Uusi astianpesukone ja suola? Täh?!?
Tiskikoneen ohjekirja käskee tunkemman suolaa sinne koneeseen 2 kg. En ooikuna kuullu tuommosesta! Tarviiko se sitä suolaa, oikeesti?
Kommentit (18)
Että tarviiko täällä? Ihan outo juttu.
-ap-
Suolan säännöllinen käyttö ylläpitää veden oikean kovuuden ja suojaa astioita sekä astianpesukonetta kalkkeutumiselta. Huoltoliikkeiden kautta tai hyvin varustelluista marketeista löytyy tätä astianpesukoneisiin käytettävää suolaa.
"Suomessa käytettävät astianpesukoneet eivät välttämättä tarvitse suolaa lainkaan. Mutta jos käyttää konetta paikassa, missä on ns. kova vesi, niin suolan käyttö on suositeltavaa. Veden kovuuden voi tarkistaa oman alueen vesijohtolaitokselta.
Miia Halttunen
Expert ASA Oy"
http://www.expert.fi/Kysy-expertilta?forumid=18&threadid=52
saat toki käyttää, mutta et tarvitse :) Asiasta löytyy muistaakseni tietoa myös helsingin veden (?) sivuilta, tai mikälie meille sen veden toimittaakaan :)
Onko juomavesi kovaa vai pehmeää?
Veden kalkkipitoisuus on alhainen eli vesi on pehmeää. Pääkaupunkiseudulla veden kovuus vaihtelee laitoksesta riippuen 3,4–4,5 °dH välillä.
Kun vesi on pehmeää, tarvitaan pesuainetta vähemmän kuin kovaan veteen. Laske siis pesuaineen määrä pehmeälle vedelle annetun ohjeistuksen mukaan.
http://www.hsy.fi/vesi/kodinvesiasiat/Sivut/Useinkysyttya.aspx
Mä menin ihan sokkiin tosta suolajutusta, enkä osannu ajatella :)
Mut kiitos teille avusta!
-ap-
Pääkaupunkiseudulla talousvesi on pehmeää. Veden kovuus vaihtelee laitoksesta riippuen 3,4–4,5 °dH välillä.
Kun vesi on pehmeää, tarvitaan pesuainetta vähemmän kuin kovaan veteen. Laske siis pesuaineen määrä pehmeälle vedelle annetun ohjeistuksen mukaan. Pesukoneissa ei tarvitse käyttää vedenpehmennintä tai pehmennyssuolaa.
Veden kovuusasteikko
Erittäin pehmeä = 0–2 °dH
Pehmeä = 2–5 °dH
Keskikova = 5–10 °dH
Kova = 10–21 °dH
http://www.hsy.fi/vesi/palvelut/juomavesi/laatu/Sivut/annosteleoikeinpe…
tarvitseeko tuota suolaa, jos käyttää sellaista all in one ainetta?
Katsoin tuota taulukkoa vedenkovuuksista, mistähän syystä Kokkolassa on kovaa vettä? Erikoista, että tuolla yhdellä alueella on noin iso ero muuhun maahan.
Niin ja Helsingissä ei tarvitse käyttää suolaa eikä maksimimääriä pesuaineita astioihin tai pyykkeihin.
Vierailija kirjoitti:
Ja osta sitten astianpesukonesuolaa jota myydään astionpesukoneeseen tarkoitettujen pesuaineiden vieressä kaupassa. Eli mitään ruokasuolaa sinne ei laiteta!
Tähän vastaaminen on nyt vähän haudankaivelua mutta menkööt tällä kertaa.
Jumalauta kun se suola on NIMENOMAAN ruokasuolaa! Natriumkloridi, NaCl eli labrakielellä nakkelia. Ruokasuoloissa saattaa olla paakkuuntumisenestoainetta tai jodia mitkä eivät ole se juttu mutta puhdas suola, esim merisuola on varsin ok. Sen suolan tehtävänä on olla ioni vaihtajana, eli kovuutta aiheuttava kalsium-ioni korvataan natriumilla. Taitaapa siinä olla muitakin ns. kovettajia mutta kalsium lienee yleisin?
