Leivonnaisista gluteenittomia pelkästään vehnäjauhot vaihtamalla?
Hei,
Tyttären syntymäpäivät tulossa ja mukana pari keliaakikkoa. Voinko tehdä gluteenittomia leivonnaisia pelkästään vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen?
Aiheuttaako leivinjauhe, kaakaojauhe yms. oireita keliaakikoille?
Kiitos!
Kommentit (15)
Voit tehdä juuri noin, voit käyttää myös perunajauhoja. Kaakao tai muut eivät ole kiellettyjen listalla.
jos leipominen tuntuu vaikealta, niin kaupan pakastealtaan Dajm kakku on gluteeniton.
Keliaakikolle käy jäätelö.
Jos sulla on hyvin varusteltu ruokakauppa käytössä, niin esim. Vuohelan herkun tiikerikakku on todella hyvää.
Voi vaihtaa vain päikseen. Joskus nuo gluteenittomat jauhot saattavat tosin käyttäytyä vähän erilailla kuin tavisjauhot. Itselleni on tullut seuraavanlaisia epäonnistumisia:
-Sunnuntain jauhoseoksella letut eivät onnistu. Jauhot vain paisuvat hötöksi paistaessa. Semperin jauhot ovat tähän paljon parempia.
-Joissakin piirakoissa täyte on paistaessa painunut pohjaan. Tämäkin usein noilla Sunnuntain jauhoilla. Voi estää esipaistamalla pohjan ennen täytteiden laittamista.
-Joskus leivonnaisista tulee todella hajoavaisia. Tämän voi estää laittamalla lämmitettyyn nesteeseen ensin psylliumia turpoamaan -> tulee sitkoa. Psylliumia voi ostaa ihan perusmarketeista. Löytyy leivontaosastolta, yleensä leivinjauheen läheltä.
Itse suosin Semperin jauhoseoksia. Niillä olen saanut parhaita leivoksia. Myös Pirkan jauhoseos on ok.
En ole kuullut, että keliaakikoille olisi tullut leivinjauheesta tai kaakaojauheesta oireita. Mitä leivoksia meinasit tehdä?
että gluteenittomat jauhot käyvät. Joillakin voi keliakia olla sellainen että gluteenittomat jauhotkaan eivät vain yksinkertaisesti käy.
että gluteenittomat jauhot käyvät. Joillakin voi keliakia olla sellainen että gluteenittomat jauhotkaan eivät vain yksinkertaisesti käy.
Öö, tarkoitat varmaan, että pitää olla ns. luontaisesti gluteenitonta. Silloin ei vehnätärkkelys käy ja pitää valita oikeanlainen jauhoseos. Ainakin Semperin fin mix ja grov mix ovat luontaisesti gluteenittomia. Ja tietysti esim. peruna- ja maissijauhot.
Ajattelin tehdä muffinsseja (kaikenvärisillä kuorrutteilla ja koristeilla), kääretortun, suolaisen piirakan ja vadelma-limettitortun (nappasin tämän viimeksimainitun ohjeen netistä ja kuvat olivat jo niin ihania, että pakko kokeilla).
Täytekakku tulee valmiina leipomosta, etten vain sitä tyri kun eka kertaa gluteenitonta puuhailen.
Sipsit ja karkit yms. sitten kaupasta :)
-ap-
joissa on gluteenia! Pringlesit ei käy.
Ajattelin tehdä muffinsseja (kaikenvärisillä kuorrutteilla ja koristeilla), kääretortun, suolaisen piirakan ja vadelma-limettitortun (nappasin tämän viimeksimainitun ohjeen netistä ja kuvat olivat jo niin ihania, että pakko kokeilla).
Täytekakku tulee valmiina leipomosta, etten vain sitä tyri kun eka kertaa gluteenitonta puuhailen.
Sipsit ja karkit yms. sitten kaupasta :)
-ap-
Kuulostaa oikein kivalta! Nuo leipomukset varmasti onnistuvat hyvin gluteenittomina.
Muista välttää lakuja ja keksisuklaita, jos haluat tarjota kaikille sopivia naksuja. Sipseistä taitaa lähes kaikki olla sopivia, mutta nachoissa on joissakin korppujauhoja.
Hauskoja synttäreitä!
-nro 5
joissa on gluteenia! Pringlesit ei käy.
Ei pidä paikkaansa. Tai jos pitää olla luontaisesti gluteenitonta, niin sitten eivät nuo vehnätärkkelystä sisältävat Pringlesit käy. Itse ainakin perus-keliaakikkona olen pari kertaa Pringlesejä syönyt. Mutta esim. vilja-allergikolle ei Pringlesit sovi.
ei saa joutua yhtään tavis jauhoja. Periaateessa pitäis olla kai ihan omat kulhot ja astiat sillä herkimmät voi saada oireita todella pienistä määristä gluteeinia. Ole siis tarkka leipoessasi.
Ainesosat :Vakuumikuivattua perunaa, kasvisöljyä, kasvisarasvaa, riisijauhoa, vehnätärkkelystä, merisuolan jamustapippurin aromi (kovettettu kasvirasva, vehnäjauhoa, merisuola, aromi, herajauhe, arominvahvennetta: mononatriumglutamaatti, dinatrium guanylaatti jadinatrium inosinaatti, pippuri, hiivauute, sokeri, maitoproteiineja), dekstriiniä, emulgointiainetta:E471, suolaa.
Muissa vain vehnätärkkelystä, josta liiton sivulla sanotaan:
Jotkut keliaakikot kokevat saavansa oireita (esim. ilmavaivoja, ripulia) vehnätärkkelystä sisältävistä gluteenittomista tuotteista. Tutkimusten mukaan ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että nämä oireet liittyisivät ohutsuolen limakalvovaurioon. On mahdollista, että tällaiset oireet liittyvät tärkkelyksen muihin ainesosiin.
eri ainesosat maissa ja laivalla. Toisessa kävi ja toisessa ei. Jotkut kävi jotkut ei. Parempi syödä jotain selkeämpää jos eivät itsekään tiedä mitä tuotteet sisältävät. Jos on peruna, öljy ja suola niin tietää mitä syö. Kuka noin jumalatonta lisäainemäärää kehtaa vieraille syöttääkään tänä päivänä. Parasta on tehdä ne itse.
Esim täytekakku tai kääretorttu onnistuu helposti gluteenittomilla jauhoilla tai perunajauhoilla.
Pulla ei todellakaan onnistu jauhoja vaihtamalla.
Jotkut ns. kahvikakut (kuivakakut) voi onnistua jauhoja vaihtamalla.
Leivinjauhe ja kaakaojauhe ovat keliaakikoille sallittuja.
esim. täällä blogissa on hyviä reseptejä:
http://marla76.vuodatus.net/blog/category/K%C3%A4%C3%A4retortut
Kääretorttu on yksi helpoimpia ja varmasti onnistuvia gluteenittomasti.