Mistä intoa kasvisten syömiseen?
En syö hedelmiä, koska hampaat vihloo niistä. En syö vihanneksia, koska en jaksa laittaa niitä. Sitten kärsin koko ajan ummetuksesta. Miten saisin aloitettua kasvisten syönnin?
Kommentit (19)
oikeasti hyviä ja maistuvia. Jotain, mikä ei lainkaan maistu hyvältä, ei kukaan viitsi syödä joka päivä.
Mun mielestä esim. hyvä salaatti tuoreista vihanneksista on oikeasti hyvä. Kaveriksi hyvää juustoa tai savukalaa tai tonnikalaa tai kanan filettä... Ja vielä joku hyvä kastike, niin nam!
Uunijuureksi lihan kaverina, päälle mausteita ja hunajaa ja haudutat uunissa kypsäksi...
Maa-artisokkakeittoa...
Aurajuusto punajuuri vuokaa...
Leivän päälle salaattia, tomaattia, paprikaa, kurkkua.
Tomaatti mozzarella salaatti.
Porkkanaraaste on älyttömän hyvää!
JOku ravitsemusterapeutti sanoi, että kasviksilla on niin paljon positiivisia vaikutuksia, että kannattaa syödä ne vaikka pekoniin käärittynä, jos ei muuten maistu, ennemmin kuin jättää syömättä.
sulla on varmaan joku kiillevaurio tai vetäytyneet ikenet?
Laittele vaikka pirtelöitä ja smoothieita, niihin saa menemään paljon marjoja ja hedelmiä, sekaan jugurttia.
Osta kasviskeittokirja tai lataa ohjeita netistä. Kasvissosekeitot on kans helppoja ja hyviä kasvisruokia. Siemeniä lisäämällä saat kuitua ja ummetus helpottaa, esim salaatteihin saa valmiita siemensekoituksia. Hommaa pakastealtaasta valmiita lisäkkeitä, niitä on nykyään tosi paljon hyvänmakuisia jotka on maustettukin valmiiksi.
...on pakastealtaassa vaikka mitä valmiita vihannessekoituksia (osassa mausteetkin) joita on todella kätevä ostaa pakastimeen ja ottaa sieltä AINA ruoanlaiton yhteydessä kourallinen "jotain" ja pistää joukkoon, oli kyseessä sitten kastike, mureke, keitto tai laatikko. Tai vaikka lämmittää mikrossa lisäkkeeksi sellaisenaan.
Pian alkaa tuntua, että ateria on jotenkin yksipuolinen ja "ohut" jos ei siinä ole ollenkaan kasviksia mukana.
Kurkku/tomaattiviipaleet AINA ruoan kanssa on myös helpoista helpoin tuoresalaatti. Tai kirsikkatomaatit sellaisenaan. Tomaatti on todella terveellinen vihannes.
Jos tuoreet hedelmät tuntuvat vierailta, niin aika hyvä on sekin jos alat syödä säilykehedelmiä. Ananaspurkki tai puolikas "hedelmäsalaatti" jälkiruoaksi muutaman kerran viikossa. Eihän se sama ole kuin tuore, mutta ehdottomasti parempi kuin ei mitään.
Hampaiden vihlomista voisi ehkä myös hoitaa?! Hammashygienistit voivat tehdä hammaskauloille fluorisuojauksen, joka kestää pari-kolme kuukautta. Ei maksa kuin pari kymppiä.
En näe, että kasvisten syönnistä voisi innostua syömällä vetistyneitä pakastevihanneksia tai säilykehedelmiä. Eikä ravintoarvokaan ole sama. Säilykehedelmissä voi vielä olla iso annos lisättyä sokeria.:(
Kasviksissa innostavaahan on juuri niiden tuoreus, sen vuoksi neuvo syödä pakasteita ja säilykkeitä jotenkin vesittää koko homman.:) Tietysti talvi asettaa omat haasteensa: ei ulkomaiset kasvikset ja hedelmätkään välttämättä hyviä ole, vertaa vaikka kotimaisen ja espanjalaisen tomaatin makua..
Tuoremehun juominenkaan ei ole sama asia, kuin oikeiden kasvisten syönti.
