Maidoton ruokavalio ravintolassa?
Olen joutunut maidottomalle ruokavaliolle ja viikonloppuna olisi edessä ravintolassa syöminen. Onko kellään kokemusta onko ravintoloissa valmiita maidottomia annoksia listalla? Ja jos ei ole ja joutuu jonkin annoksen tilaamaan maidottomana niin ymmärtääkö ne siellä että ei voi silloin olla annoksessa esim. voita tai juustoakaan eikä mitään mikä sisältäisi maitoproteiinia?
Kommentit (4)
[quote author="Vierailija" time="10.01.2014 klo 17:39"]
Olen joutunut maidottomalle ruokavaliolle ja viikonloppuna olisi edessä ravintolassa syöminen. Onko kellään kokemusta onko ravintoloissa valmiita maidottomia annoksia listalla? Ja jos ei ole ja joutuu jonkin annoksen tilaamaan maidottomana niin ymmärtääkö ne siellä että ei voi silloin olla annoksessa esim. voita tai juustoakaan eikä mitään mikä sisältäisi maitoproteiinia?
[/quote]
Älä luota, että ymmärrävät, jos tilaat maidotonta, vaan selitä varuiksi tarkemmin. Tai kysy että tietäähän tarjoilija mitä se tarkoittaa. Minulla on nimittän kokemuksia kun olen kysynyt että mikä tuote on maidoton, niin minulle on sanottu että meillä on kaikki laktoositonta. Mutta joku pihvi ja lisuke on aika turvallinen.
Sanot tarjoilijalle että annoksen pitää olla täysin maidoton. Ei juustoa, voita, heraa, kermaa. Maitoallergia tarkoittaa nimenomaan maitoproteiiniallergiaa. Varaa hieman tavallista enemmän aikaa tilaamiseen, sillä usein joutuvat tarkistamaan keittiöstä erinäköisten kastikkeiden ja majoneesien maitoproteiinitilannetta.
Kyllä tämän vaivan kanssa Suomessa pärjää. Ulkomailla homma onkin sitten "hieman" haastavampaa varsinkin, jos ei olla englanninkielisessä maassa. Meillä leivät tehdään vesipohjaisina, monessa maassa ne ovat maitoon leivottuja.
No, mä olen aikoinaan ollut melkein 10 vuotta vegaani, eli maidon lisäksi en syönyt lihaa, kananmunaa jne. Ja kävin ravintoloissa kuitenkin melko usein, aina löytyi jotain syötävää. Yleensä ei valmiina, mutta muokkaamalla kyllä.
Suomessa ymmärretään mitä "maidoton" tarkoittaa, ulkomailla ei välttämättä. Kunhan vielä huomautat, ettet syö vähälaktoositontakaan, vaan täysin maidotonta. Moni salaatti (esim. kana, lohi) varmasti sopii sulle ihan sellaisenaan, kun kastikkeeksi pyytää vaikka öljyä ja viinietikkaa.
Olin vuoden maidottomalla imetysdieetillä ja jokusia kertoja tuli sinä aikana käytyä ravintolassa. En kokenut mitenkään hankalaksi, ruokaravintolat olivat oikeastaan aika helppoja, kun ns. oikeaa ruokaa on olemassa aika hyvin muutenkin maidottomana. Ainoastaan paistorasva on sellainen, jota ei päälle päin näe tai osaa epäillä kysymättä. Salaatit ja keitot ovat usein valmiiksi maidottomia. Samoin onnistuu usein ruoat, jotka koostuvat kokonaisuudesta pihvi/kalafile/broileri + peruna/riisi + kasvikset lisukkeena. Siinä ei maitoa periaatteessa pitäisi voida olla kuin paistorasvassa tai kastikkeessa, ja jälkimmäisen kanssa voi pelata varman päälle vaikka jättämällä kastikkeen pois.
Kun lapsesta ei selkeästi erottanut pieniä oireita, en voi olla ihan 100% varma, etteikö jossain paikassa keittiössä olisi sattunut mitään vahinkoa, mutta yleisesti tuntui, että ainakin paremmissa ravintoloissa maidoton ymmärrettiin hyvin. (Kahvilat olivat vaikeampia.) Myös aasialaiset ravintolat olivat hyviä, kun niissä on paljon ruokia, jotka ovat automaattisesti maidottomia. Vegaaniravintolat ovat tietty erinomaisia tässä mielessä, koska vegaanit eivät käytä maitoa muutenkaan.