Kun Suomessa antaa tippiä, kenelle se menee?
Saako kyseinen tarjoilija tipit, meneekö yhteiseen tippikulhoon, vai mihin?
Onko iha tavatonta antaa tippiä Suomessa? Jätän joskus.
Kommentit (20)
Meillä oli myös kahvilassa yhteinen tippikippo ja aina kun se oli täyttynyt lähdettiin yhdessä viihteelle ja ostettiin esim viinipullo tippirahoilla. Joskus tehtiin myös lottoa.
Erilaisia käytäntöjä, joissain paikoissa henkilökohtaiset tipit, jossain jaetaan vuoron päätteeksi. Ruokaravintoloissa joskus jaetaan myös esim. Keittiölle.
Eräässä ravintolassa annoin tippiä ruuasta. Tarjoilija toi kuitin, jossa oli ruuan hinta + tippi... ilmeisesti se meni ravintolan omistajalle, kun ko. tarjoilija ei varmaan edes tiennyt mikä on tippi :).
Minun työpaikoissa a la carte-ravintoloissa on jaettu tipit koko henkilökunnan kesken noin kerran kuussa (yleensä silloin kun jotain jaettavaakin on, eli alle satasen tippikeräytymää ei olla jaettu). Ja henkilökunnan kesken menee, omistaja ei saa vaikka olisi sali- tai keittiövuoroja tehnytkin.
Kyllä Suomessa osa jättää tippiä, ravintola-alalla olevat aina. Ei sitä sillä tavalla odota, koska täällä tarjoilijoillakin on Tesin mukaiset palkat - tippi on sitten ylimääräistä hyvästä palvelusta tai ruuasta. Joskus jos asiakas on sanonut tipatessaan että tippi on pelkästään minulle jonkin tietyn palveluun liittyvän asian takia, olen ilmoittanut työkavereille ja heidän suostumuksellaan sitten pitänyt rahan itsellä.
Niin ja itse tietenkin tippaan. 10% jos kaikki on mennyt hyvin, vähemmän jos ei. Kymmensenttinen tippinä on silkka vittuilu silloin kun palvelu ja ruoka on ollut ihan perseestä.
Nuo kimppatipit on tosi arsyttavia, koska tippi annetaan kuitenkin henkilokohtaisesti hyvasta palvelusta. Itse Olin baarissa toissa ja Monet asiakkaat antoivat minulle tippia kommentein, ala laita kimppatippiin, koska kollega oli tosi v-mainen Ja ei-pidetty.
Olin kahvilassa töissä ja tipit menivät pomolle. Tuntui lähinnä hölmöltä asiakkaiden puolesta.
Mä olen pohtinut samaa. Tavallaan on reilua, että menevät jakoon esim keittiön kanssa. Mutta eikös kokeilla ole usein hieman ismpi palkkakin kuin tarjoilijalla.
Tarjoilijathan ne pahoittelee jos jokin menee keittiön puolella pieleen, ei sieltä kokki tule kaatamaan vettä jos tarjoilija ei jaksa...
Itse jos jätän tippiä ja minua/seuruetta on palvellut yksi ja sama tarjoilija odotan tarjoilijan itse saavan tuon ks rahan.
Entä sitten, jos ruuan hinta on 95 € ja maksaa kortilla satasen edestä? Meneekö se firman piikkiin? Ei tarjoilijoiden?
Toki kaikilla eri käytännöt, ei kaikilla ole se sama, mutta meillä on ala carte ravintolassa niin, että päivän päätteeksi jaetaan salin henkilökunnan sekä kokkien kanssa. Jos salin/keittiön puolella on erittäin ahkera ja kiinnostuvainen harjoittelija, jaamme hänenkin kanssaan tipit. Meillä on sääntö, että jos asiakas haluaa tippinsä jätettäväksi vain tietylle tarjoilijalle, saa hän pitää sen itsellään, koska se on asiakkaan toive. Tippien määrä vaihtelee paljon, yhtenä päivänä tulee 70 snt per nenä ja toisena päivänä saattaa tulla reilusti yli 5 e. Ulkomaalaiset jättävät ne isoimmat tipit, oli ilta mennyt hyvin tai huonosti. Suomalaiset jättävät vaihtelevasti, koska osa ei halua maksaa " tupla" tippiä, kun tessin mukaiset palkat meillä muutenkin jo on. Kyllähän se niin vain on, että mukava asiakas jää aina hyvällä mieleen, jätti hän tippiä tai ei. Minulle tärkeintä, että palaute on hyvää ja asiakas on tyytyväinen ja palaa uudelleen.