Pakastamista kestävät kyllä mielestäni hyvin marjat: puolukat, mustikat, mustaherukat.
Kotimaisista vihanneksissa hyvin kestävät porkkanat. Oletko testannut babyborkkanoita?
Olen samaa mieltä siitä, mitä edellä jo mainittiin, hyvin maustetut kasvikset maistuvat. Itse tykkään kovasti salaateista.
En näe, että kasvisten syönnistä voisi innostua syömällä vetistyneitä pakastevihanneksia tai säilykehedelmiä. Eikä ravintoarvokaan ole sama. Säilykehedelmissä voi vielä olla iso annos lisättyä sokeria.:(
Kasviksissa innostavaahan on juuri niiden tuoreus, sen vuoksi neuvo syödä pakasteita ja säilykkeitä jotenkin vesittää koko homman.:) Tietysti talvi asettaa omat haasteensa: ei ulkomaiset kasvikset ja hedelmätkään välttämättä hyviä ole, vertaa vaikka kotimaisen ja espanjalaisen tomaatin makua..
Tuoremehun juominenkaan ei ole sama asia, kuin oikeiden kasvisten syönti.
Pakastamista kestävät kyllä mielestäni hyvin marjat: puolukat, mustikat, mustaherukat.
Kotimaisista vihanneksissa hyvin kestävät porkkanat. Oletko testannut babyborkkanoita?Olen samaa mieltä siitä, mitä edellä jo mainittiin, hyvin maustetut kasvikset maistuvat. Itse tykkään kovasti salaateista.
Mä tykkään pakastevihanneksista. Niitä on helppo lisätä vaikka mihin. Wokkaamalla niistä saa rapeita. Ei mun pakaste vihannekset ole vetisiä, ei kannata syödä mitään kertaalleen sulanutta bulkkitavaraa.
Tuoremehun juominen vastaa ihan hyvin hedelmän syömistä. Nyt oli sitä paitsi kyse tyypistä, jolle hedelmien syöminen on vastenmielistä.
Tärkeintä on nauttia kasviksistakin monipuolisesti.
Ei hampaiden kuulu vihloa banaanin tai omenan syömisestä. Ne hän vihloo silloin monesta muustakin helposti.
Mut mun ohje on, että unohdat sellaisen ajattelumallin, että kasvisten kanssa ei saa syödä suolaa, sokeria tai rasvaa. En mä yhtään ihmettele ettei ihmiset tykkää kasviksista, kun sen hyvälle maistuvan ruuan kanssa samalle lautaselle laitetaan vetsisiä, nihkeitä, suolattomia ja mauttomia kasviksia.
Opettele syömään kasviksia hyvänmakuisina. Tee marjrahkaa ja hedelmärahkaa, kuorruta kasvikset juustolla tai lisää niitä ruokiin ja kermaa perään.Kasvikset on hyvää ruokaa kun ne laitetaan, ei mikään välttämätön paha, joten ei niiden tarvitse olla sen mauttomampia kuin vaikkapa hyvän pihvin tai leivonnaisen. Pääasia, että syöt kasviksia, söit ne sitten miten vain.
mutta en missään nimessä omenaa. Myös tomaatti sattuu hampaisiin.
Kiitoksia kaikille vinkeistä!
ravintoarvoiltaan parempia kuin tuoreet kasvikset, koska ne on pakastettu tuoreina ja niissä on kaikki kivat vitamiinit jäljellä.
joitakin kaupan herkullisia pakastevihannessekoituksia, joita vokkaat öljyssä ja soijassa ja teet niistä patoja ja risottoja maun mukaan.
Hedelmien sijaan voisit syödä vitaminoituja marjakeittoja.
Oletko kokeillut lasten hedelmä- ja marjasoseita?
