Miten vauvalle uskaltaa antaa sormiruokia yms?
Vauva nyt vähä päällle 8 kuukautta ja vieläkin syödään niitä pienempiä, hienososeisempia pilttejä. Jos antaa niitä karkeampia, isompia purkkeja, niin alkaa aina kakomaan ja menee punaiseksi. Tuo ei varmaan ikinä opi syömään :D? Hampaita on eessä ylä- ja alahampaat.
Sormiruokia en oo antanu ku joskus maissinaksuja, ja niitä se saa suuhun jotenki laitettua, mutta suurin osa sulaa käsiin ja tulee kauheaa sotkua joka paikkaan niin en oo niitäkään kauheasti antanu :D Joskus semmosen pitkän kurkkusuikaleen oon antanu käsiin ja on siitä järsiny sitä vetistä osaa suuhun, kerran irtos isompi palanen ja meinas tukehtua siihenki...
Luin jostain blogista, että joku on antanu vauvalle, sis nuorempi kun mun lapsi, niin keitettyä pastaa sormiruokana. Miten ihmeessä se uskaltaa?! En ymmärrä, nehän humplahtaa suoraan kurkkuun ja juuttuu sinne..?
Meijän vauva varmaan vielä 2 vuotiaanaki syö pelkästään pieniä pilttipurkki soseita ku äiti ei uskalla antaa muuta :)
Miten teillä on alotettu nuo kaikki muut ruoat? Kiitos jos viitsit vastata :)
Kommentit (9)
Vauvalla toimii käden ja nielemisen välinen yhteys, kun saa itse laittaa ruuan suuhun osaa myös tehdä sille jotain. 8 kk pitäisi jo osata pinsettiote, anna pieniä palasia keitettyjä kasviksia, kesäkumppaa, kukkakaalia, parsakaalia yms jotka murenee helposti eikä jää kurkkuun. Porkkana on vaikea kun ei keity kunnolla hienoksi ja pysy samalla kasassa. Marjat myös hyviä, voit vaikka litsata ne alkuun niin ei jää kiinni tai ainakaan tukehduta. Sormilla kokeillessa vauva myös oppii ruuan kiinteyden, ja tietää millainen pala tulossa suuhun. Lusikalla annettaessa yllätys ja johtaa kakomiseen, ruoka saattaa myös mennä liian kauas kielen takaosaan eikä vauva osaa sitä enää poimia sieltä maisteltavaksi vaan kakoo sen ulos. Lihaa saa myös pilkottua pieneksi, vaikka syiden mukaan ohuiksi suikaleiksi. Isoja paloja en ole uskaltanut omallekaan antaa, kun kakomisrefleksi ei hänellä toimi kunnolla.
Vautsi, en oo ikinä kuullu tommosesta, siis tosta yhteydestä.. Oon toki jostain lukenu että 2 yleisintä syytä miks vauva tukehtuu, tai meinaa tukehtua on se, että se on pää taaksepäin ja sit se, että joku toinen laittaa suuhun ruokaa.
Kiitos vinkeistä, pitääpä yrittää alkaa kokeilemaan noita! :)
Mutta nieleekö vauvat sitte kokonaisina ne palaset, pienet palaset tietenki, koska eihän niillä oo vielä puruhampaita millä pureskella?
Ei kun vauva murskaa ne kitalakea vasten kielellä, ja pyörittelee pitkin poskia, ja osaa ne ikenilläkin aika kovaa purra ;) omalla tosiaan ei toimi se kakominen, nostaa juurikin pään ylös jolloin ruoka menee pahemmin kurkkuun, kun optimi olisi että osaisi painaa pään alaspäin ja tiputtaa ruuan pois. Jos jotain menee kurkkuun älä kaiva vaan käännä lapsi vaaka-asentoon tai vähän pää alaspäin, siitä saa helpommin ryittyä palan pois. Ehdottomasti suosittelen ennen aloittamista (jo turvallisuuden takia) Omin sormin suuhun-kirjaa, tai juuri ilmestynyttä suomalaista kirjaa, nimeä en muista. (Minä syön itse tms.) noissa kirjoissa opetetaan antamaan paloja jotka saisi nyrkkiin ja osa jäisi yli mutustettavaksi, mutta oma vauvani tunki koko palan suuhun ja otti lisää, lopulta oli kuin hamsteri ruuat poskissa. Annan siis vain pieniä paloja.
