Voiko vanhentuneita rikottuja esikypsytettyjä ohrasuurimoita käyttää?
Mulla siis kaapissa avattu, mutta melkein täysinäinen ohrasuurimo pakkaus, jonka parasta ennen päivämäärä on mennyt umpeen jo kolme vuotta sitten. Kannattaako sitä käyttää enää kaalilaatikon valmistuksessa?
Kun sitä tutkailin ja haistelin, niin en siinä mitään erikoista havainnut. Ainakin ulkoisesti näytti ihan samalta kuin tuoreenakin, eikä haissut ainakaan millekään epämiellyttävälle.
Myrkyllistähän se ei tietenkään ole, mutta voisiko kaalilaatikkoon tulla makuhaittoja, mitä luulette? Kauppaan siis 15 kilsaa matkaa eikä juuri nyt mitään tarvetta muuten sinne lähteä.
Kommentit (20)
Ite sanoisin että voi käyttää, jossei kerran pahalle haise. Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä, niin siitä vois keitellä vaiks ruokalusikallisen ja makustella että onko tunkkanen maku. Rasvahan se on mikä nopeiten härskiintyy, mutta eikös ohra ole aika kuivanpuoleista. Nuorempana saatiin naapurin isännältä joku 50 vuotta vanha viljasäkki (ruista). Pikkuhiljaa jauhettiin siitä puurojauhoja ja syötiin, ei se oudolle maistunu.
Maista myös ensin. Itse kyllä uskaltaisin, olen joitakin tuon ikäisiä ryynejä käyttänyt ruokiin hyvällä menestyksellä, tosin kaalilaatikkoon käytän aina riisiä.
Katso onko jo matoja. Toisaalta lisäävät proteiinia .
Kyllä mä käyttäisin. Kunhan ei hometta tai ötököitä näy, niin ihan on käyttiskamaa.
Alkukesästä tein kaalilaatikkoa vuoden vanhoista ryyneistä ja lopusta keitin koirille puuroa. Ei ole ongelmia ollut.
Jos olet synytynyt ennen ysäriä, olet takuulla syönyt vielä vanhempaa ruokaa. Nuo vkp- ja pe-merkinnät tulivat pakollisiksi vasta ysärin alkupuolella. Sitä ennen vertailut tehtiin aistinvaraisesti. Joissakin elintarvikkeissa oli joitakin päivämääriä, mutta merkintätyyli oli villiä. Joku ilmoitti pakkauspäivämäärän, joku vanhenemispäivämäärän ja joissakin elintarvikkeissa ei ollut minkäänlaisia merkintöjä.
Vierailija kirjoitti:
Ite sanoisin että voi käyttää, jossei kerran pahalle haise. Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä, niin siitä vois keitellä vaiks ruokalusikallisen ja makustella että onko tunkkanen maku. Rasvahan se on mikä nopeiten härskiintyy, mutta eikös ohra ole aika kuivanpuoleista. Nuorempana saatiin naapurin isännältä joku 50 vuotta vanha viljasäkki (ruista). Pikkuhiljaa jauhettiin siitä puurojauhoja ja syötiin, ei se oudolle maistunu.
Tuota keittämistä itsekin ajattelin, mutta melko varmasti tulos olisi se, etten siinä mitään erikoista havaitsisi, enhän minä ole koskaan ohrasuurimoita pelkästään maistellut, joten ei minulla ole tietoa, miltä sen kuuluisi maistua. Toki jos siinä olisi joku selkeä epämiellyttävä maku, niin sen varmaan tunnistaisin, mutta siinä tapauksessa ne varmaan haisisi raakanakin hieman oudolle, luulisin.
Keltaiseen alepan muovikassiin ja roskikseen. Niinkun kaikki muutkin roskat.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä mä käyttäisin. Kunhan ei hometta tai ötököitä näy, niin ihan on käyttiskamaa.
Alkukesästä tein kaalilaatikkoa vuoden vanhoista ryyneistä ja lopusta keitin koirille puuroa. Ei ole ongelmia ollut.
Joo homeet ja ötökät tietenkin heti noin pintapuolisesti tarkastelin, enkä mitään normaalista poikkeavaa havainnut.
Mutta mukava kuulla, että vuoden vanhoistakin tuli hyvää kaalilaatikkoa ja koirillekin kelpasi :)
Vierailija kirjoitti:
Keltaiseen alepan muovikassiin ja roskikseen. Niinkun kaikki muutkin roskat.
