Mitä tehdä ilmakuivatulla kinkulla?
Pitkäaikaiset Espanjan tuttavat kävivät vierailulla katsomassa viileää suomen kesää, juurikin hellekauden aikana. Toivat tuliaisena Jamon Iberico de Bellotan, kauhee sian koipi valkoista töhnää päällä sorkkineen päivineen. Guuggeloin että pitäisi olla hyvää. Erehdyin joskus sitä heille kehumaan pikku pöhnässä kun otettiin viiniä ja tapaksia illan kuluksi. No sen verran ymmärsin että veistin ohuita siivuja nyt meidän illan vietossa, tosin nopeasti minut opastettiin veistämään vielä ohuempia siivuja. En oikein itse pysty tuota selvinpäin syömään kun se suutuntumakin on sellainen rasvainen, joten aikani sitä suussa pyöriteltyäni en pysty nielemään. Rouva ei tykkää senkään vertaa joten kinkku on nyt autotallin katossa. Kauankohan tuo säilyy ja mihin tuota laittaisi, pelkään että purkkihernekeittokin menee syöntikelvottomaksi.
Kommentit (19)
Vaikea sanoa jos et yhtään siitä pidä, millään tavalla. Pizzan päälle muutama ohut siivu (vasta paiston jälkeen). Itse pidän just noin tai pelkiltään/juustojen kanssa.
Anna meille. Lapset tykkää tuosta. On se omaan suuhunkin hyvää.
Tiedän että tuo on kallis koipi enkä haluaisi olla kiittämätön, niin siksi kyselen jos olisi jokin konsti tehdä siitä hyvää syötävää. Olenko ymmärtänyt oikein että tuo säilyisi vuosia? Miten, onko viileässä tallin katossa roikkumassa hyvä?
(aloittaja)
Tämä oli päivän paras. Isot naurut että kiitos siitä.
Itsekään en tykkää espanjalaissta kinkusta ,se on vaan liian sitkeä.
Anna eteenpäin jollekin joka tykkää .
Voi kamala miten hauska. Siinä sitten opit että älä turhaan kehu , tuota kun ei uskalla edes niellä, tarttuu kurkkuun kiinni ja tukehdut pahimmassa tapauksessa.
Apua .
Ilmaveivit. Syö sitä joskus jos uskallat tai vie labraan tutkittavaksi.
Kääriä hunajameloniviipaleen ympärille
Säilytyspaikan pitää olla ehdottomasti kuiva ja hajuton. Lämpötila ei oo ihan niin oleellinen, mutta ilmankosteus pitää olla matala.
Vierailija kirjoitti:
Kääriä hunajameloniviipaleen ympärille
Juu. Hunajamelonia, homejuustoa, serranoa tai parmankinkkua. Loistavaa. Ettei jopa parasta ikinä? Historiallisesti?
Hyviä oliiveja (kreikkalaisia kalamata), patonkia. Vinkkua. Tarviiko ihminen muuta?
Kyllä ne rotat ja hiiret syövät jos ei muuta.
Siivujen tosiaan pitää olla silkkipaperin ohutta, että sitä saa syötyä. Itse syön valmiiita siivuja vasta paistetun pitsan päällä ja hedelmien kanssa. Hunajameloni on lemppareita ja nyt kokeilin paragaon kanssa. Taivaallista.
Meillä ei muut syö, niin toisinaan ostan itselle muutaman siivun.
Oikea leikkaaminen on taitolaji. Ehkä monelle on parempi tuoda valmiita siivuja pikkupaketeissa Liiteristä?
Tuossa menee vähän helmiä sioille.
AP, hanki nyt ainakin kunnon terävä veitsi. Hyvällä pitkällä fileerausveitselläkin pärjää pitkälle.
Ripusta valkosipulien viereen ikkunoihin. Pysyvät vampyyrien lisäksi vegaanit loitolla.
Ihan hyvin voit käyttää pekonin tapaan moneen ruokaan, vaikkapa pastakastikkeisiin, patoihin, keittoihin, risottoon ja laatikoihin.
On tietysti vähän tyyristä , mutta parempi että tulee syötyä kuin heittää mäelle.
Googlaa "recates con jambon iberico de bellota", laita vaikka kuvahaku päälle.
Todellista herkkua mutta siivujen pitää olla paperinohuita, silloin liha sulaa suuhun! Suomessa ei ikinä saa mitään tarpeeksi ohuena! Fileerausveitsellä voi yrittää.
Jos on joskus vastaavaa jäänyt yli olen käyttänyt munakkaaseen, quicheen tai vaikka tehnyt carbonaraa
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kääriä hunajameloniviipaleen ympärille
Juu. Hunajamelonia, homejuustoa, serranoa tai parmankinkkua. Loistavaa. Ettei jopa parasta ikinä? Historiallisesti?
Hyviä oliiveja (kreikkalaisia kalamata), patonkia. Vinkkua. Tarviiko ihminen muuta?
Ruokaa
Lapsena Espanjan-lomalla lähdimme aamuvarhain vuokra-autolla päiväreissulle, ja kun iltapäivällä olimme tosi nälkäisiä menimme paikallisten suosimaan lounasravintolaan ja tilasimme kaikille bocadillo-kinkkuleivät joissa oli ilmakuivattua kinkkua. Se oli ihan älyttömän maukasta. Halkaistu patonki, täytteenä kinkkua ja tomaattia. Saattoi olla jotain muutakin, mutta ainakin nuo. Ajattelin miten yksinkertaisilla aineksilla saa niin hyvän leivän.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Kuinka jamón ibérico valmistetaan? Jamón ibéricon valmistusprosessi on samankaltainen kuin Jamon Serranon, mutta siinä on muutamia tärkeitä eroja.
Ensinnäkin sianrotuja valitaan tarkasti, ja ne saavat erityisen ruokavalion, joka sisältää tammenterhoja.
Teurastuksen ja puhdistuksen jälkeen myös nämä kinkut suolataan, mutta kypsymisaika on huomattavasti pidempi.
Kinkkuja kypsytetään erityisissä kellareissa, joissa ne saavat kypsyä jopa 48 kuukautta
.Tämä pidempi prosessi antaa jamón ibérico -kinkulle sen ainutlaatuisen maun ja rakenteen. Ei ole epätavallista, että jamón ibéricoa tarjoillaan erittäin ohueksi viipaloituna, jotta maku korostuu.
Askartele siitä joulukoristeita!