No perehdy vähän sormiruokailuideologiaan. Vauvat voivat hyvin aloittaakin sormiruualla ja jauhavat kyllä ruokia omalla tavallaan. Jopa lääkäreillä voi olla tästä vääriä käsityksiä. Sormiruokailussa sotku on sellaista, että sitä tulee mutta jossain vaiheessa sitä joka tapauksessa tulee joten älä sotkua pelkää.
Mun lapsi jo isompi mutta vauvana maisteli pastaa, avokadoa, omenaa, banaania, maissinaksua, tofua, rusinoita ym. sormiruokana. Ei mitään tukehtumisongelmia ollut koskaan. Meillä oli käytössä myös soseet, puurot ym.
Vauvojen on hyvä saada myös karkeampaa ravintoa. Sen on todettu jopa edistävän puheenkehitystä. En todellakaan suosittele, että kaksivuotiaaksi asti kaikki annetaan soseena. Mutta tiedän kyllä, että niinkin hengissä selviää.
[quote author="Vierailija" time="02.03.2013 klo 16:59"]
No perehdy vähän sormiruokailuideologiaan. Vauvat voivat hyvin aloittaakin sormiruualla ja jauhavat kyllä ruokia omalla tavallaan. Jopa lääkäreillä voi olla tästä vääriä käsityksiä. Sormiruokailussa sotku on sellaista, että sitä tulee mutta jossain vaiheessa sitä joka tapauksessa tulee joten älä sotkua pelkää.
Mun lapsi jo isompi mutta vauvana maisteli pastaa, avokadoa, omenaa, banaania, maissinaksua, tofua, rusinoita ym. sormiruokana. Ei mitään tukehtumisongelmia ollut koskaan. Meillä oli käytössä myös soseet, puurot ym.
Vauvojen on hyvä saada myös karkeampaa ravintoa. Sen on todettu jopa edistävän puheenkehitystä. En todellakaan suosittele, että kaksivuotiaaksi asti kaikki annetaan soseena. Mutta tiedän kyllä, että niinkin hengissä selviää.
[/quote]
Joo se oli vähän niinku vitsi että se syö sit 2-vuotiaaksi asti niitä.. :)
Mutta kiitos vastauksista, ja 5 myös kiitos vastauksista! En tiedä, se on vaan mun pahin pelko että lapsi tukehtuu... No, pitää yrittää päästä siitä yli, ja rohkeasti kokeilla nuita! :)
Meillä sormiruokailu toimi toisella lapsella muttei toisella, joka oli motorisesti niin kömpelö, ettei ruoka mennyt suuhun saakka, vaikka kuinka lapsi yritti. Hänellä oli myös kakomista ja oksentelua palojen kanssa, niihen ihan itse laitettujen. Sitten hän oksensi kaiken ruoan.
Lainaa kirjastosta toi sormiruokakirja "Omin sormin suuhun" tai tilaa jostain.
Alussa se on kyllä jännää, kun pelkää että lapsparka tukehtuu. Mut kyllä se siitä lähtee!
Minuakin aluksi pelotti ja saatoin kesken ruuankin vetäistä palat pois tarjolta, kun rupesi jännittämään äitiä liikaa. ;)
Kurkunpalan meinasi kerran vetää henkeen ja sitä en ole uskaltanut enää antaa.
Meillä on syöty; naksuja, bataatin, perunan ja porkkanan paloja keitettynä, kukka- ja parsakaalia keitettynä, näkkileipää, hapankorppuja, paahtoleipää, vadelmia, muru- ja riisimuroja, rae-, koti- ja leipäjuustoja, juustoviipaleita, jauhelihaa, keitettyä makaronia
Ikää on 1v ja lisäksi menee puurot ja soseet lusikalla syöttäen.
up