[quote author="Vierailija" time="08.01.2014 klo 20:45"]
Entä sitten, jos ruuan hinta on 95 € ja maksaa kortilla satasen edestä? Meneekö se firman piikkiin? Ei tarjoilijoiden?
[/quote]
Kuitti näppäillään kassaan ja 5 e otetaan kassasta tippikippoon. Voi jättää siis kortillakin tippiä murehtimatta meneekö työntekijöille :)
Ei välttämättä jos sanot tarjoilijalle et tämä tippi on sulle eikä kenellekkään muulle. Keran annoin 20€ tippiä ja se sano et laittaa sen tippi kulhoon, vastasin et siinä tapauksessa en annakkaan jos viet se tippikulhoon ja se lupasi sen jälkeen et se pitää sen itsellään.
Näistä puheista voi päätellä että suurimmat tipit jätetään säännöllisesti toimittamatta yhteiseen tippikassaan ja vain vaihtorahoina saadut kolikot tiputetaan sinne. Tiedän ja olen nähnyt kun esim rikkaat venäläiset jättävät vaikkapa 50 eur tai jopa 100 eur tippejä ruokaravintolassa ison laskun ja hyvän palvelu päätteeksi.20 eur on aika yeinen tippi normaalin 2 hengen illallisen jälkeen.
Ulkomailla tipatessa pelaa sääntö että hyvistä tipeistä saa hyvän palvelun. Jos käy usein samassa ravintolassa ja aina jättää hyvät tipit saa ekstra palvelua.
Suomessa se ei toimi. Sama hapannaama tarjoilia joka kerta vaikka kuinka tippaisi. Ei siis kannata.
Onko verottajalla noihin tippeihin joku kanta? Verottajahan on älähtänyt mm. siitäkin, kun maksaa omalla kortilla esim. työmatkahotellit ja siitä tulevat boonukset pitäisi ilmoittaa verottajalle, koska se on palkkaa. En tiedä miten tässä nykyään menee, seuraako verottaja näitä?
Tottakai tipit pitäisi ilmoittaa verotuksessa mutta kuka näin tekee, tuskin kukaan.
Tippi käytäntö ei istu suomalaiseen ravintolakulttuuriin.
[quote author="Vierailija" time="08.01.2014 klo 20:31"]Olin kahvilassa töissä ja tipit menivät pomolle. Tuntui lähinnä hölmöltä asiakkaiden puolesta.[/quote]
Eikö Gordon Ramsay kertonut asiakkaille?
en jätä tippiä vaivaannun usein jos haluan antaa jollekki tunnustusta hyvästä työstä ja sitten minua kiitellään :S
siispä keksin tähän ratkaisun ja olen pari kertaa nimettömänä käskenyt jonkun kaupan toisen työntekijän antaa pienen lahjan kuten konvehteja yms toiselle tai käskenyt jonku kaupan edestä viemään. Tämän tehnyt 3 kertaa
Toivottavasti tänne ei rantaudu tippikultturi! Ei lääkärissäkään tipata tai kampaajalla jne. joten ihan turhaa touhua suomessa.
Meillä tipit jaetaan illan päätteeksi kaikkien kesken, kyseessä anniskeluravintola. Myös nämä henkilökohtaiset tipit. Ihan siitä syystä että on epäreilua, että henksu joka ei pääse varsinaiseen kontaktiin ihmisten kanssa (blokkari) jää kokonaan ilman extraa jos tarjoilijat jakavat keskenään tipit. Illasta tulee yleensä 5-20€ per nenä. Arkivuoroista joissa ollaan yksin, saa helposti 40-70€/ilta (ravintolahenkilökunta liikkeellä) joka nyt tietysti lämmittää sydäntä jo tosi paljon. Viikonloppuna kun yhdessä tehdään rahaa kassaan, jokaisen työpanos on yhtä arvokas niin yhteistä "ylimääräistä" rahaa sitten jaetaankin illan jälkeen. Verottajalle pitäisi ilmoittaa, enpä ole meinannut enkä suosittele henkilökunnallenikaan. Tippaaminen on kohtelias tapa, itse jätän asioidessani muissa ravintoloissa. Jotenkin sitä muistaa kyllä aina tippiä jättäneen ihmisen, vaikka palvelun laatu pysyy samana kyllä kaikille asiakkaille jättivät he tippiä tai eivät. Pääasia on saada asiakas uudestaan ravintolaan.
Me kerätään yhteiseen tippikulhoon ja jaetaan suunnilleen kerran kuukaudessa kaikkien työntekijöiden kesken. Pari euroa per nenä tulee yleensä (siis jaossa), enimmäkseen jätetään vaihtorahaksi tulevat kolikot. Kahvila kyseessä.