Ei ole keltaisia, eikä muitakaan alepan muovikasseja, koska alepoita ei mailla ei halmeilla.
Jos et oo paljasta ohraa syönyt niin sanoisin että kyllä siinä on hieman töpäkkä maku. Niinkun, se maistuu selvästi ohralta. Toisin kuin riisi, mikä on aika mietoa. Mutta kyllä luottaisin sillei ihan perus-vaistoihin, jos maku ois ihan visto ja epäilyttävä ja tekee mieli sylkeä pois suusta, niin sit jättäisin käyttämättä. Jos nyt viitsii sen kypsennys-testin tehä. Mut vahvasti oletan että ihan käypää tavaraa mahtaa olla, johan se kuivanakin huonolle haisis jos siinä ois joku vika. Nokko hyvää siitä tulee, tee vaan. Syödessä musiikki kovalle niin saa muuta ajateltavaa eikä mieti ohran viljelyvuotta.
- 50 v ruista syönyt
Rasvaahan tuossa näyttäis olevan pari gammaa 100 grammassa. Onko se sitten paljon vai vähän, en osaa sanoa. Rasvan härskiintyminenhän tässä lienee se suurin makuhaitan aiheuttaja.
Vuoden vanhoja voisin ehkä käyttää, mutta en noin vanhoja. Kun laittaa pussit kaappiin, kannattaa siihen paketin kylkeen kirjoittaa viimeinen käyttövuosi tussilla.
Jännä muuten että tuota kyseistä Myllyn Paras tuotetta ei enää näköjään valmisteta. Yritin siis googlata S-kaupasta, mutta siellä oli kyllä ko tuote, mutta luki ettei saatavilla. K-kauppa taas sanoi että valmistus lopetettu. Mikähän siinä on syynä? Eloveena merkkisenä, eli Raision valmistamana toki vastaava tuote löytyy S-kaupastakin.
Vierailija kirjoitti:
Vuoden vanhoja voisin ehkä käyttää, mutta en noin vanhoja. Kun laittaa pussit kaappiin, kannattaa siihen paketin kylkeen kirjoittaa viimeinen käyttövuosi tussilla.
Mitä tarkoitat viimeisellä käyttövuodella? Siinähän se parasta ennen päivä on laatikon kyljessä.
Vierailija kirjoitti:
Jännä muuten että tuota kyseistä Myllyn Paras tuotetta ei enää näköjään valmisteta. Yritin siis googlata S-kaupasta, mutta siellä oli kyllä ko tuote, mutta luki ettei saatavilla. K-kauppa taas sanoi että valmistus lopetettu. Mikähän siinä on syynä? Eloveena merkkisenä, eli Raision valmistamana toki vastaava tuote löytyy S-kaupastakin.
Tulee uusia metodeja ja pakkausmateriaalit tuntuu muuttuvan kovaa vauhtia.
Vierailija kirjoitti:
Maista myös ensin. Itse kyllä uskaltaisin, olen joitakin tuon ikäisiä ryynejä käyttänyt ruokiin hyvällä menestyksellä, tosin kaalilaatikkoon käytän aina riisiä.
Itsekin käytin aiemmin riisiä, kunnes testasin ohrasuurimoita ja tykästyin. Ohrasuurimoilla tulee mielestäni maistuvampi ja "ruokaisampi" lopputulos, mutta sehän on toki puhdas makuasia ja tietenkin riisilläkin lopputulos aivan mainio.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Maista myös ensin. Itse kyllä uskaltaisin, olen joitakin tuon ikäisiä ryynejä käyttänyt ruokiin hyvällä menestyksellä, tosin kaalilaatikkoon käytän aina riisiä.
Itsekin käytin aiemmin riisiä, kunnes testasin ohrasuurimoita ja tykästyin. Ohrasuurimoilla tulee mielestäni maistuvampi ja "ruokaisampi" lopputulos, mutta sehän on toki puhdas makuasia ja tietenkin riisilläkin lopputulos aivan mainio.
Ohra ei kelpaa meidän siiviläsuulle, anoppi syötättänyt sitä kai liian usein ruoissa:) Itselläni se tekee helposti mahavaivoja, vaikka keliakiaa ei olekaan. Ohraleipä kelpaa onneksi, mutta nuo laatikkoruoat mennään aina riisillä.
Voi käyttää. Olen käyttänyt vanhempiakin ja ihan ok ruokaa niistä tuli.
Eikö kenelläkään aiheesta mitään kokemusta?