Miksi kakkupohja ei kohoa kunnolla?
Laitan aina vähintään tuplamäärän leivinjauhetta ja vatkaan huoneenlämpöiset munat ja sokerit oikein kuohkeaksi vaahdoksi. Miksi se pohja ei nouse kunnolla?!
Kommentit (24)
Kakkupohjaan ei välttämättä tarvitse ollenkaan leivinjauhetta.
hyvä ohje jossa pannaan puolet jauhoista perunajauhoja, sitten muutama rkl kylmää vettä lopuksi, nousee heti kunnolla ja eikä pääse lässähtään!! Kannattaa kokeilla! ;)
vaikka sekoitan ne keskenään, ehkäpä vika on vaan suhteissa mitä sinne laittaa.
jauhoina hyvä olla 3/5 osaa vehnä jauhoja ja 2/5 osaa perunajauhoa.
Tässä takuu varma ohje:
6 munaa, 2,5dl sokeria, 1,5tl leivinjauhetta, 2,5dl vehnäjauhoja ja 1,5dl perunajauhoa
ja sekoita jauhot ensin keskenään ja sitten varovasti nostelelet jauhoseoksen vatkattuun muna-sokeri vaahtoon.
ja miedolla lämmöllä pitkä paisto.
175 astetta ja 1h
tasalämmöllä. Mulla oli virheenä, että paistoin alalämmöllä, kun oli alaalla tai paistoin keskellä tasalämmöllä. Kun korjasin tuon, niin alkoi onnistua:)
Voi olla, että teen aina sen virheen, että vatkaan liikaa jauhojen lisäämisen jälkeen. Laitan aina puolet vehnäjauhoa ja puolet perunajauhoa.
Tuotakin kokeilen, että paistan vähän alemmalla tasolla. Nyt oon paistanut keskimmällä tasolla.
Kiitos neuvoista!:)
liian vähän kuin enemmän tai tuplaten...
Oon laittanut leivinjauhetta tuplaten, koska oon luullut että kohottaa paremmin..:/
ap
vaikka sekoitan ne keskenään, ehkäpä vika on vaan suhteissa mitä sinne laittaa.
sit kantsi laittaa liian vanhoja munia taikinaan.
Paistoin äsken niin, että laitoin leivinjauhetta vain sen 1 teelusikallisen eikä kakku kohonnut senkään vertaa, että olisi voinut laittaa edes kahteen osaan! Noin en tee toiste.
En kyllä enää tiedä mitä voin tehdä toisin...
En availe luukkuakaan kesken paiston.
ap
Ja kuinka kauan vatkaat munia ja sokeria?
Tänään tein tuolla ohjeella mikä tuossa ylempänä luki. Aiemmin oon tehnyt vähän pienemmän taikinan neljällä munalla.
Mitenhän kauan vatkaan munia ja sokeria.. Vaikea sanoa, mut mielestäni vatkaan tosi kauan ja näyttää aina kuohkealta vaahdolta.
ap
Tai no sen verran poikkesin tuosta ohjeesta, et laitoin vain 1 teelusikallisen leivinjauhetta.
ap
En lakkaa ihmettelemästä miten joku voi epäonnistua kakkupohjan valmistamisessa.
Helpoista helpoin leipomus ja sit joku senkin kämmää.
Tai no sen verran poikkesin tuosta ohjeesta, et laitoin vain 1 teelusikallisen leivinjauhetta.
ap
Leipominen on kuin kemiaa, pitää laittaa aineet juuri ohjeen mukaan.
Ens kerralla laita kaikki aineet ihan ohjeen mukaan.
Huoneen lämpöiset kanamunat ja sokeri ensin vaahdoksi, vatkaa vähintään vartti täydellä teholla vaikka olisikin aiemmin vaahtoa.
Sekoita jauhot (myös siis leivinjauhe) valmiiksi keskenään. Perunajauhoja 2/5, ei puolet. Ja siivilöi jauhot taikinan joukkoon ja nostele varovasti sekaan. Ei vakausta.
voitele ja korppujauhota se vuoka kunnolla ja paista valmiiksi lämmitetyssä uunissa tarvittavan pitkään. 175 astetta ja 1h.
Jos epäonnistuu niin jo on kumma.
Niin ja kun otat uunista anna jäähtyä vuuassa rauhassa niin ei lätsähdä. Pohja olis hyvä tehdä jo edellisenä päivä, niin helpompi leikata ja käsitellä.
samanlaista kakkuvuokaa ja tein kaksinkertaisen taikinan. Nain siita saa aika korkean vaikka ei niin hyvin nousiskaan. Ja jos kakku nousee tosi hyvin niin ne kerrokset voi puolittaa ja tehda nelikerroksisen kakun.
3 korkeaa lasia
yhteen munat, seuraavaan saman verran sokeria ja seuraavaan saman verran vehnäjauhoja.
Vatkaan munat ja sokerin niin kauan, et vaahto on ihan vaaleaa. Munat ei saa olla tuoreita, ne ei vatkaannu kunnolla.
Joku väärin tuossa puhui vanhoista mnunista. VAnhat käy hyvin, kunhan ei oo mennyt pilalle.
Sekaan siivilän kautta pienissä erissä jauhot puuhaarukalla varovasti sekoittaen.
Vuoka tietysti hyvin voideltuna ja jauhotettuna, itse laitan pohjalle leivinpaperin.
Paistan ala-tasolla, 180 astetta n. 30-40 min
Ennen uuniin laittoa vedän taikinaan veitsellä ristin, kuvio jää siihen näkyviin jos kunnolla vatkattu, tämä estää pinnan halkeilun.
Vanha totuus on, että liian tuoreet kananmunat eivät vatkaudu kunnolla. Nuorena äitinä ihmettelin joskus, kun kakku ei noussut ja haju oli karmean kananmunamainen. Ostin kerran torilta maalaismunia ja emäntä kysyi minulta, että mitä ajattelin munista tehdä. Keitänkö, paistanko vai leivonko? Ihmettelin, että onko sillä väliä. Hän sanoi, että kakunleipomiseen hänen kananmunansa ovat liian tuoreita. Tiedä häntä sitten. Enää en syytä itseäni, jos ei onnistu...
että ethän vatkaa taikinaan jauhoja.
Eli kun sokeri ja muna on kunnolla vatkattu niin jauhot siivilöidään ja nostellaan sekaan varovasti. Siinä vaiheessa ei saa enää vatkata voimakkaasti.
Ja onhan uuni valmiiksi kuuma?
niin ja vuoka pitää olla hyvin voideltu ja korppujauhoilla vuorattu. Jos ei ole, niin taikina tarttuu reunoihin, eikä pääse vapaasti kohoamaan.