää täytekakkuvuokaa muiden ruokien, kuten laatikkojen, valmistukseen. En ole kokeillut.
- Kuorimaveitsi jossa samassa omenapora.
- Mielestäni puiset paistinlastat korvaavat mainiosti kaikki muovilastat. En nyt tiedä onko nuolija mikään välttämättömyys.
- Yksi riittävän syvä kauha jota voi käyttää annosteluun ja keittojen hämmentämiseen.
- Yksi sahalaitainen veitsi leivälle, yksi teräksinen, leveä kokkiveitsi kaikelle muulle. Kokkiveitsi täytyy muista pestää lihan ja kasvisten käsittelyn välissä. Mihin muka tarvitsee erikseen voiveitsen?
Tässä oli joitain vinkkejä. Minuakin kiinnostaa tämä aihe.
[/quote]
No höh. Leivänpaahdinta käytetään meillä ihan joka ikinen päivä, aamuin illoin. Ikinä en ole tullut ajatelleeksi tarvitsevani ilmeisesti jonkinlaista monitoimikonetta(kone jossa vispilät ja jolla syntyy kakkutaikin) Sähkövatkain meillä kyllä on. Sauvasekoittimelle on kyllä enemmän käyttöä.
Kakkuvuokaa en ole tarvinnut ikinä. En edes yhtä, saati kahta. En ole ikinä leiponut kuivakakkua enkä keksi syytä miksi sellaisen leipoisin. Mutta kahvinkeitintä en ikimaailmassa korvaisi jollain suppilosysteemillä.
Höh, pitäähän tässä vähän miettiä omia käyttötarpeitakin! Meillä esimerkiksi ei ole mikroa ollut moneen vuoteen ja pärjäämme hyvin ilman. Teemme joka päivä lämpimän ruoan ja käytämme hellaa ja uunia ruoanlaittoon. Jämät lämmitetään tarvittaessa paistinpannulla tai kattilassa. Leivomme paljon joten siihen liittyviä tarvkkeita on. Esimerkiksi nuolijaa käytän lähes päivittäin vaikka monelle se voi olla turha.
[quote author="Vierailija" time="16.04.2014 klo 08:21"]
Työvälineitä tarvitset ainakin puuhaarukan,
[/quote]
Miksi? Minulla on puuhaarukka, mutta en ole tainnut käyttää sitä kymmeneen vuoteen.
En ole ap.
Puuhaarukka on ihan turha. Siihen jää kaikki kiinni.
Yhdellä lastalla ja kauhalla pärjää. Nuolija on ehkä kaikkein turhin
[quote author="Vierailija" time="16.04.2014 klo 08:30"]
Ja olisiko sellaista astiaa, jossa voisi paistaa omenapiirakan, juustokakun, lohifileen, paahtopaistin ja uunijuurekset? Olisi niin hienoa selvitä yhdellä!
[/quote]
Minä selviän yhdellä, mutta minä en koskaan kutsukaan vieraita tai tee aterialle jälkiruokia. Mutta entäs ne, jotka haluavat tarjota paahtopaistin jälkeen omenapiirakan? Ryhtyvätkö he pesemään aterioiden välissä sitä yhtä vuokaa, kaulimaan taikinaa ja asettelemaan omenalohkoja?
11 kommentoi:
Mä olen pitänyt huusohollia jo yli 20 vuotta, tavaraa on kertynyt ja sitä on laitettu kiertoon tai heitetty pois. Keittiössä on vähän säilytystiloja. Aina! Tuossa mun listassa ei ollut ihan kaikkea mitä mulla keittiössä on.
Jos sulla on veitsisarja, osta mielummin veitsenterotin kuin uudet veitset. Käytä sitä.
Puu on puuta, mitä tarkoitat "erittäin kestävällä"? Ne naarmuuntuvat ja kuluvat; pestään muuten käsin. Ostan omat puulastat, -kauhat yms. omasta K-kaupasta tai Tarjoustalosta. Kestävät kyllä yleensä vuosia ja maksavat muutamia euroja.
Silikoni-"aseita" saa myös, maksavat enemmän, mutta ovat trendikkäämpiä.
Mun isompi mortteli on 1800-luvun apteekista ja painaa survimen kanssa melkein 5 kg! Tällä hetkellä siinä on tikkuaskeja ja purkkaa :D
K-kaupasta tai Tarjoustalosta saa hyviä Pyrex-vuokia, jossa tekee niin piirakat, kyljykset, uunijuurekset, paistit ja - jos laidat ovat riittävän korkeat - padatkin. Foliosta saa taiteltua tarpeen vaatiessa kannen.
Älä osta mitään mitä et oikeasti tarvitse. Laita kiertoon tai roskiin kaikki sälät, joita et ole käyttänyt 1-2 vuoteen.
Kun käyt kirjastossa, vilkaise vaikka jostakin peruskeittokirjasta (se suomalainen, punaruudullinen tai Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuudet tai Mireille Johnstonin provençelainen) mitä välineitä niiden alussa luetellaan.
Ja sitten sun pitää vain järkätä sun pienet kaapit, että saat kaiken mahtumaan. Kaikkea hyvää!
Kysy OKV bloggaajalta