Ei hampaiden kuulu vihloa banaanin tai omenan syömisestä. Ne hän vihloo silloin monesta muustakin helposti. Mut mun ohje on, että unohdat sellaisen ajattelumallin, että kasvisten kanssa ei saa syödä suolaa, sokeria tai rasvaa. En mä yhtään ihmettele ettei ihmiset tykkää kasviksista, kun sen hyvälle maistuvan ruuan kanssa samalle lautaselle laitetaan vetsisiä, nihkeitä, suolattomia ja mauttomia kasviksia. Opettele syömään kasviksia hyvänmakuisina. Tee marjrahkaa ja hedelmärahkaa, kuorruta kasvikset juustolla tai lisää niitä ruokiin ja kermaa perään.Kasvikset on hyvää ruokaa kun ne laitetaan, ei mikään välttämätön paha, joten ei niiden tarvitse olla sen mauttomampia kuin vaikkapa hyvän pihvin tai leivonnaisen. Pääasia, että syöt kasviksia, söit ne sitten miten vain.
Mieti, millaisessa muodossa kasvikset/marjat on susta parhaita.
Itse tykkään etnisistä ruuista, niissä kasvikset on hyvin maustetussa muodossa. Kotona käytän paljon curry pasten ja oliiviöljyn sekoitusta paistinpannulla antamaan makua kasviksille.
Pakastevihanneksista minäkään en tykkää, käytän kyllä, mutta kyllä esim. lohikeitto maistuu niin paljon paremmalta kun se tekee luomujuureksista ihan itse.
Ja hammastahna - mulla vihloi hampaita, kunnes vaihdoin sensitive -tahnaan. Merkillä ei ole nyttemmin niin väliä, mutta alkuun suosittelen Sensodyneä.
ihan tavallisiin ruokiin, porkkanaraastetta makaronilaatikkoon ja sopivia pakastevihanneksia jauhelihakastikkeen kanssa jne. Eli tulee syötyä kasviksia itsestäänkin, kun niitä on ruoassa.
Toinen vinkki on syödä salaattia ja ylipäätään raakoina, varsinkin jos et itse osaa laittaa kasviksia sillä tavalla, että pidät mausta. Niiden laittamista voi opetella, mutta yleensä tuoreissa kasviksissa on kivempi maku ja tekstuuri kuin jos ne on esim. keittänyt liian pehmeiksi tmv.
Ja tosiaan marjoja suosittelen myös.
Jauhelihakastikkeeseen lisäsin porkkanaraastetta tai pieneksi pilkottua kesäkurpitsaa.
Hyörytin kukkakaalta tai parsakaalta ja kaadoin päälle sopivasti voisulaa.
Lasagnessa vaihdoin pastalevyt viipaloituun kesäkurpitsaan.
Keitoissa jätin perunat pois ja lisäsin juuresten määrää.
Kanakastikkeen sijaan aloin tekemään kanapataa, joka hautui kasarissa. Broileria, wokkivihannesta, ananasta ja vähän riisiä ja sopivasti kermaa ja kanalientä.
Koulun ruokalistasta apinoin salaatteja, jos meinasi oma mielikuvitus loppua.
Ei ole tarpeen. Vihlonta saattaa johtua kylmästäkin. Kokeile smoothieita: banaania, marjoja, rahkaa tai jogurttia tehosekoittimella juomaksi.
Minusta vitaminoidut valmismarjakeitot ei millään korvaa tuoreiden hedelmien terveyshyötyjä. Niissähän on marjaa/hedelmää vain ripaus litrassa ja loput väri ja makuaineita.
Tarkoitat sios varmaan tuoreita kasviksia?
Niissä ei ole mitöön laittamista, esim:
revit salaattia lautaelle muun ruuan vieren, puristat päälle vähän sitruunaa (sen halkaiseminen ei ole laittamista), iiputtelet pullosta vähän oliiviöljyä. Syöt.
Kuorit porkkanan, syöt sen.
Halkaiset avokadon. Jos "jaksat laittaa", voit irrottaa siitä kiven, kaataa koloon vähän salaatinkastiketta (tai sitruunaa + oliiviöljyä), ripottelet päälle suolaa ja mutapipiria. Syöt, esim tee- tai jälkiruokalusikalla.
Otat leivän, levtät sen päälle mitä nyt satutu suosimaan. Vuolet kurkusta juustohöylällä ison kasan ohuita siivuja leivän päälle. Syöt.
Jos tässä on liikaa laittamista,, leikkaat kurkusta palan ja syöt sen kuin porkkanan.
Leikkaat nipun periljaa pieneksi kulhoon, kaadat päälle raejuustoa, lisäät suolaa ja pippura, sekoitat. Syöt.