Biltema statukseesi tätä kamaa saa hintaan 10,99 per 25(!)kg säkki että ne pesuainehyllyn paikkeilta löytyvät jutskaa ovat todella rajusti ylihinnoiteltua perus pöytä suolaa.
No mikäs siinä, onhan se bisnes yli kaiken jossa voi myydä jotain lapsellisen halpaa hävyttömällä ylihinnalla.
No kun kerran haudankaiveluksi meni, niin jatketaan. Suolaa, suolaa, ehkä joo, mutta kun se raekoko vaikuttaa aikas paljon. Jos menet laittamaan liian hienoa suolaa koneeseesi, niin pahimmassa tapauksessa voit rikkoa sen sillä.
Heitä tönkkösuolattu silakka koneen pohjalle. Liukenee tasaisesti koko pesun ajan.
Vierailija kirjoitti:
Suola estää sen koneen tukkeutumisen jos paikkakunnallasi on kova vesi. Eli tarkista vedenkovuus ensin. Jos on todella pehmeä vesi niin suolaa ei tarvita.
Ja osta sitten astianpesukonesuolaa jota myydään astionpesukoneeseen tarkoitettujen pesuaineiden vieressä kaupassa. Eli mitään ruokasuolaa sinne ei laiteta!
Ihan tavan suolaa ne konesuolatkin on. Kalliimpia vaan.
Vierailija kirjoitti:
Katsoin tuota taulukkoa vedenkovuuksista, mistähän syystä Kokkolassa on kovaa vettä? Erikoista, että tuolla yhdellä alueella on noin iso ero muuhun maahan.
Niin ja Helsingissä ei tarvitse käyttää suolaa eikä maksimimääriä pesuaineita astioihin tai pyykkeihin.
Kokkolassa taitaa olla keskikova vesi.
Kokkolan raakavesi on pohjavettä ja sisältää paljon rautaa ja mangaania. Jotta ne saadaan pois juomavedestä, joudumme käyttämään suhteellisen paljon kalkkia. Kalkki aiheuttaa sivuvaikutuksena veden kovuuden, käyttöpäällikkö Risto Lauri Kokkolan Vedestä selvittää.
https://yle.fi/a/3-8238325
Vierailija kirjoitti:
No kun kerran haudankaiveluksi meni, niin jatketaan. Suolaa, suolaa, ehkä joo, mutta kun se raekoko vaikuttaa aikas paljon. Jos menet laittamaan liian hienoa suolaa koneeseesi, niin pahimmassa tapauksessa voit rikkoa sen sillä.
No se on sit jo eri asia jos ei osaa miettiä yhtään.
Vierailija kirjoitti:
tarvitseeko tuota suolaa, jos käyttää sellaista all in one ainetta?
Eikös niissä ole suola mukana? Kannattaa katsoa omasta paketistaan mitä se all in one -tabletti sisältää. Oman käsityksen mukaan on suola, pesuaine ja huuhteluaine. Tosin määrät ei välttämättä ole parhaat suomalaiselle pehmeälle vedelle.
Oma vesilaitos kertoo kyllä vedenkovuuden, että tarvitaanko suolaa. Sama tieto on avuksi myös kahvinkeittimen tms kalkinpoistosykleihin. Jos on pehmeä vesi, ei tarvitse huolestua jos ei ole kalkinpoistoja tehnyt. Toki asiaa voi päätellä silmämäräisestikin kahvinkeittimen suuaukosta, kraanan suuosasta -ja vaikka kylppärin seinistä.
Se kannattaakos suolasäiliön kantta pitää auki vai kiinni, jollei suolaa käytä, sitä en tiedä.
Suola estää sen koneen tukkeutumisen jos paikkakunnallasi on kova vesi. Eli tarkista vedenkovuus ensin. Jos on todella pehmeä vesi niin suolaa ei tarvita.
Ja osta sitten astianpesukonesuolaa jota myydään astionpesukoneeseen tarkoitettujen pesuaineiden vieressä kaupassa. Eli mitään ruokasuolaa sinne ei laiteta!