Karppauksen vaarallisuus mitättömän pientä
http://www.iltasanomat.fi/paakirjoitus/art-1288481738291.html
Pääkirjoitus: Leipää ei kannata jättää pois pöydästä
Ilta-sanomien pääkirjoitus on puutaheinää!
http://roskatiede.wordpress.com/
Kommentit (12)
ystäväperheessä, jossa vanhemmat ovat lääkäreitä ja toinen heistä on sydämeen ja verenkiertoon erikoistunut tutkijatohtori ja professori. Eikä meillä siis tietenkään karpata.
Mutta olen pätevä arvioimaan epidemiologisten tutkimusten merkitystä.
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan tutkijat alkavat olla väsyneitä karppauskeskustelun sävyyn. Tämä selittää Fogelholmin mielestä Sydänliiton puheenjohtajan, professori Matti Uusituvan rajua kommenttia karppaamisen vaarallisuudesta.
- Tutkijoiden hienotunteisuus ja maltillisuus alkaa pikku hiljaa rakoilla sen takia, että karppauspuolella kielenkäyttö on ollut niin rajua. Paitsi, että on luotu retoriikkaa siitä, että leipä tappaa ja on myrkkyä, keskustelu menee myös henkilökohtaisuuksiin, että tutkijat myrkyttävät ja tappavat, Fogelholm sanoo Uudelle Suomelle.
Fogelholm kertoo saaneensa itsekin syytöksiä "tappajana ja lasten myrkyttäjänä", kun hän on sanonut, että täysjyväleipää pitää syödä.
- Karppaajien luoma kuva esimerkiksi leivästä, että se on myrkkyä, on minusta hirvittävää liioittelua ja mustamaalaamista. Samaten väite siitä, että normaalit ravitsemussuositukset myrkyttävät lapset, on edesvastuutonta puhetta, koska mitään sellaista näyttöä tästä asiasta ei ole.
Matti Uusitupa sanoo tänään Ilta-Sanomien paperilehdessä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus voi alkaa tappaa suomalaisia lähivuosina sydän- ja verisuonitauteihin. Hänen mukaansa karppaus saattaa näkyä sairaustapausten ja jopa kuolemien yleistymisenä.
Fogelholmin mielestä alakarppauksen vieminen äärirajoille voi olla vaarallista. Hän ei pidä suotavana sitä, että ruokavaliosta jätetään kokonaan pois runsaskuituinen leipä ja täysjyväviljavalmisteet ja myös hedelmien syöntiä vähennetään merkittävästi.
”Liian raju karppaus lisää kuolleisuuden todennäköisyyttä”
- Riskit lisääntyvät myös, jos hiilihydraattien vähentäminen johtaa rasvan laadun heikkenemiseen. Eli jos ei syödä enemmän kalaa ja kasvirasvoja, vaan korvataan hiilihydraatit eläinrasvalla.
- Sanoisin, että liian raju ja väärin toteutettu karppaus lisää kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien ja tätä kautta kuolleisuuden todennäköisyyttä.
Fogelholmin mukaan pitkäaikaisissa väestötutkimuksissa on todettu johdonmukaisesti, että ihmisillä, jotka saavat paljon kuitua, on pienempi kuolleisuus kuin niillä, jotka saavat vain vähän kuitua.
- Pidän tätä näyttöä väestötutkimuksissa jopa paljon vahvempana kuin vaikkapa rasvan yhteyttä kuolleisuuteen.
Fogelholmin mielestä joistain karppaamisen piirteistä - sokerin ja valkoisen viljan vähentämisestä - voisi olla hyötyä Suomen kansanterveydelle. Hän korostaa, että määrää tärkeämpää on hiilihydraattien ja rasvan laatu.
- Meidän nykyisessä ruokavaliossamme sokerit ja nopeasti imeytyvät hiilihydraatit ovat samalla lailla terveysriski kuin tyydyttynyt rasva. Luulen, että meidän kansanterveydellemme olisi hyvä juttu vähentää niitä. Edellytyksenä on, että tilalle tuodaan joko kasvi- ja kalarasvaa tai täysjyväviljavalmisteita, vihanneksia ja hedelmiä, Fogelholm sanoo.
- Karppaaminen on myös tehokas laihdutuskeino.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117147-karppauskohu-tutkija-kyllastyi-l…
- Tutkijoiden hienotunteisuus ja maltillisuus alkaa pikku hiljaa rakoilla sen takia, että karppauspuolella kielenkäyttö on ollut niin rajua. Paitsi, että on luotu retoriikkaa siitä, että leipä tappaa ja on myrkkyä, keskustelu menee myös henkilökohtaisuuksiin, että tutkijat myrkyttävät ja tappavat,
Edes sitävertaa ei kirjoittaja tiennyt, surullista. Mahtaa nolottaa myöhemmin...vai saako pääkirjoitus vilistä asiavirheitä?
Kivasti jättivät myös kertomatta että se neljäkymppinen kuollut oli 80% elämästään megaläski, joka mätti sokeria ym. pakonomaisesti. Joitakin kuukausia kestänyt karppaus sitten kuulemma hänet tappoi...uskokoon, ken haluaa! Hänellä oli lisäksi päänsärkyjä ym. ensioireita halvauksesta, mutta ei mennyt lääkäriin.
Niin sen olen huomannut, että sanalla karppaus ymmärretään hyvin paljon eri asioita. Kaikenlaista ruokavaliota niputetaan saman sanan alle, vaikka hiilarien, protskujen ja rasvojen suhde vaihtelisi itse asiassa paljonkin näissä lehtijutuissa, tutkimuksissa ja "tutkimuksissa".
Nuo "asiantuntijat" eivät nyt käsitä että karppauksessa ei ole tarkoitus vedellä rypsiöljyä ja päivittäin kalaa (toki näin saa tehdä, harva tekee), eli heidän mielestään vääränlainen (= kovia eläinrasvoja sisältävä, ei rypsiä ainakaan) ruokavalio ei ole karppausta ollenkaan. Ikävä kyllä karppaus on juuri voita, luonnollisia eläinrasvoja ym. "epäterveellistä".
Koska otoskoko oli iso, karppaus ei voi olla vaarallista. Riskin lisäys on vain 0-8 %
tuolloin ei ollut vielä selvää, kuinka paljon karppaus lisää sydäntauteja. Nyt fogelholm kumppaneineen eivät voi enää pelotella karppaajia!
Ylipaino ja diabetes ovat räjähtämässä käsiin. Kaikessa on kyse määristä, myös siinä kun karppaa. Karppausta on monenlaista ja useimmat varmaan toteuttaa sen niin, että hiilareita ei jätetä Kokonaan pois.
Ongelmat verensokerissa pistävät laskemaan hiilareita, joiden mukaan insuliinia = eikö logiikka sano, että vähentämällä hiilareita voi vähentää myös insuliinia = verensokerit pysyvät matalammalla?
jolla on pokkaa puhua oikeaa asiaa.