Otat tomaatin käteen, syöt sen.
Seuraavassa vaiheessa voit tehdä ihan juures- ta kaaliraasteita, tomaatti-sipulisalaatteja, hölskykurkkuja, pestoja ...
Hedelmät "vihloo hampaita"? Ihan kaikkko? Omenasta persimonin ja ananaksen kautta hunajameloniin? Onkohan asia ihan noin? Ehkä pitäisi siinä tapauksessa jutela hammaslääkärin kanssa? ;-)
Mutta saahan sitä apteeksta ummetuspilleriä, niitä on helppo syödä.
Mulla on tapana antaa lapselle n. 10 minuuttia ennen ruokailua kuorittu porkkana käteen. Se menee hyvin alas koska on nälkä, usein kuuluu pyyntö että saisiko lisää. Ja jos en muista antaa porkkanaa, lapsi pyytää itse. Koululainen siis jo. Tiedä sitten onko porkkana tai kaksi päivässä liikaa :)?
on kätevä lisätä mitä vaan kasviksia, samalla vaivalla kun kuorisit perunat lisäät muut kasvikset. Itse korvaan usein perunan kokonaan muilla kasviksilla ja linsseillä. Pakastevihannekset ovat aivan hyviä eikä omalle kohdalleni ole ainakaan osunut vetisiä ja ne on kiireisen pelastus.
Porkkana, paprika, kukkakaali, kirsikkatomaatit sopii hyvin dippailuun sipisien sijaan ja saa syödä "hyvällä omallatunnolla".
Wokit onnistuu aivan hyvin pakastealtaan wokkivihanneksista, tietenkin tuore vielä parempi, mutta pakasteista voit hyvin aloittaa.
Mutta sun kannattaa kokeilla jotain vihlomista estävää hammastahnaa tuohon vihlomiseen ja jos ei auta niin sitten hampilääkärille.
...sinulla on luultavasti tulehtuneet ikenet. Niihin siis sattuu, ei hampaisiin. Kannattaa mennä suuhygienistille, joka poistaa hammaskiven, ja aloittaa sitten säännöllinen hammaslangan käyttö.
Mutta siis kasvisten syöminen on helppoa. Meillä lisätään joka ruokaan kasviksia. Jauhelihakastike tehdään tomaattipohjaisena ja sekaan runsaasti sipulia. Pitsaan laitetaan tomaattia, sipulia, ananasta jne. Ruokien lisukkeena lähes aina höyrytettyjä tai wokattuja pakastekasviksia tai tuoresalaattia. Pakastekasvikset ole vetisiä, kun valmistaa oikein. Keittoihin lisätään paljon kasviksia: porkkanaa, sipulia, lanttua, kesäkurpitsaa. Ratatouille on hyvä ja helppo lisäke myöskin.
Sämpylätaikinaan laitetaan porkkanaraastetta, lettutaikinaan pinaattia.
Hedelmiä syödään sellaisenaan ja esim. rahkan kanssa. Emme voisi elää ilman kasviksia! Ne muodostavat ainakin puolet ruokavaliostamme.
t. ison perheen äiti
Itse koen vihannesten käsittelyn atoopikkona vastenmieliseksi (nahka on niin herkkä että pitäisi käyttää kumihanskoja) ja sen takia jää väliin. Nyt ei ole koulu/työpaikan salaattipöytää tarjolla ja se huomaa :(
Pitäisi keksiä jotakin...
Ei kai vihanneksia tarvitse sen kummemmin laitella. Joka aterialla puolet lautasesta täyteen erityyppisiä salaatteja, tomaattia, kurkkua, päälle balsamicoa. Tai vaihtoehtoisesti pakastevihanneksia, jotka sujautat pariksi minuutiksi mikroon. Päälle chilikastiketta tai kermaviilikastiketta. Tai natustat porkkanoita sellaisenaan. Tai kokeilet erilaisia sosekeittoja, itse tehtynä (nopeaa ja vaivatonta) tai vaikka sitten pakasteena.
Hedelmien syömisen sijaan voit juoda päivittäin lasillisen 100%:sta hedelmämehua. Ja suosi kotimaisia marjoja. Vaikka kohmeisina tai luonnonjogurtin kanssa.